Kroatia nähtävyydet

Kroatia nähtävyydet kohokohtia ovat Dubrovnikin vanhakaupunki, Diocletianin Palatsi, Pyhän Jaakobin katedraali Šibenikissä, Trogir, sekä Plitvice Järvien Kansallispuisto.

Dubrovnikin vanhakaupunki (dubrovnik.hr) on esimerkki siitä merellisestä mahdista, jota kaupunki oli keskiaikana, jolloin se oli ainoa kaupunki-valtio Adrianmerellä joka pystyi kilpailemaan Venetsian kanssa.

Kaupungin kulta-aika oli 1400- ja 1500-luvuilla, jolloin kaupunki oli liiketoiminnan ja tieteiden menestymisen lisäksi Kroatian kielen ja kirjallisuuden kehto, ja koti useille huomattaville näytelmäkirjailijoille, maalareille, matemaatikoille, fyysikoille, sekä muille oppineille.

Vanhankaupungin suosituimpiin nähtävyyksiin kuuluvat Onofrion suihkulähde, Pyhän Blasiuksen kirkko, sekä Dubrovnikin vanhankaupungin muurit.

Diocletianin Palatsi (Dioklecijanova palaca) on palatsi Kroatian Splitissä, jonka rakennutti muinaisen Rooman keisari Diocletian 300-luvun alussa.

Palatsi rakennettiin lyhyelle niemimaalle Dalmatian rannalla, 6,4 km Salonasta, joka oli aikoinaan muinaisen Rooman Dalmatian provinssin pääkaupunki.

Se on rakennettu valkoisesta paikallisesta kalkkikivestä ja korkealaatuisesta marmorista, josta suuri osa tuli Brac saarelta, sekä Salonitanissa tehdyistä tiilistä.

Palatsiin on helppo käydä tutustumassa, sillä se sijaitsee aivan modernin Splitin kaupungin keskustassa, ja sitä ympäröi kompleksi muita historiallisia rakennuksia.

Rakennus on yksi tunnetuimpia ja parhaiten säilyneitä arkkitehtuurillisia ja historiallisia maamerkkejä Adrianmeren rannalla.

Pyhän Jaakobin katedraali Šibenikissä (sibenikregion.com/Culture/103/st-jacobs-cathedral) on yksi merkittävimpiä kirkkoja Kroatissa ja se valmistui vuonna 1536.

Sen rakennuksessa on elementtejä goottisesta ja renesanssityylistä, johtuen osittain siitä että sen rakentamista valvoi vuodesta 1431 useampi arkkitehti, mukaanlukien kuuluisat Giorgio Orsini sekä Niccolò di Giovanni Fiorentino, jotka lisäsivät rakennukseen mieleisiään elementtejä.

Sen kohokohtia ovat katedraalin lukuisat yksityiskohdat, kuten 71 pientä kivestä veistettyä ihmispäätä rakennuksen ulkoreunoilla.

Trogir (croatia.hr/English/Destinacije/Destinacija.aspx?idDestination=175) on historiallinen kylä ja satama Adrianmeren rannalla, noin 27 km päässä Splitin kaupungista, ja osa UNESCO:n maailmanperintöluetteloa johtuen kylän sisältämästä kaupunkikulttuuri-arkkitehtuurista 2300 vuoden ajalta.

Trogir sisältää tiheän keskittymän historiallisia palatseja, kirkkoja, sekä torneja, kuin myös linnoituksen pienellä saarella.

Kylän pohjasuunnitelma on peräisin Hellenistiseltä periodilta, ja kaupunkiin ovat jättäneet jälkensä useat alueen hallitsijat.

Paikan kohokohtia ovat kauniit romaanisen tyylisuunnan kirkot, kuin myös renesanssi ja barokki tyyliin tehdyt rakennukset varsinkin Venetsian hallinnan periodilta.

Kroatia nähtävyydet parhaimmistoa on myös Plitvice Järvien Kansallispuisto (np-plitvicka-jezera.hr), joka on luonnon nähtävyyksistään maailmankuulun Kroatian kauneinta antia.

Kansallispuisto sijaitsee Bosnia-Herzegovinan rajan lähellä, kahden vuoren välisessä laaksossa, joka sisältää 16 järveä, jotka on nostanut maineeseensa varsinkin niiden erikoiset värit, jotka vaihtelevat vaaleansinisestä vihreään, harmaaseen ja tumman siniseen.

Lisä-efektin järvien kokemiseen tuo se, että niiden värit vaihtelevat ajasta toiseen riippuen siitä, mikä määrä erilaisia mineraaleja ja organismeja on järvellä kullakin hetkellä, kuin myös riippuen siitä mistä kulmasta aurinko paistaa.


Alue on myös ainutlaatuinen kasvistoltaan ja eläimistöltään, ja näiden kirjo vaihtelee kansallispuiston alueesta toiseen, johtuen alueen erikoisesta jakaumasta mikroilmastoja.