Laskettelu sauvat

Katsaus laskettelu sauvat valintaan, ja niiden käyttöön laskettelurinteissä.

Laskettelusauvat auttavat laskettelijaa varsinkin balanssin saavuttamisessa, käänteiden ajoittamisessa, sekä nopeuden sääntelyssä.

Sauvojen pituutena laskettelua varten pidetään yleisesti oikeana, jos sauvan kärki laitetaan maahan lepohetkenä, ja laskettelijan kyynärpää muodostaa tuolloin 90 asteen kulman käsien ollessa sauvan kahvoilla.

Pitempiä sauvoja käytetään esimerkiksi freestyle laskettelussa, ja murtomaahiihdossa, mahdollistaen pidemmät työnnöt.

Laskettelussa sauvojen käyttö varsinkin käänteiden ajoittamiseen ja niiden kontrolloimiseen erottaa niiden käytön esimerkiksi murtomaasauvojen käytöstä.

Kun laskettelija tekee kontaktin maahan sauvalla jokaisen käännöksen välillä, prosessissa jota kutsutaan “sauvan istutukseksi” (pole planting), tuloksena on suurempi tasapainon saavuttaminen kuin muutoin olisi saavutettavissa, johtaen parempaan laskunopeuteen ja tiukempiin käänteisiin.

Varhaisimmat laskettelusauvat olivat puista tehtyjä yksinkertaisia keppejä, mutta kehitys johti 1930-luvulla bamboo sauvoihin, sitten teräksisiin sauvoihin (1940-1950-luvut), ja vuodesta 1958 suosittuja olivat myös alumiiniset laskettelusauvat.

Nykyisin kuitenkin komposiitti (kahden tai useamman materiaalin) laskettelusauvat ovat muodostuneet erittäin kevyiksi ja kestävämmiksi kuin perinteiset alumiinisauvat, ja niistä on tullutkin suosituimpia sauvamalleja markkinoilla.

Sauvojen kiinnitteenä käteen on kautta aikain ollut, ja on edelleenkin, useimmiten yksinkertainen, perinteinen ranneremmi.


Nykyään on kuitenkin saatavilla myös vaihtoehtoisia tapoja pitää kiinni sauvoista, joista mm. “Inter-Loc” systeemit (www.goode.com/skipolesinterloc.html) on suunniteltu niin, että ne lähtevät helpommin kädestä vaikkapa kaatumisen kohdalla.