Laskettelu monot

Katsaus erilaisiin laskettelu monot tyyppeihin ja miten eri tyyppiset laskettelukengät soveltuvat erilaisille laskettelijoille.

Monojen valinta on kenties tärkein lasketteluvälineiden suhteen tehtävä valinta, sillä ne muodostavat laskettelun perustan ja laskettelupäiväsi voi mennä pilalle jos kengät eivät sovellu laskettelutyyliisi tai jos ne istuvat jalkaasi väärin.

Laskettelukenkiä valmistetaan varsinkin erilaisia laskettelijatyyppejä varten.

Perusmalli näistä monotyypeistä on tehty aloittelijoita varten, jotka laskettelevat maltillisemmin ja pystysuoremmassa asennossa, etupäässä helppoja rinteitä pitkin.

Aloittelijoiden kenkien tulee sallia paremmin erilaisten virheiden teon, ja ne on valmistettu pystysuorempaa lasketteluasentoa varten, löyhemmällä istuvuudella ja monoilla joista löytyy pehmeää sivusuuntaista tukea, jotka sallivat virheiden teon.

Aloittelijan monoista seuraava malli on tehty edistyneemmille laskettelijoille, joilla laskettelu pysyy paremmin kontrollissa ja joiden tyyli saattaa olla agressiivisempi, usein vaativammissa rinteissä.

Tällaista laskettelijaa varten olevat kengät tarjoavat paremman kontrollin laskettelusukseen kuin aloittelijan monot, siten että sivusuuntainen tukitäyte on jäykempää, istuvuus on tiukempi, ja monot tarjoavat paremman mahdollisuuden etupainotteiseen, agressiivisempaan, laskemistyylin.

Kolmas päätyyppi monoista on tehty edistyneille harrastajalaskettelijoille, freestyle laskettelijoille, sekä extreme rinteitä laskeville.

Tyypillisesti pitkälle edistyneille laskettelijoille on nopeampien ja haastavampien rinteiden laskeminen, joihin tarvitaan huomattava määrä kanttauskontrollia sukseen.

Siten edistyneiden monot useimmiten tarjoavat huomattavan määrän etukenoisen laskettelutyylin mahdollistavaa asentoa, jota tarvitaan varsinkin nopeaa laskettelemista varten.

Tällaiset laskettelukengät ovat tyypiltään myös sivusuunnassa jäykempiä kuin muut monotyypit, ja niiden sisusta on kaikkein tiukin istuvuudeltaan.

Etukenon määrä lasketeltaessa määritellään siitä, millaisessa kulmassa laskettelija on jalkapohjat maassa, ja tämä kulma on tärkeä varsinkin tasapainon takia.

Aloittelijat laskevat pystysuoremmassa asennossa, jota varten aloittelijoiden laskettelu monot tarjoavat paremman pystysuoran asennon tukea, kun taas edistyneempien laskijoiden asento usein on etukenoinen, jolla estetään kaatuminen nopeamman vauhdin vuoksi, ja edistyneiden monot tukevat paremmin tätä asentoa.

Sivusuuntainen tuki monossa, joka on toinen keskeinen monon valintaan vaikuttava tekijä, määritellään siitä jäykkyydestä, jonka mono ylä osa sivuiltaan tarjoaa laskettelijalle.

Pehmeä sivusuuntainen tuki tarjoaa enemmän tilaa virheille, kun taas kovempi tuki antaa enemmän kanttikontrollia, joka on tärkeää edistyneiden laskutyylille.

Istuvuuden suhteen aloittelijat usein eivät tarvitse tiukkaa istuvuutta, joka mahdollistaa parhaan suksen kontrollin, vaan mielumminkin enemmänkin normaali kengän istuvuuden, joka on miellyttävämpi jalassa.

Edistyneemmille kenkien istuvuus tulee tiukemmaksi, joka mahdollistaa paremman suksikontrollin, sillä jos jalat liikkuisivat monon sisällä tiukkien käännösten suhteen, se voisi helposti johtaa kontrollin menettämiseen.

Siten kaikkein edistyneimmät monojen sisäkengät on muotoiltu mahdollisimman pitkälle jalkojen muotojen mukaan, joka tuo maksimi-istuvuuden. Myös räätälöitynä tehtyjä laskettelumonoja, tehtynä yksilöllisten jalkojen mittojen mukaan, on tarjolla.

Koon valinnan suhteen kannattaa käyttää aikaa kaupassa oikean istuvuuden löytämiseksi, ja kuunnella laskettelukaupan myyjän ohjeita oikean istuvuuden suhteen.

Usein myyjät monoja myyvissä liikkeissä kysyvät erilaisia kysymyksiä kartoittaakseen sen, millainen mono soveltuu tilanteeseesi, kuten kokemuksesi laskettelijana, sen millaisissa rinteissä laskettelet, mikä laskettelutyylisi on, ja millaiset aikaisemmat kokemuksesi monojen suhteen ovat olleet.

Monon myyjä normaalisti mittaa molemmat jalkasi sekä istuma- että seisoma-asennossa. Myös jalan leveyden mittaaminen sekä jalan päkiän sijainnin tarkastus suhteessa jalan pituuteen kuuluvat oikeanlaisen monon löytämisen esitöihin.

Jos myyjä tekee työnsä ammattimaisesti, oikeanlaisen istuvuuden tarjoavan monon löytäminen pitäisi olla helppoa myyjälle. Hyvä myyjä antaa sinulle myös aikaa pitää monoja jalassa, jotta voit tunnustella, miten laskettelu monot istuvat alkukireyden jälkeen jalkoihisi.

Jos olet epävarma myyjän ammattitaidosta, kannattaa kokeilla toista myymälää, ettet joudu katumaan ostoasi myöhemmin.

Eri myymälöiden välillä kannattaa tehdä myös vertailuja siitä, minkälaiset heidän takuunsa ovat monojen suhteen, että voit esimerkiksi korjauttaa niiden istuvuuden säädön ilmaiseksi, jos sellaisen tarvetta ilmenee.


Monojen oston jälkeen seuraava vaihe monille on valita muu tarvittavasta lasketteluvälineistöstä monoihin ja laskettelutyyliin sopiviksi.