Leppävirta nähtävyydet top 5 kohteita ovat Vesileppis ja Muumijääluola, Leppävirran kirkko, Orinoron rotko, Leppävirran kotiseutumuseo, sekä Leppävirran kolme kanavaa ja Kanavaravintola Konnustupa.
Nähtävyyksistä Vesileppis (vesileppis.fi) on Leppävirran maankuulu koko perheen superkeskus, josta löytyvät keskeisinä palveluina hotelli, kylpylä, monitoimiareena, keilahalli, hiihtoareena, jäähalli, kauneushoitola, ravintoloita, minigolfrata, kuntoportaat, kuntosaleja, ja urheilukenttiä sekä valtava määrä erilaisia tapahtumia vuoden mittaan.
Vesileppis.
Vesileppiksen suosittu kylpylä sisältää rentouttavan loman viettoon 32-metrin vesiliukumäen, lastenaltaan, Wibit-kiipeilyradan, kuusirataisen 25-metrin kuntouintialtaan, kylmävesialtaan, hieronta-altaan, perinteisen saunan, höyrysaunan, ja kelosaunoja. Kylpylään voi tulla myös ilman majoitusta paikan hotellissa, pääsymaksua vastaan.
Vesileppis kylpylä.
Vaihtoehtoisen tavan viettää kesäkaudella vapaa-aikaa tarjoaa kokonaisuuteen kuuluva, rantatörmän puihin rakennetuista, eri vaikeusasteisista kiipeily- ja köysiradoista koostuva Seikkailupuisto Leppis (seikkailupuistoleppis.fi). Yli 130-senttisille soveltuvilla radoilla on elämyksinä vaijeriliukuja, riippusiltoja, keinuja, sekä liaaneja. Voit kokeilla lisäksi puiston benji-trampoliinia.
Seikkailupuisto Leppis.
Lomakeskuksen uniikki hiihtoareena, maailman suurin kallioon louhittu hiihtoputki, sijaitsee 30 metriä hotellirakennuksen alla. Maanalaisen tilan sisältävää yli kilometrin pitkää kiertolatua käyvät hiihtämässä niin lapset, kuntoilijat, kuin kilpahiihtäjätkin, sekä perinteisellä että vapaalla tyylillä.
Muumijääluola (Vesileppis).
Sisäänkäynti Muumijääluolaan on Hotelli Vesileppiksen aulasta, vastaanoton vierestä olevalla hissillä. Huomioi, että maanalaisessa luolassa on jatkuvasti noin -3°C pakkasta, joten lämmin pukeutuminen, kuten talvitakki, pipo, ja hanskat ovat hyvä idea. Tiloissa on naisille ja miehille omat pukuhuoneensa ja lukollisia kaappeja kevyempien vaatteiden säilytystä varten.
Leppävirran kirkko (leppavirranseurakunta.fi/leppavirran-kirkko) on paikkakunnan nähtävyyksistä vuonna 1846 valmistunut, legendaarisen kansallisarkkitehti Carl Ludvig Engelin käsialaa oleva, uusklassista arkkitehtuuria edustava kivikirkko.
Leppävirran kirkko.
2000-istumapaikkainen rakennus, joka on Suomen seitsemänneksi suurin luterilainen kirkko, sisältää upean arkkitehtuurinsa ohella kohokohtana etenkin Samuel Elmgrenin 1820-luvulla maalaaman kaksiosaisen (Ristiinnaulitseminen – Pyhä ehtoollinen) alttaritaulun, jossa suurempi osa kuvaa Kristuksen ristiltä ottoa ja pienempi ehtoollisen asettamista.
Sisätilojen valoisuus, rakennuksen erinomainen akustiikka, sekä maamme eturivin urkureilta kiitosta saaneet, Kangasalan Urkurakentamon vuonna 1989 rakentamat ranskalaisvaikutteiset 1800-luvun romanttista koulukuntaa edustavat urut ovat tehneet kirkosta vuosien mittaan myös suositun konserttipaikan.
Leppävirran kirkko on avoinna tiekirkkona turisteja varten kesäkauden ajan, mutta voit käydä tutustumassa siihen myös vuoden muina aikoina jumalanpalvelusten, kirkollisten toimitusten, ja erilaisten konserttien aikana.
Orinoron rotko on puolestaan koko perheen patikointi- ja retkeilykohde Soisalon saaressa sijaitsevalle luonnonnähtävyydelle, jota kutsutaan yhdeksi Savon seitsemästä ihmeestä.
Orinoron rotko.
Noin 200 metriä pitkälle ja suurimmillaan lähes 20 metriä syvälle rotkolle kulkee merkitty, yhteensä 7 km pituinen luontopolku, lähimmän parkkipaikan ollessa vain 900 metrin kävelymatkan etäisyydellä nähtävyydestä.
Orinoron rotkon kartta (kartta ladattavissa suurempana omalle koneelle: visitleppavirta.fi/orinoron-rotko).
