Lahti nähtävyydet

Lahti nähtävyydet kohokohtia ovat Salpausselän hyppyrimäet, Lahden kaupungintalo, Ristinkirkko, Sibelius-konsertti Sibeliustalolla, sekä sisävesiristeily Eteläisellä Päijänteellä.

Salpausselän hyppyrimäet ovat Lahden ehkä tunnetuimmat maamerkit ja ne kuuluvat hiihtourheilun keskuksena tunnetun Lahden Salpausselän hiihtokeskuksen, joka on ollut alueella vuodesta 1922, rakennuksiin.

Isoimman hyppyrimäistä, suurmäen, kriittinen piste on 115 metrin kohdalla, ja se valmistui vuonna 1972. Hyppyrimäkiin kuuluvat myös kaksi pienempää mäkeä.

Stadionin lehtereille mahtuu yhteensä noin 60 000 katsojaa, tehden hiihtokeskuksesta Suomen suurimman urheilukeskuksen kapasiteetilla mitattuna.

Kesäisin voit käydä myös ylhäällä Suurmäen huipulla, jossa toimii näköalatasanne, ja josta on panoramiset näkymät yli kauneimman Lahden kaupungin. Kesäisin keskuksessa on mahdollista myös uida maauimalassa, joka toimii suurmäen pohjalla.

Lahden kaupungintalo on kaupungin rakennuksista kuuluisin, sillä sen on suunnitellut maailmankuulu arkkitehti Eliel Saarinen.

Rakennus valmistui vuonna 1911, ja edustaa arkkitehtuuriltaan myöhäisjugend (Art Nouveau) tyyliä, ja sen kohokohtiin kuuluu dramaattinen kellotorni.

Kaupungintaloa laajennettiin vuonna 1934, jonka suunnitteli toinen kuuluisa suomalainen arkkitehti, Kaarlo Könönen.

Kaupungintalolla on helppo käydä Lahden vierailun yhteydessä, sillä se sijaitsee erittäin keskeisesti Lahdessa Radiomäen päällä, Mariankadun päädyssä.

Ristinkirkko, joka valmistui vuonna 1978, on yksi arkkitehti Alvar Aallon viimeisimmistä töistä, ja Lahden kuuluisimmista rakennuksista.

Kirkko sijaitsee aivan Mariankadun pohjoispäässä, ja se on helppo sisällyttää käyntiin kaupungitalolla, joka on saman kadun eteläisessä päädyssä.

Kirkon ja kaupungintalon puolivälissä on myös Lahden tori, joka on myös nähtävyys sinällään.

Kirkolla käynnin ohessa kannattaa myös käydä kirkon vieressä olevalla sankarihautausmaalla, jolta löytyy Wäinö Aaltosen veistämä teos “Vapauden Hengetär,” joka on yksi Suomen vaikuttavimmista sankarivainajien muistomerkeistä.

Lahti nähtävyydet parhaimmistoa on myös Sibelius-konsertti Sibeliustalolla (www.sibeliustalo.fi), joka on monelle Lahden kävijälle yksi käynnin kohokohdista.

Sibeliustalo, joka valmistui vuonna 2000, on yksi kaupungin dramaattisimmista modernia tyylisuuntaa edustavista rakennuksista.

Talon erikoisiin ja viehättäviin yksityiskohtiin kuuluu mm. se, että sen lasisen ulkopinnan läpi näkyvät sen suuren salin vaaleat puiset seinärakenteet.

Rakennus on viehättävä nähtävyys myös erilaisten konserttien ulkopuolellakin, ja voit mm. vierailla sen tiloissa olevassa Gift Duetto (www.giftduetto.com) lahjatavaraliikkeessä, joka on avoinna ti-pe ja konserttien sekä tapahtumien aikana.

Sisävesiristeily Eteläisellä Päijänteellä (paijanne-risteilythilden.fi/risteilyt_lahti.htm) antaa tilaisuuden nähdä Lahden kauneimmat kasvot vesiltä käsin.

Suosituimpiin näköalaristeilyihin kuuluu reitti läheisen Heinolan kaupunkiin, joka kestää edestakaisin noin 5 ja puoli tuntia, ja joka menee kolmen eri järven, Vesijärven, Päijänteen ja Ruotsalaisen järven, kautta.

Voit tehdä myös pitemmän risteilyn Lahdesta pitkin Päijännettä aina Jyväskylään asti, ja jatkoyhteyksillä myös edelleen pohjoisemmaksi pitkin kuuluisia Päijänteen kanavan sulkuja.