Lexingtonin nähtävyydet

Katsaus Yhdysvaltojen Kentuckyn osavaltion Lexingtonin kaupungin parhaisiin nähtävyyksiin, mukaanlukien McConnell Springs, Kentuckyn hevospuisto, sekä Keeneland Race Course.

Maailman hevospääkaupunkina tunnettu Lexington todella rakastaa hevosiaan.

Lexington Kentucky Yhdysvallat.

Voit nauttia hevosista ja paljosta muusta Lexingtonin Bluegrass Region -alueella, mukaanlukien Kentucky Horse Park -puiston lähes 50 hevoslajia, tai vierailemalla Keeneland Race Course -hevosradan puitteissa.

Nähtävyyksiin kuuluvat lisäksi kierrokset alueen neljän merkittävän historiallisen kodin luona, joita ovat asuttaneet aikoinaan seudun kuuluisat asukkaat kuten Mary Todd Lincoln.

Tai voit osallistua toisenlaisellekin kierrokselle, käymällä kaikissa Kentucky Bourbon Trail -reitin tislaamoissa.

Historiallinen Lexingtonin keskusta on omalta osaltaan täynnä myymälöitä, taidegalleroita, ravintoloita, ja historiallisia nähtävyyksiä.

1) Shaker Village of Pleasant Hill

Nykyaikaiset kyläilijät löytyvät erityistä rauhallisuutta tämän yhteisön luona vieraillessaan, Shaker Villagen asukkaiden puolestapuhuessa yksinkertaisen elämän hyveistä paikan 1800-luvun kultakautena.

Nykyään kylän entisöidyt rakennukset ja laajat maa-alueet tarjoavat katsauksen Shaker-elämäntyyliin, aina puhdaslinjaisesta designista fiksuihin tapoihin tehdä kotitaloustöitä.

Kansalliseksi historialliseksi maamerkiksi luokiteltu Shaker Village tarjoaa kävijöille puutarhoja, rakennuksia, kodin tuotteita ja sisustustavaroita, ja voit seurata, kun erilaisia käsityöläistaitoja toteutetaan käytännössä.

Kokonaisuuteen, joka on 40 km päässä Lexingtonin keskustasta, lukeutuu myös jokilaiva-risteily, kilometreittäin polkuja, ravintola, sekä vierasmajoitusta.

2) McConnell Springs

McConnell Springs oli paikka, jonka varhaiset uudisasukkaat nimesivät Lexingtoniksi, kuultuaan uutisen, että Yhdysvaltain vapaussota oli alkanut Lexingtonissa, Massachusettsin osavaltiossa.

Vuosien varrella paikkaa hyödynsivät maatilalliset ja teollisuusyritykset, kunnes alue otettiin käyttöön julkisena puistona myöhäisen 1980-luvun kuluessa.

Nykyään McConnell Springs sisältää luonnonlähteitä, varttuneita tammipuita, sekä vehreää kasvistoa.

Alueen kivimuurit ja perusteet viittaavat menneeseen asutukseen, tarjolla ollessa polkuja patikointiin ja seudun tutkimiseen.

Kohteessa järjestetään ajoittain myös sponsoroituja erikoisohjelmia, ja McConnell Springsin vierailijakeskus tarjoaa tietoa täynnä olevia kiertokäyntejä.

3) Mary Todd Lincoln House

Mary Todd Lincoln House Lexington Kentucky Yhdysvallat.

Mary Todd Lincoln House on tyylikkään tasapainoinen tiilikoti, joka rakennettiin myöhäiseen georgialaiseen tyyliin 1800-luvun alussa.

Alunperin majatalona toiminut rakennus myytiin vuonna 1831 Robert Toddille, Maryn isälle ja merkittävälle lexingtonilaiselle liikemiehelle, joka muutti 14-huonetta sisältäneeseen taloon toisen vaimonsa ja lastensa kanssa vuonna 1832.

Mary asui talossa vuoteen 1839 saakka, jolloin hän liittyi siskonsa seuraan Springfieldissä, Illinoisin osavaltiossa, myöhemmin tavaten ja mennen naimisiin Abraham Lincolnin kanssa.

1970-luvulla entisöity historiallinen kotimuseo näyttää nykyisin siltä, miltä sen näytti kun Toddin perhe asutti paikkaa.

Kokonaisuuteen kuuluu periodi-huonekaluja ja puutarhat, kuin myös joukko perheelle kuuluneita henkilökohtaisia omistuksia.

4) Keeneland kilparata (Keeneland Race Course)

Keenalandin kilparata, joka on yhtä kuuluisa kauneudestaan kuin se on asemastaan hevoskilpailujen saralla, rakennettiin vuonna 1936, ollen nykyisin kansallinen historiallinen maamerkki.

