Krakova nähtävyydet

Krakova nähtävyydet kohokohtiin kuuluvat Kraków markkina-aukio, Sukiennice, St. Maryn basilika, Wavel linna, sekä Galeria Krakowska ostoskeskus.

Kraków markkina-aukio on Krakovan vanhankaupungin pääaukio, joka on rakennettu 1200-luvulla. Aukio on myös Euroopan suurin keskiaikainen kaupunginaukio, kooltaan 200×200 metriä.

Aukio on tunnettu varsinkin siitä, että sen ympäriltä löytyvät useat kaupungin tärkeimmistä rakennuksista, mukaanlukien…

  • St. Maryn basilika,
  • Sukiennice, ja
  • St. Adalbertin kirkko.

Aukio, jota on rakentamisestaan saakka pidetty kaupungin keskuksena, sijaitsee muinaisella kruunajaisreitillä, joka kulkee aina Krakóvan vartiotornilta Wawel linnalle saakka.

Sukiennice, joka sijaitsee markkina-aukiolla, on yksi Krakovan tunnetuimmista ja vaikuttavimmista rakennuksista, ja tehty upeaan renesanssi-rakennustyyliin.

Rakennus oli aikoinaan yksi historiallisen Euroopan tärkeimmistä kauppakeskuksista, aikana, jolloin Krakova oli alueen kuninkaallinen pääkaupunki.

Sukiennicen kulta-aikaa oli etenkin 1400-luku. Nykyään rakennus pitää edelleen sisällään lukuisia kauppiaita, joiden tarjonta on kuitenkin suunniteltu lähinnä turistien tarpeita silmälläpitäen.

Rakennuksesta löytyy myös taidemuseo, joka esittelee 1800-luvun puolalaista taidetta. Museo sijaitsee rakennuksen toisessa kerroksessa.

St. Maryn basilika (www.mariacki.com) on tiilinen gotiikan arkkitehtuurin tyylinen kirkko, joka on rakennettu 1300-luvulla, ja sijaitsee myös markkina-aukion yhteydessä.

Basilika, joka on korkeimmalta kohdaltaan 80m korkea, on tunnettu varsinkin sen puisesta alttaritaulusta, jonka on kaivertanut Veit Stoss.

Päivittäin, puolenpäivän aikaan, basilikan yhdestä tornista soitetaantrumpettisignaali, jota kutsutaan “heynal“-nimellä.

Signaali, joka katkeaa äänenä äkillisesti, toimii muistona 1200-luvun vartijasta, jonka torven varoitusäänen katkaisi hyökkäävien mongoolien nuoli (kurkkuun).

Wavel linna (www.wawel.krakow.pl/en) on gotiikan tyylisuunnan linnoitus, joka on peräisin suurimmilta osiltaan 1300-luvulta.

Linna sisältää useita sisäaukion ympärillä olevia rakennuksia, kuten:

  • vartiotorneja,
  • kananjalkatornin (Kurza Stopka), sekä
  • tanskalaisen tornin.

Linnoitus sai nykyisen, upean loppusilauksensa 1500-luvulla.

Tuolloinen Puolan kuningas Sigismund I kutsui parhaina pitämänsä ulkomaiset ja kotimaiset taiteilijat (mukana italialaisia arkkitehtejä ja saksalaisia sisustajia) uudistamaan linnan parhaiden renesanssipalatsien tyyliin.

Nykyisin linnoituksen suojissa säilytetään mm. kruununaarteita, joiden näyttelypaikkana toimivat historialliset gotiikan tyylisuunnan huoneet.

Galeria Krakowska kauppakeskus (www.galeria-krakowska.pl) on ollut vuodesta 2006 Krakovan suurin ostoskeskus, jopa suurempi kuin kuuluisa Galeria Kazimierz (www.galeriakazimierz.pl).


Galeria Krakowska, joka sisältää 270 myymälää, sijaitsee erinomaisten liikenneyhteyksien varrella, aivan päärautatien vieressä, 5 minuutin kävelymatkan päässä pääaukiolta.