Kuuban matkat

Kuuban matkat ovat talvikaudella (joulu-maaliskuu) suomalaisten suosiossa, ja tarjolla on erilaista Karibianmeren tunnelmaa aina Havanan kaupunkikulttuurista Varaderon rantoihin.

Turistimaana Kuuba tunnetaan etenkin suotuisasta säästään ja erinomaisesta sijainnistaan, vain 150 km esimerkiksi Yhdysvaltain Floridan osavaltiosta, ja aivan vieressä on sellaisia kuuluisia lomasaaria kuin Bahamas ja Cayman saaret.

Maan pääkaupunki, yksi suosituimmista lomakohteista, ja Kuuban suurin kaupunki, on Havana. Toiseksi tärkein kaupunki maassa on Santiago de Cuba, joka näkee tosin vähemmän turisteja vuoden mittaan.

Kuubaan kuuluu itse asiassa useampiakin saaria pääsaari Kuuban ohella, kuten Isla de la Juventud, ja joukko muita pienempiä saaristoja.

Karibianmeren saarista Kuuba on kooltaan suurin ja kaikkein väkirikkain, jonka kulttuuri juontaa juurensa useista erilaisista lähteistä, mukaanlukien vaikutteet saarten alkuperäisten Taíno ja Ciboney ihmisten kulttuureista, periodista Espanjan siirtomaana, sekä läheisyydestä Yhdysvaltoihin.

Näistä vaikutteista tärkein on maan historia Espanjan kanssa, joka alkoi Christopher Columbuksen käynnistä Kuubassa vuonna 1492, julistaen saaren Espanjan omaisuudeksi.

Kuuba säilyi Espanjan siirtomaana aina vuoteen 1898, jonka jälkeen se oli hetken Yhdysvaltain hallinnassa, ennen itsenäisyyden periodia, joka alkoi vuonna 1902 ja jatkuu tähän päivään saakka.

Maahan saapuu vuosittain noin 3 miljoonaa vierailijaa turismin merkeissä, joka tekee siitä yhden maan talouden päätoimialoista.

Tärkeimmät syyt turisteille tulla maahan ovat sen suotuisa sää, rannat, sekä siirtomaa periodilta olevat kulttuurinähtävyydet, kuten koloniaalisen periodin arkkitehtuuri.

Kuuban matkat Hotel Nacional

KUVA: Hotel Nacional Havanassa, Kuuban pääkaupungissa. Hotellissa ovat sen historian aikana yöpyneet muun muassa Frank Sinatra, Winston Churchill, ja Ernest Hemingway.

Kommunistisena maana Kuuba on avautunut asteittain turismille Neuvostoliiton romahduksen jälkeen varhaiselta 1990-luvulta, ja maan hallitus on mm. aloittanut ohjelmia vanhojen hotellien, vanhojen autojen, ja historiallisten katujen restauroimisen eteen, tuodakseen lisää turisteja maahan.

Tärkeimmät turismikohteet Kuuban sisällä ovat Varadero, Cayo Coco, sekä ranta-alueet Holguínin pohjoispuolella, kuin myös maan pääkaupunki, Havana.

Lähialueista etenkin Dominikaaninen tasavalta kilpailee suosiollaan suomalaisten matkojen suhteen, johtuen mm. siitä että maa sallii vapaasti ulkomaiset sijoitukset turismibisnekseen, joka näkyy tasokkaina hotelleina ja palveluina.

Suomalaiset matkaavat Kuubaan pääasiassa talviperiodilla, erilaisten matkatoimistojen järjestämien charter lentojen ja all inclusive matkapakettien kautta. Muihin keskeisiin maassa vieraileviin turistijoukkoihin kuuluvat kanadalaiset, britit, espanjalaiset, italialaiset, ranskalaiset, sekä saksalaiset.

All Inclusive matkapaketteja, joita on saatavilla esimerkiksi Tjäreborgin matkatoimiston kautta, järjestetaan varsinkin Varaderon rantalomakohteeseen, vaihtoehtoihin kuuluessa mm. Havannan kaupunkiloma sekä lomailu pienellä Kuuban omistamalla Cayo Lagon saarella (eteläpuolella Kuubaa).


Trooppisena kohteena Kuuba tuo suomalaiseen talveen mukavan vaihtelun loman ajaksi, sillä saariston viehätykseen kuuluvat vehreä luonto, valkohiekkaiset korallirannat, sekä elämäniloinen salsakulttuuri.