Laskettelu lasit

Katsaus laskettelu lasit valintaprosessiin ja kriteereihin joita useimmiten otetaan lasien valinnassa huomioon.

Laskettelulasien avulla suojaat silmäsi tehokkaasti ulkoisilta elementeiltä, mukaanlukien tuulelta, ja useat lasit auttavat myös lumenheijastuksen vähentämisen suhteen.

Laskettelukokemuksesi on huomattavasti parempi jos valitset oikeanlaiset laskettelulasit, jotka sopivat laskettelutyyliiisi, laskettelupaikan sijaintiin, ja sääoloihin.

Laskettelulaseja valmistetaan eri laskettelijaryhmille kuten miesten ja naisten laskettelulaseja, nuorison laskettelulasit, ja lasten laskettelulasit.

Kun ostat lasketteluun sopivia laseja, tärkeitä seikkoja joihin tulee kiinnittää huomiota ovat varsinkin istuvuus, lasien raamin ominaisuudet, sekä linssi-vaihtoehdot.

Lasketteluun soveltuvien lasien valinta on istuvuuden suhteen tärkeää, etteivät lasit hierrä, jätä aukkoja elementeille, tai muutoin vaikuta epämiellyttäviltä käytössä.

Lasien tulisi olla kiinnitettynä yli joko laskettelukypäräsi tai hattusi pysyvyyden varmistamiseksi. Niiden sisäpuolella olevan vaahtomuovin tulisi olla tasaisen yhteneväinen läpi lasin kontaktipinnan, eikä sen suhteen tulisi jäädä epämiellyttäviä painaumakohtia.

Laskettelu lasien ja ihon väliin ei tulisi jäädä aukkoja, joista ilma voi päästä virtaamaan läpi, kuivattaen silmäsi rinteessä.

Kun käytät laskettelukypärää rinteessä, sinun tulisi varmistua että lasit ovat yhteensoveltuvat kypärän kanssa, siten että ne istuvat ilman erikoisjärjestelyjä turvallisesti ja varmasti silmiäsi suojaamassa.

Jos käytät silmälaseja laskettelulasien alla, varmistu että laskettelulasit istuvat oikein ja että ne on suunniteltu tai niihin saa lisäosia silmälasien allakäyttöä huomioon ottaen.

Laskettulasien raamien rakenteen tulisi olla joustavaa materiaalia, ja niissä tulisi olla suunniteltuna hyvä ilmastointi.

Tyypillisesti ilmastointi laseille on tehty vaahtomuovipäällysteiden ilmaaukkojen avulla, jotka mahdollistavat ilmanvaihdon ja paineentasauksen lasien huurtumisen estämiseksi.

Laskettelulasien valinnan suhteen suosituin vaihtoehto varsinaisen linssiosan suhteen on tuplalinssi mallistot, jotka luovat lämpöeristeen elementtejä vastaan kasvoillesi.

Linssin materiaalin tulisi olla erilaisia kolhuja kestävää, ja tämän takia yksi suosituimmista vaihtoehdoista on polykarbonaatti linssimateriaali, joka on erittäin kestävä vaihtoehto. Tarkista myös että linssi on käsitelty naarmuuntumisen ja/tai sumuuntumisen eston suhteen.

Muodon suhteen lieriönmuotoiset linssit ovat erittäin suosittuja, kun taas pallomaiset linssit antavat paremman näkökentän lasketellessa.

Linssien värien suhteen tarjolla on erilaisia värejä jotka soveltuvat parhaiten erilaisiin olosuhteisiin.

Kirkkaat linssit laskettelulaseissa ovat parhaat myrskyisiin olosuhteisiin ja iltalasketteluun.

Kellertävät laskettelu lasit ovat sopivia myös myrskyiseen säähän, mutta myös pilvisiin olosuhteisiin, sillä ne lisäävät näkökentän kontrastia tällaisissa oloissa ja kirkastavat näkemääsi maisemaa.

Vaaleanpunaisen sävyiset linssit lisäävät myös kontrastia useimmissa olosuhteissa, joka on tehnyt tämän sävyisistä laskettelulasilinsseistä erittäin suosittuja.

Oranssinsävyiset linssit lisäävät nekin kontrastia, ja niiden käyttö on suosittua varsinkin kirkkaina laskettelupäivinä.

On olemassa myös muuntuvia linssejä, jotka muuttuvat sen mukaan, minkälaiset valo-olosuhteet ympärillä on. Ne ovat erittäin vaaleita, korkean kontrastin värin tarjoavia synkissä olosuhteissa, mutta tummempia kirkkaissa auringonpaisteen ympäristöissä.

Jos linssit on polarisoitu, ne voivat vähentää oleellisesti lumesta tai jäästä aiheutuvaa kirkasta heijastusta, joka voi haitata lasketteluasi.

Jotta varmistaisit mahdollisimman pitkän käyttöiän laskettelulaseillesi, käytä aina matkojen aikana lasien suojana suojaavaa pussia jossa ne myytiin.

Koska lasit on usein erikoiskäsitelty sumunpoiston varalta, niiden puhdistamisessa tulee ottaa tämä seikka huomioon.

Käytännössä useimmiten käyttöiän pidentämiseksi linssit kannattaa puhdistaa ulkopuolelta vain puhtaalla vedellä ja pehmeällä puhtaalla kangasrätillä.


Laskettelulasien sisäpuoli on erittäin herkkää, ja niitä ei useimmiten suositella puhdistettavan lainkaan, sillä puhdistus voi vaikuttaa heikentävästi lasien sumunpoistokäsittelyyn, joka on kerroksena linssin sisäpuolen pinnalla.