Laskettelu Italia

Suosittuihin laskettelu Italia kohteisiin kuuluvat mm. kuuluisat Cortina d’Ampezzo ja Courmayeur laskettelukeskukset.

Italian alueella on useita erinomaisia laskettelukohteita johtuen maan vuoristoisesta profiilista, varsinkin pohjoisten osiensa suhteen.

Pohjoisen Italian alue, jonka läpi kulkevat Keski-Euroopan alpit, on suomalaisittain kaikkein suosituinta lasketteluloman viettoaluetta Italiassa, ja alueelle pääsee nykyisin useilla halpalentoyhtiöillä, mm. Ryanair (www.ryanair.com) lentää Milanon Bergamon kentälle Tampereelta.

Pohjoisen ohella myös Etelä-Italiasta löytyy laskettelukeskuksia.

Laskettelu on Italialaisten keskuudessa melko suosittu harrastus, ja monet viettävätkin talvikauden aikana ‘settimana bianca’ (valkoinen viikko) nimellä tunnetun loman, joka usein vietetään maan kuuluisissa laskettelurinteissä.

Parhaiten pohjoisen laskettelu Italia keskusten läheisyyteen pääsee Suomesta lentämällä ensin esimerkiksi Torinoon, Milanoon, Bergamoon, Veronaan, tai Venetsian Trevison kentälle.

Kaikkiin näihin kohteisiin lentää eurooppalaisia halpalentoyhtiöitä, kuten Air Baltic (www.airbaltic.com) Ryanairin lisäksi, ja halpoja lentoja käyttäen jää enemmän rahaa käytettäväksi lomasta nauttimiseen.

Suosiota laskettelualueena on Italiassa viime vuosina lisännyt varsinkin Torino, jossa järjestettiin vuoden 2006 talviolympialaiset.

Torinon kaupungista välittömästi länteen, lähellä rajaa Ranskan kanssa, sijaitsee Valle di Susa laakso, jota pitkin menee myös Torino-Pariisi junalinja.

Valle di Susa tarjoaa useita suosittuja laskettelukeskuksia, mukaanlukien Sauze d’Oulx (www.comune.sauzedoulx.to.it), Bardonecchia (www.bardonecchiaski.com), sekä muodikas Sestriere (www.comune.sestriere.to.it).

Näistä Sestriere sijaitsee itse asiassa Valle del Chisone alueella, ja on erittäin hyvin varusteltu laskettelukeskus 20 hiihtohissin avulla, ja tarjolla on myös luistelu-alue sekä latuja murtomaahiihtoon.

Pääset Sestriereen Torinosta bussilla, kun taas Oulx hiihtokeskukseen pääsee paikallisilla busseilla, jotka lähtevät Torino-Pariisi juna-asemalta.

Valle di Susa alueesta edemmäs pohjoiseen sijaitsee Valle d’Aosta laakso, jolla on alueena varsin ainutlaatuinen kultturi, ollen pitkälti ranskalaisen ja italialaisen kulttuurien sekoitus.

Valle d’Aostan laaksoa ympäröivät useat Euroopan korkeimpiin kuuluvista vuorista, kuten Gran Paradiso, Mont Blanc, Matterhorn, ja Monte Rosa.

Courmayeur (www.courmayeur-montblanc.com), joka sijaitsee Mont Blanc vuoren juurella, on yksi Italian parhaista ja hohdokkaimmista laskettelu lomakylistä, tarjoten laskettelurinteitä, luistelurinkejä, murtomaahiihtolatuja, hissivaunuja, ja istuinhissejä.

Muita hyviä laskettelupaikkoja alueella ovat Breuil-Cervinia (www.cervinia.it), kylpyläkaupunki St Vincent, Pila (www.pila.it) ja Cogne (www.regione.vda.it/turismo/dove_andare/aree_turistiche/cogne_granparadiso_e.asp).

Pohjoisen Italian itäiseltä puolelta löytyvät Dolomiitti vuoret (Dolomiti), jotka ovat laaja vuoristojono tarjoten kaikkiaan 12 erilaista laskettelukeskusta, joista muodostuu ‘Dolomiti Superski’ verkosto.

Laskettelu lomakyliä joita alueelta löytyy ovat mm. suositut Madonna di Campiglio (www.campiglio.to) ja Cortina d’Ampezzo (www.dolomiti.org/dengl/cortINA/index.html).

Pohjoisen lomakohteiden ohella laskettelu on mahdollista Italian niemimaan läpi menevän vuoriston takia myös etelämpänä.

Eteläisemmistä kohteista Gran Sasso, Roomasta itään, pitää sisällään Campo Felice (www.campofelice.it) laskettelukeskuksen, joka tarjoaa kaikkiaan 16 hiihtohissiä ja laskettelukoulun.


Calabriassa on puolestaan Sila ylänkö, jonka alueella on kaikkiaan 2 laskettelurinnettä sekä 35 km edestä murtomaahiihtolatuja.