Lahden stadion

Lahden stadion on yksi Suomen suurimmista stadioneista, jolla järjestetään vuosittain mm. hiihtourheilun suurtapahtuma Salpausselän kisat.

Stadionin, jonka suunnittelusta vastasivat arkkitehdit Esko Koivisto, Pekka Salminen, ja Juhani Siivola, pääkatsomo valmistui vuonna 1977, ajoissa Lahdessa järjestettyjä Hiihdon maailmanmestaruuskisoja varten.

Paikka on monikäyttöinen, sillä se toimii vuosittain esimerkiksi sekä Salpausselän kisojen päänäyttämönä talvisin, että FC Lahden, Jari Litmasen kasvattajaseuran, jalkapalloliigan kotiotteluiden kenttänä kesäisin.

Lahden stadion

KUVA: Stadionin kenttä ja pääkatsomo nähtynä sen B-katsomon, eli aurinkokatsomon puolelta. Taustalla näkyvä pyöreä rakennelma on osaLahden suurhallin kattoa.

Lahti stadion

KUVA: Pääkatsomon päädystä löytyy kuvan kohokuvio taideteos, joka esittää eri urheilulajeja, joita Lahden urheilukeskuksessa, jonka osa stadion on, harrastetaan. Kauempana kuvassa näkyvä rakennelman osa kuuluuHiihtomuseolle.

Stadionin katsomorakenteet koostuvat kahdesta osasta, yhteensä 7 465 katsojapaikasta, joista katetussa pääkatsomossa on 4 750, ja kattamattomassa B-katsomossa 2 715. Näiden lisäksi paikalle mahtuu vielä noin 7 000 seisomapaikoille (katsojaennätys on 13 533 katsojaa, vuodelta 1988).

Areenaa on kehuttu etenkin jalkapallokentille hyvin soveltuvasta tulostaulusta, sen pelikentän ruohoa pidetään yleisesti Suomen kenttien valiona, ja pääkatsomon tunnelmaa luovaa akustiikkaa on perinteisesti luonnehdittu hyvin toimivaksi.

Jalkapalloa pelataan Lahdessa myös Kisapuiston kentällä, jonne mahtuu parhaimmillaan noin 4 000 katsojaa. Kisapuiston alueelta löytyy myös sisäpalloiluhalli sekä koripallokenttä.


Paras tapa tutustua stadioniin on käydä katsomassa vaikkapa FC Lahden (www.fclahti.fi), jota paikallisesti kutsutaan “Mustat kuhnurit” nimellä, kotiottelu kesäisen jalkapallokauden aikana.