Le Monument du Centenaire Nizza

Le Monument du Centenaire Nizza on muistomerkki vuodelta 1893, joka juhlistaa Nizzan Ranskaan kuulumisen satavuotisjuhlia.

Le Monument du Centenaire (Vuosisadallinen monumentti) sijaitsee Nizzan Promenade des Anglais rantabulevardilla, Jardin Albert 1er puiston kulmalla.

Monumentissa ovat kultaisin kirjaimin “1793-1893”, jotka ovat Nizzan Ranskaan kuulumisen satavuotisen taipaleen muistona. Siitä löytyvät myös vuosiluvut 1860 ja 1960, jotka ovat satavuotismuistona sille, että Nizzalaiset päättivät uudelleen vuonna 1860 kuulua Ranskaan Sardinian Kuningaskunnan sijasta.

Le monument du centenaire Nice France

KUVA: Yleiskuva Le Monument du Centenaire monumenttiin. Monumentin patsaista alla olevat kuvaavat vertauskuvallisesti Nizzan kaupunkia joka halaa Ranskaa, ja monumentin päällä oleva hahmo on siivellinen antiikin Kreikan voiton jumalatar Nike.

Goddess of Victory Nike statue Nice France

KUVA: Lähikuva monumentin päällä olevasta voitonjumalatar Nikestä täyttämässä voitonmaljaa kultaisesta kannustaan.

Monumentin veisti Toulonista kotoisin oleva Joseph Allar, ja se julkistettiin vuonna 1896. Allarin muihin kuuluisiin töihin kuuluvat Joan of Arc patsas Domremyssä sekä Sainte-Madeleine patsas Marseillen katedraalissa.

Voitonjumala Niken (josta käytetään virallisesti patsaan yhteydessä symbolista nimeä Nikaïa) valinta monumenttiin juontaa juurensa siihen, että Nizzan nimi on johdettu juuri jumalatar Nikestä.

Kokonaisuudesta löytyy myös kohokuva-teos, joka esittää Välimerta jonka yllä ovat Nizzan kädet.