Laskettelu kypärä

Laskettelu kypärä tuo tärkeän turvallisuuselementin lasketteluun, mutta se voi myös lisätä laskettelun mukavuutta ja parantaa laskettelusuoritusta.

Jos laskettelet sekä suksilla että lumilaudalla, useimmat tarjolla olevista kypäristä on suunniteltu siten, että ne soveltuvat molempiin tarkoituksiin.

Se miten laskettelet (vapaa-ajan harrastus tai edistyneempi kilpailukäyttö), laskettelupaikan olosuhteet, ja omat mieltymyksesi ovat useimmiten ne tekijät jotka vaikuttavat eniten kypärän valintaan.

Kypärän ilmastointisysteemi on erittäin tärkeä ominaisuus, varsinkin jos aiot lasketella lämpimämmillä keväisillä rinteillä tai alueilla joilla säätilat ovat maltillisempia.

Tässä suhteessa hyvä ilmanvaihto kypärän sisällä voi luoda huomattavastikin miellyttävämmän laskettelukokemuksen.

Kypärät joissa ilmanvaihtoa ei ole, ovat parhaiten soveltuvia varsinkin märkiin, lumisiin, ja erittäin kylmiin olosuhteisiin.

Kypärän ulkorakenne on nykyään usein tehty kestävästä polykarbonaatti-materiaalista, joka tarjoaa materiaalina myös kevyen painon edun.

Tyypillinen sisämateriaali kypärälle on tehty laajennetusta, tuplatiheyksisestä polystyreenistä, johon on lisätty ylimääräistä täytettä mukavuuden ja pään suojaamisen parantamiseksi.

Erilaisista perusmalleista usein eritellään varsinkin avonaiset kypärätyypit ja täysin naaman sulkevat kypärät.

Näistä naaman täysin sulkevat kypärät on suunniteltu etupäässä kilpailukäyttöön, joissa niiden käyttäjillä on korkeammpi riski kaatua ja loukata naama edestä päin.

Naaman avonaiseksi jättävä laskettelu kypärä design on huomattavasti yleisempi ja vähemmän vaivallinen käyttää varsinkin vapaa-ajan harrastuksena lasketteleville.

Monissa kypärissä on mukana sisäänrakennetut laskettelulasit, mutta ne joissa ei sellaista ole, on tyypillisesti rakennettu siten, että niihin on helppo lisätä erilliset laskettelulasit.

Ennen kypärän hankkimista on kuitenkin syytä tarkistaa miten lasien käyttö kypärän yhteydessä on suunniteltu, että säästyt yllätyksiltä.

Laskettelulasien tulee toimia yhteistyössä laskettelukypärän kanssa suojaamassa kasvoja elementeiltä, kuten kylmyydeltä ja tuulelta, jonka lisäksi ne voivat suunnittelultaan vähentää sään kirkkaudesta johtuvaa kirkkautta tai luoda kontrastia näkökenttään pilvisiin päiviin ja ilta-lasketteluun.

Kasvot avoimeksi jättävien ja täysin sulkevien kypärämallien lisäksi on joukko muita muotoja joista voit valita kypäräsi.

Täysikuorisissa malleissa kypärä tarjoaa täydellisen suojan ja eristyksen tuulelta, sateelta, ja muilta rinteissä vastaan tulevilta elementeiltä.

Näissä malleissa on usein myös suunniteltu jonkinasteinen ilmanvaihto kypärään, joka auttaa myös sääntelemään lämpötilaa kypärän sisällä. Usein edistyneemmät, nopeampaa laskettelua harrastavat laskettelijat suosivat täysikuorisia kypärämalleja.

Lyhytkuoriset mallit puolestaan useimmiten tarjoavat vertailukelpoisen suojan täyden kuoren kypärämalleille, mutta niiden suojeleva alue on pienempi ja toisaalta ne ovat vähemmän rajoittavia käytössä.

Myös lyhytkuorisissa malleissa usein on mukana ilmanvaihto ja irroiteltavat ja vaihdettavat pehmusteet mukaansuunniteltuna.

Näistä erillinen kypärätyyppi on kilpailukäyttöön tarkoitettu laskettelukypärä, jonka ominaisuuksiin kuuluu runsaat pehmusteet kypärän sisällä, korvia ympäröivät avoimet rakenteet kypärän sisällä, sekä lisäpaloina asennettavat leukasuojat varsinkin nopeimpia kilpailumuotoja, kuten nopeuslaskua, varten.

Nuorten ja lastenkypärät ovat myös yksi tarjolla olevista kypäräluokista, ja tarjoavat normaalisti mittasuhteiltaan lapsille rakennettuja, mutta aikuisten turvastandardit täyttäviä kypäriä.


Useimmissa lasten laskettelukypärissä on täytepaloja, joita voidaan lisätä ja poistaa kypärän asentamiseksi oikeanlaiseksi lapsen päänkoon suhteen.