Lahden hiihtomuseo

Lahden hiihtomuseo esittelee suksen ja hiihdon historiaa, sekä suomalaisten tähtihetkiä Salpausselällä ja maailmanmestaruuskisoissa Lahdessa.

Hiihtomuseotoiminnan aloitti Lahdessa Lahden hiihtoseuran veteraaniosasto vuonna 1958, ja virallisen museon aseman tämä toiminta sai vuonna 1974.

Ensimmäinen museon pysyvä näyttely avattiin vuonna 1978, ja näyttelyiden kotipaikaksi suunniteltu hiihtomuseorakennus avattiin yleisölle 1.11.1989.

Lahden hiihtomuseo

KUVA: Hiihtomuseon upea rakennus valmistui vuonna 1989 arkkitehti Esko Hämäläisen piirustuksien mukaisena. Nykyinen vinojen seinien, puun, ja lasin yhdistelmä julkisivussa on kuitenkin lisätty rakennukseen myöhemmin, vuonna 2000, arkkitehti Pekka Salmisen suunnitelmien pohjalta.

Museon perusnäyttely käy läpi suomalaisen hiihtourheilun mestarit ja välinekehityksen vaiheet.

Näytillä on muun muassa tuhansia vuosia vanhoja muinaissuksia, suksenvalmistuksesta kertovia työvälineitä, sekä muistoja Salpausselän kisoista vuosien varrelta, aina 1920-luvulta 1980-luvun lopulle, ja nykypäivään saakka.

Ehkä kuuluisin osio museota on kuitenkin paikan mäkihyppysimulaattori, jossa voi kokeilla Lahden suurmäestä hyppäämistä virtuaalisesti.

Muita aktiviteettisimulaattoreita löytyy museon kivääri- ja pistooliradalta, laskettelusimulaattorista, sekä sisäladulta.

Pysyvän näyttelyn ohella museo esittelee vaihtuvia näyttelyitä eri urheilu-aiheista, jotka on sijoitettu rakennuksen yläkerran saliin ja parvelle.

Hiihtomuseoon on mahdollista varata (maksullinen) opastus ryhmille, ennakkotilauksesta.

Hiihtomuseo
Urheilukeskus, Salpausselänkatu 8
15111 Lahti
www.lahdenmuseot.fi

 

Museorakennuksesta löytyy myös 125 asiakaspaikan kokoinen Ravintola Voitto, jonka lasiseinän kautta aukeavat upeat näköalat Lahden hyppyrimäkiin. Ravintola on avoinna ma-pe klo 9-16, kesäaikaan klo 10-15, ja muina aikoina tilauksen mukaan.


Voit myös ostaa muistoesineitä ja urheilun historiaan liittyviä lahjatavaroita paikan museokaupasta, jonka valikoimiin kuuluvat esimerkiksi Suomen mäkijoukkueen legendaariset mäkipipot 1950-luvulta, aplikoidut päähineet, keräilypinssit, ja urheiluaiheiset postikortit.