Lahden kaupunginteatteri

Lahden kaupunginteatteri on perustettu vuonna 1946, ja toimii vuodelta 1983 peräisin olevassa rakennuksessaan aivan keskustan alueella, tarjoten 6-10 uutta näytel­mää vuosittain.

Kaupunginteatteri perustettiin vuonna 1946 Lahden teatterin, Hämeen maakuntateatterin, ja Lahden työväen näyttämön yhdistyessä.

Ensimmäinen näytäntökausi omassa, pinta-alaltaan 12 000 m2 kokoisessa, betonista, lasista, teräksestä, betonitiilestä, koivusta, ja Lapin marmorista tehdyssä rakennuksessa alkoi kuitenkin vasta syyskuussa 1983.

Lahden kaupunginteatteri

KUVA: Näkymä kaupunginteatterin rakennuskompleksiin Saimaankadun ja kirkkokadun kulmasta.

Ennen omaa rakennustaan kaupunginteatteri toimi väliaikaisissa tiloissa Lahden konserttisalissa ja ammattikoululla.

Näyttämöitä nykyisestä teatterirakennuksesta löytyy kolme:

  • Juhani-sali (suuri näyttämö), johon mahtuu 558 – 644 katsojaa,
  • Eero-sali (pieni näyttämö), tiloiltaan 220 – 290 asiakasta mahduttava, sekä
  • Aino-sali (studionäyttämö), kaikkiaan 78 paikan kokoinen

Rakennuksen kolmella näyttömöllä tuotetaan noin 6-10 uutta näytel­mää vuosittain.

Teatterituotannon takana on noin 100:n vakituisen henkilökunnan joukko, joista varsinaiseen taiteelliseen henkilökuntaan kuuluvat teatterinjohtaja, dramaturgi, kaksi skenografia ja muusikkoa, sekä 24 näyttelijää.

Kaupunginteatteri on yksi Suomen suurimmista ja suosituimmista ammattiteattereista, jonka esityksiä käy vuosittain katsomassa keskimäärin noin 100 000 katsojaa.


Voit tutustua ajankohtaiseen tuotantoon, esitysaikatauluihin, ja tarkkoihin katsomokarttoihin kaupunginteatterin virallisten nettisivujen kautta, osoitteessa www.lahdenkaupunginteatteri.fi.