Kreikka Hania nähtävyydet

Kreikka Hania nähtävyydet suosikkeihin kuuluvat Hanian vanhakaupunki, Firkas linnoitus, Venetsialainen majakka, Janitsaarien moskeija, ja Samarián rotko.

Hanian vanhaakaupunkia pidetään yleisesti yhtenä Kreetan kauneimmista kaupunginosista, kohokohtana sen Venetsialainen satama.

Kaupunginosaan tutustuminen kannattaa aloittaa alueen pääaukiolta, Eleftherios Venizelos aukiolta, joka toimii myös alueen turisti aktiviteettien keskuksena.

Aukio sijaitsee Kasteli nimisellä kaupunginosalla, joka on ollut asuttuna neoliittiselta aikakaudelta ihmiskunnan historiassa.

Aukiolta länteen sijaitsee Topanas, joka toimi Kristittyjen kaupunginosana Hanian Turkkilaisen miehityksen aikoihin. Topanas on erityisen kuvankaunista aluetta, kapeine kujine ja teineen, ja alueelta löytyy useita hyviä ravintoloita ja baareja, tehden Topanaksesta myös iltaelämän keskuksen.

Vanhankaupungin Venetsialainen satama on itsessään poikkeuksellinen alue, jolta löytyy useita kaupungin tärkeimmistä nähtävyyksistä, ja paikka toimii myös tärkeänä iltaelämän keskuksena.

Pääset vanhastakaupungista takaisin Hanian moderniin keskustaan esimerkiksi Halidon katua pitkin.

Firkas linnoitus, joka on kaupungin suosituin nähtävyys, rakennettiin vuonna 1629 suojelemaan satamaa kaupunkia uhkaavilta sotajoukoilta. “Firka” tarkoittaa turkin kielellä sotilasosastoa, ja rakennusta käytettiinkin varuskuntana Turkkilaiselle armeijanosastolle kaupungissa.

Kreetan Merimuseo (odysseus.culture.gr/h/1/eh151.jsp?obj_id=3516) toimii nykyään Firkas linnoituksen tiloissa, ja esittelee Kreikan merellistä historiaa, mukaanlukien Hanialle tärkeän Venetsialaisen periodin 1200 luvulta aina 1600-luvulle saakka.

Linnoituksesta on panoraminen näkymä yli Hanian Venetsialaisen sataman, ja useat kaupungissa olevat maisemapostikortit esittävät juuri tämän näkymän.

Venetsialainen majakka, “Faros”, on Hanian sataman sisäänkäyntiä merkkaava maamerkki, joka rakennettiin 1500-luvulla.

Majakan rakensivat aluetta aikoinaan hallinneet Venetsialaiset, mutta nykyiseen muotoon ovat vaikuttaneet Egyptialaiset, jotka hallinnoivat saarta vuodesta 1821 vuoteen 1841.

Tuolta ajalta peräisin olevia muutoksia ovat majakan minarettimainen muoto ja elegantit portaat jotka johtavat majakan näköalaparvelle ja lasitorniin.

Nykyisin majakkaan pääsee tosin tutustumaan vain sen ulkotilojen osalta.

Kreikka Hania nähtävyydet kohokohtia on myös Janitsaarien moskeija, joka tunnetaan myös nimellä Kucjk Hassan Moskeija, ja joka on vanhin Ottomaanien hallinnan ajalta peräisin oleva rakennus Kreetalla.

Moskeija, joka erottuu ympäristöstään varsinkin sen erikoisen arkkitehtuurin takia, johon sisältyy kupolimainen kattorakennelma, rakennettiin vuonna 1645 Turkkien vallattua Chanian.

Rakennusta käytettiin moskeijana aina vuoteen 1923 saakka, mutta nykyisin sitä käytetään ajoittain mm. näyttelytilana.

Samarián rotko on yksi Kreetan tärkeimpiä luonnon nähtävyyksiä, ja on syntynyt vuosisatojen kuluessa pienen voimasta joka virtaa Valkoisten vuorten (Lefká Óri) ja Volakias vuoren välissä.

Kävely rotkon läpi on kokonaispituudeltaan vaikuttavat 13 km pitkä, ja päättyy Libyan meren rannalle Agia Roumelissa. Rotko onkin Euroopan pisin ja syvin.

Kaikkein vaikuttavin kohokohta kävelyretkessä on osuus jota kutsutaan nimellä “Rautaportit”, jossa rotkon reunat ovat vain neljän metrin erotuksella toisistaan ja rotko nousee aina 500 metrin korkeuteen kävelijän ympärillä.


Kävelyreitti alkaa varsinaisesti Omalóksen kylästä, jonne pääsee linja-autolla ja loppupiste Agía Roumélista on puolestaan venekyytejä isompiin asutuskeskuksiin, joista pääsee edelleen takaisin Haniaan.