Kreeta nähtävyydet

Kreeta nähtävyydet kohokohtia ovat Knossos, Chanian kaupunki, Rethymnon venetsialainen linnoitus, Samarian rotko, sekä risteily Cape Tripitille.

Knossos, joka tunnetaan myös Knossos Palatsi nimellä, on isoin Pronssiajan arkeologinen kaivaus Kreetalla joka oli muinaisen Minoalaisen kulttuurin seremoniaalinen ja poliittinen keskus.

Kaivaus on lähellä Kreetan isointa kaupunkia, Heraklionia, ja sitä on restauroitu vuosien varrella turistiystävälliseen kuntoon, ja paikasta on tullutkin yksi Kreetan tärkeimmistä nähtävyyksistä.

Legendan mukaan Knossoksen alue on myös paikka joka sisältää labyrintin jonka Kreetan kuningas Minos rakennutti pitämään sisällään Minotaurin.

Paikalla on ollut asutusta aina neoliittiseltä ajalta noin 7 000 eKr, ja palatsi rakennettiin Euroopan vanhimman kulttuurin, Minoalaisten, aikoihin noin 1700 ja 1400 eKr. välillä.

Chanian kaupunki on vanha Venetsialainen kaupunki ja satama, ja nykyään Kreetan toiseksi suurin kaupunki.

Kaupungin vanhat rakennukset ovat pitkälti peräisin 1200-luvulta, jolloin alue oli Venetsian hallinnassa, ja josta johtuvat kaupungin kulttuurin ja arkkitehtuurin yhteydet Venetsiaan.

Kun Konstantinopoli ja Bysantin valtakunta kaatuivat vuonna 1453, useat sen tärkeimmistä asukkaista pakenivat Kreetalle ja Chaniaan.

Näiden elementtien lopputuloksena voit löytää kaupungin arkkitehtuurista viitteitä niin Bysantin, Venetsialaisen, kuin klassisen Kreikankin kulttuuri-elementeistä. Myöhäisempi Ottomaanien hallinta-aika toi kaupunkiin myös moskeijoita, julkisia kylpylöitä, sekä suihkulähteitä.

Rethymnon Venetsialainen linnoitus, jota kutsutaan Fortezzaksi, on yksi isoimmista ja parhaiten säilyneistä muinaisista linnoituksista Kreetan saarella.

Kaupunki, aivan kuin Chaniakin, alkoi kukoistaa Venetsialaisten hallintakaudella 1200-luvulla, jonka ajalta monet kaupungin rakennuksista ovat kokoisin.

Fortezzan rakentaminen alkoi vuonna 1570 Venetsialaisten hallitsijoiden toimesta, suojelemaan Rethymnonin aluetta Ottomaanien hyökkäyksiltä.

Linnoituksen sisällä oli useita rakennuksia, mukaan lukien Venetsialaisen kuvernöörin talo, parakkeja sotilaille, kirkko, sekä useita kaivoja.

Samarian rotko on osa Samarian kansallispuistoa Valkoisten vuorten alueella Länsi-Kreetalla. Rotkon on muodostanut pieni joki joka virtaa Valkoisten vuorten ja Volakias vuoren välillä.

Rotkon läpi menee kuuluisa kävelyreitti, jonka pituus on noin 16 km. Kävelyreitin ensimmäiset kolme kilometriä ovat puiston sisäänkäynniltä ensin Agia Roumeliin, josta loput 13 km ovat rotkon läpi kävelyä.

Kävelyretken kohokohta on osuus joka tunnetaan nimellä Rautaportit, jossa rotkon leveys on ainoastaan 4 metriä ja jossa rotkon korkeus on 500 metriä.

Helpoin tapa käydä rotkolla on osallistua matkanjärjestäjien järjestämälle retkelle, johon yleensä liittyy haku hotellilta ja muut kuljetukset.

Voit myös tehdä matkan helposti omatoimisesti, sillä Chaniasta, Chanian keskusbussiasemalta, lähtee useita päivittäisiä busseja rotkolle.

Kreeta nähtävyydet parhaimmistoa on myös risteily Cape Tripitille (sfakia-crete.com/sfakia-crete/ferries.html) Gavdoksen saarella, joka on matka Euroopan eteläisimpään pisteeseen, ja hyvä tapa nähdä Kreetan kauneimpia merellisiä kasvoja mereltä käsin.

Euroopan eteläisimmän pisteen kohdalla on jättimäinen puinen tuoli, joka on erinomainen piste ottaa valokuvia.

Saarella on myös useita kauniita, rauhallisia rantoja, varsinkin Potamoksen lahdella, ja saaren korkeimmalla kohdalla, Faroksella, sijaitsee idyllinen majakka, joka toimii nykyään museona.


Gavdoksen saarelle lauttoja lähtee ainakin Sfakiasta, joka sijaitsee Chanian provinssissa.