Lahden historiallinen museo

Lahden historiallinen museo on perustettu vuonna 1924, ja yhdistää Lahden kaupungin kulttuurihistoriallisen ja Päijät-Hämeen maakuntamuseon kokoelmat.

Historiallinen museo on ollut avoinna vuodesta 1968, ja esittelee alueen historiallista, kulttuurihistoriallista, ja kansatieteellistä perinnettä noin 41 000 esineen kokoelman voimin.

Museokokoelman yksi pää-alueista ovat huonekaluteollisuuden tuotteet, ja pitää sisällään mm. Askon museon kokoelman, joka johtuu siitä historiallisesta seikasta, että Lahti on kautta aikain ollut puuseppien kaupunki.

Lahden historiallinen museo

KUVA: Museorakennuksena kokoelmille toimii kuvassa oleva Fellmanin kartano (Lahden kartano), joka valmistui vuonna 1898 arkkitehti Hjalmar Åbergin suunnitelmien pohjalta. Rakennus edustaa arkkitehtuuriltaan pohjoiseurooppalaista renessanssia, ja sen muotoihin on otettu inspiraatiota saksalaisesta tiiligotiikasta.

Aino suihkukaivo Lahti

KUVA: Kartanorakennuksen edustalta löytyy Emil Wikströmin teos “Aino”, vuodelta 1909, joka siirrettiin nykyiselle paikalleen Helsingistä vuonna 1949. Pronssinen teos on kansallisromanttinen kuvaelma, jossa Väinämöiselle naitettu, epätoivoinen Kalevalan Aino on suistumassa kivipaadelta, edessään alaston veden valtakunnan asukki.

Merkittäviä museon hallussa olevia kokonaisuuksia ovat mm.

  • Viipurin historiallisen museon kokoelma (sisältäen osan kansainvälisestikin merkittävästä museon raha- ja mitalikokoelmasta),
  • Asehuone, joka esittelee aseita menneiden vuosisatojen teräaseista aina moderneihin automaattipistooleihin asti, sekä
  • Klaus Holman muistokokoelma, joka sisältää 544 erilaista esinettä keski- ja etelä-eurooppalaisesta taide- ja taidekäsityöperinteestä, keskiajalta 1700-luvun lopulle.

Historiallinen museo Lahti
Lahdenkatu 4
Lahti
Aukioloajat: ma-pe 10-17, la-su 11-17
www.lahdenmuseot.fi

Näyttelytilat museon sisällä on jaettu siten, että rakennuksen ensimmäiseen kerrokseen on sijoitettuna vaihtuvat näyttelyt, pienoismallisali, Fellman-huone sekä museokauppa.


Toisen kerroksen alueella esillä on Klaus Holman muistokokoelma, ja kolmannen kerroksen tilat on varattu asehuoneelle sekä vaihtuville näyttelyille.