Jäätikköjen uurtaman pystyseinäisen rotkon, sen pohjalla pulppuavan lähteen, sekä alueen raidankeuhkojäkälien ja pohjankorvanjäkälien ihailun ohella tähän Leppävirta nähtävyydet käyntikokemukseen voi lisätä makkaran paistamisen ja eväiden syömisen läheisellä lammenrannan Orinoron rotkon laavulla, jossa on aina myös polttopuita saatavilla.
Orinoron rotkon laavu ja grillauspaikka.
Lyhyimmälle reitille kohti rotkoa pääsee Mustinmäen kylältä, noin 16 km päässä Leppävirran keskustasta, kulkien ensin Mustinmäki-talolta kylätietä 500 m eteenpäin, kääntymällä oikealle Hanhiahontielle, jota seuraten rotkon P-paikalle on 2,3 km. Parkkipaikalta alkavat opasteet 900 metrin pituiselle kävelyreitille kohti Orinoroa.
Leppävirran kotiseutumuseo (leppavirta.fi/kotiseutumuseo/) on nähtävyyksistä mielenkiintoinen aikamatka alueen historiaan, museossa, joka esittelee Leppävirran menneisyyttä kivikaudelta aina nykyvuosikymmenille saakka.
Leppävirran kotiseutumuseo.
Vuodesta 1962 avoinna ollut, historiallisessa kaksikerroksisessa viljamakasiinissä toimiva, kesäisin avoinna oleva kotiseutumuseo omistaa noin 3 000 esineen kokoelman, mukana arvokasta aineistoa käyttötavaroista aseisiin sekä metsästys- ja kalastustarvikkeisiin.
Leppävirta II höyrylaivan pienoismalli (Leppävirran kotiseutumuseo).
Kohokohtiin perusnäyttelyn puitteissa kuuluvat esimerkiksi Soisalon Seutu -lehden lahjoittamat valokuvat alueen kehityksestä, Leppävirran kansallispuvun vanha ja uusi versio, pienoismalli Leppävirta II höyrylaivasta, vanhojen kolikoiden ja setelirahojen kokoelmat, sekä talvi-ja jatkosodan osio, sisältäen perinteisen Lotta Svård organisaation sotienaikaisen asukokonaisuuden.
Vanha/alkuperäinen Leppävirran kansallispuku (Leppävirran kotiseutumuseo).
Lisäksi ikimuistoisia ovat myöhäisen 1800-luvun kartanoasumisen tyyliin sisustettu salonki ja 1900-luvun alun talonpoikaisasumista esittelevä huone, tuoden esiin niitä elintapojen kontrasteja, joita aikoinaan eri yhteiskuntaluokkiin kuuluneiden väestöjen välillä oli.
Leppävirran kolme kanavaa (visitleppavirta.fi/fi/palvelu/konnuksen-kanava-alue) on Leppävirta nähtävyydet listalla kolmesta eri sulkukanavasta ja viidestä koskesta muodostuva näyttävä kokonaisuus noin 8 km päässä kirkonkylästä.
Konnuksen uusin, vuodelta 1973 oleva sulkukanava (Leppävirran kolme kanavaa).
Voit saman käynnin aikana nähdä kolmelta eri aikakaudelta (1869, 1919, ja 1973) olevat kolme sulkukanavaa ja niistä uusimman puitteissa laivojen sulutusta, vuodelta 1841 olevan Konnuksen ensimmäisen kanavan ilman sulkua, sekä vaikkapa kalastaa ja retkeillä Konnuksen koskialueella, jossa vierailijoita varten löytyy kävelyä helpottavia pitkospuita, onkilaitureita, kuin myös nuotiopaikalla oleva laavu.
Vuonna 1869 rakennettu Konnuksen sulkukanava (Leppävirran kolme kanavaa).
Erinomainen tukikohta alueen tutkimiseen on aivan kanavaväylien vierellä sijaitseva Kanavaravintola Konnustupa – Kolmen Kanavan Kievari (konnus.fi), tarjoten ravintolan, mahdollisuuden majoitukseen maksimissaan 10-henkilölle Konnusmaja-huvilalla, sekä tapahtumia koko kesän ajan.
Kanavaravintola Konnustupa – Kolmen Kanavan Kievari (Leppävirran kolme kanavaa).
Paistetuista muikuista tunnetun ravintolapuolen ruokalistalta löytyy kesäkuukausina myös kokkivierailijoiden tekemiä erikoisuuksia, nopeita kahvilaherkkuja (munkkeja, muffinsseja, piiraita) pikkunälkään, sekä asiakkaiden suosimia klassikoita, kuten burgereita.
Konnustuvan suosituissa kesäilloissa (facebook.com/konnustupa) pääset puolestaan kuulemaan seudun parhaita trubaduureja, näkemään upeita teatteriesityksiä, ja tanssimaan auringonlaskun aikaan konnusklubilla.