Lapin nähtävyydet

Lapin nähtävyydet parhaimmistoa ovat Kemin Lumilinna, Joulupukin Pajakylä/Santa Park Rovaniemellä, kolmen valtakunnan rajapyykki, Halti tunturi, ja Lemmenjoen kansallispuisto.

Kemin Lumilinna (snowcastle.net/fi/) on maailman suurin lumilinna, joka on rakennettu joka talvi vuodesta 1996 alkaen Kemin Sisäsatamaan Perämeren rannalle.

Lumilinna koostuu tyypillisesti sekä lumiravintolasta ja lumihotellista, joka on ainutlaatuinen tapa viettää yö Lapin talvisessa lumossa, että kappelista, jossa on vihitty lukuisia pareja, ja kaukaisimmat hääparit ovat tulleet niinkin kaukaa kuin Japanista.

Lumihotelli koostuu yleensä 24:stä huoneesta, ja mukana on luonnollisesti hääsviitti. Yöpyminen ja lämpimänä pysyminen tapahtuu muhkeiden makuupussien avulla, sillä keskilämpötila huoneissa on –5°C.

Joulupukin Pajakylä/Santa Park Rovaniemellä ovat Joulupukin kaksi kotia Lapin alueella, ja ne on helppo yhdistää käyntinä toisiinsa, sillä niiden välin voi matkustaa pienoisjunalla.

Santa Park (santapark.com), joka avattiin vuonna 1998, on peruskallion sisään louhittu Joulupukin kotiluola, joka sisältää mm. huvipuistolaitteita, tonttukoulun vierailijoille, myymälöitä ja joulupukin ravintolan.

Joulupukin Pajakylä (santaclausvillage.info), sijaitsee 8 km Rovaniemen keskustasta, Napapiirillä. Pajakylä toimii Joulupukin Lapin kotina Santa Parkin ohella, ja kylästä löytyy kauppoja, joulupukin postitoimisto, ja joulu-aiheisia näyttelyjä. Kylällä on myös oma Joulupukki internet TV kanava (joulupukki.fi).

Lapin nähtävyydet parhaimmistoa on myös kolmen valtakunnan rajapyykki, joka on kuuluisa kolmen valtakunnan rajan kohtaamispaikka, jossa voit rajapaalun kiertämällä käydä kolmen eri valtion, Suomen, Ruotsin, ja Norjan, alueella.

Parhaiten rajapyykille pääsee idyllisestä Lappilaisesta kylästä Kilpisjärveltä (kilpisjarvi.org), josta matkaa rajapyykille on noin 10 km, joka on helpon päiväretken pituinen kävely merkittyjä reittejä pitkin.

Halti tunturi, joka on myös helposti käytävissä Kilpisjärven kylästä käsin, on maankuulu Suomen korkeimman kohdan ansiosta, ja alueen luonto on parhainta esimerkkiä siitä legendaarisesta Lappilaisesta lumosta, joka houkuttelee tuhansia kävijöitä vuosittain alueelle.

Kilpisjärveltä on noin 50 kilometrin vaellusreitti aina Halti tunturille asti ja voit kävellä aina Suomen korkeimmalle kohdalle, jonka kohdalla on merkki, ja josta on mahtavat näkymät yli Lapin kullanhohtoisen maiseman.

Lemmenjoen kansallispuisto (www.luontoon.fi/lemmenjoki) on tunnettu varsinkin Lapin kullanhuuhdonnan keskuspaikkana, ja kansallispuisto sinänsä on Suomen suurin kansallispuisto, ja yksi vaikuttavimmista koskemattomista erämaista maailmassa, tarjoten aidoimman mahdollisen Lapin luontokokemuksen.

Suosituin osa kansallispuiston käyntiin on sen perusosa Lemmenjokilaaksosssa ja sen kulta-alueella, jossa turismia varten on olemassa sekä merkittyjä reittejä, autio- ja vuokratupia, sekä tulentekopaikkoja.


Lemmenjokilaakson maisemissa lyhyempien patikkaretkien ja pitempien vaellusten osalta kohokohtia ovat alueen suuret joet ja vaihtelevat metsä-, tunturi- ja suoalueet. Seikkailunhaluisille erikoiskokemus voi olla lisäksi jokiveneretki Lemmenjoen laaksossa.