Sisältäen huomiota herättäviä kalkkikivisiä rakennuksia ja varttuneita puita, Keenaland auttoi elvyttämään hevoskilpailujen kulttuurin aikana, jolloin sen tulevaisuus oli epävarma – selkästi onnistuen tehtävässään.

Nykyisin kaikkialta maailmasta tulevat vierailijat kokoontuvat seuraamaan hevosten harjoittelua sekä niiden kilpailuja huhtikuusta lokakuuhun, osallistuen täysveristen hevosten huutokauppoihin vuoden ympäri.

Kilparadan yhteydessä on muistoesinemyymälä ja ravintola.

5) The Thoroughbred Center

97 hehtaarin kokoinen The Thoroughbred Center (“Täysveristen hevosten keskus”) toimii seudulla tapahtuvan täysveristen hevosten harjoittelun keskuksena.

Kunakin hetkenä keskukseen on sijoitettuna noin 700-800 hevosta, alueella ollessa tätä varten joukko navettoja ja oheisrakennuksia, kuin myös kaksi kilparataa.

Keskuksen järjestämiin kiertokäynteihin kuuluu täysveristen tapaminen, niiden valmentajien tapaaminen ja valmennusmetodien ymmärtäminen, informaatiota hevosten hoidosta ja majoituksesta, sekä niistä metodeista, joilla hevoset saadaan kilpailukuntoon.

The Thoroughbred Center järjestää lisäksi lastenteatteri-esityksiä, kuin myös erikoistapahtumia. Kiertokäynnit keskukseen kestävät noin puolitoista tuntia.

6) The Arboretum State Botanical Garden of Kentucky

The Arboretum State Botanical Garden of Kentucky Lexington Yhdysvallat.

The Arboretum State Botanical Garden of Kentucky on aarreaitta luonnosta nauttiville vierailijoille ja seudulla asuville.

Kyseessä on kasvitieteellinen puutarha, jonka teemojen mukaan rakennetut puutarhat keskittyvät muun muassa vesielementteihin, ruusuihin, yrttikasveihin, perhosiin, ja lapsia kiinnostaviin kasveihin.

Yksi merkittävistä teemoista on sektio, joka esittelee kasveja Kentuckyn eri osista, mukaanlukien seutua edustavia puulajeja.

Kasvitieteellisen puutarhan viehätykseen kuuluvat luontopolut, sekä vuoden mittaan järjestettävät erikoistapahtumat.

7) Waveland State Historic Site

Waveland State Historic Site on Daniel Boonen jälkeläisten rakennuttama, hieno, tiilirakenteinen uuskreikkalaista tyyliä edustava koti, jonka ominaisuuksiin lukeutuvat klassiset yksityiskohdat, kuten friisit, koristelistat, ja ionilaiset pylväät.

1800-luvun puolessavälissä valmistunut rakennus sisältää myös periodi-huonekaluja ja sisustuselementtejä, taideteoksia, ja Boonen perheen henkilökohtaisia tavaroita.

Talon ulkorakennuksiin kuuluvat mm. orjien asuintilat ja keittiörakennukset, kokonaisuuden toimiessa mielenkiintoisena katsauksena varhaiseen kentuckyläiseen elämään.

Päärakennukseen ja muihin tiloihin järjestetään opastettuja kiertokäyntejä tasatunnein.

8) Ashland – Henry Clay Estate

Henry Clay oli Kentuckyn kenties kaikkien aikojen suurin valtiomies, joka tunnettiin lempinimellä “Great Compromiser”, viivyttäen toimillaan jonkin aikaa Amerikan sisällissodan alkamista, mutta toimien aikanaan myös kansanedustajien huoneen puhemiehenä ja ulkoministerinä (muiden edustustehtäviensä ohella).

Ashland, joka on nykyisin kansallinen historiallinen maamerkki, on itse asiassa Henry Clayn pojan rakennuttama alkuperäisen kartanon perusteille, sisältäen periodi-esineitä ja sisustuselementtejä.

Tähän tiilestä rakennettuun mahtavaan italianate-tyyliä edustavaan rakennukseen kuuluu lisäksi joukko oheisrakennuksia ja hoidettuja puutarhoja sen noin 8 hehtaarin maapohjan alalla.

9) Kentuckyn hevospuisto (Kentucky Horse Park)

Kentuckyn hevospuisto kattaa noin 485 hehtaarin alueen, ollen kompleksi, joka kunnioittaa olemassaolollaan Lexingtonin ylpeyden ja turismin lähdettä, hevosta.

Vierailijat voivat hevospuistossa nähdä tusinoittain erilaisia hevosrotuja ratsastus- ja vaunukierrosten aikana, muihin kohokohtiin lukeutuessa erikois-showt sekä museonäyttelyt ja -ohjelmat.

Kokonaisuuteen kuuluu toiminnassa oleva hevostila, muistomerkki Man o’ War kilpahevoselle, ja jopa leiriytymisalue vapaa-ajan vieton aktiviteetteineen.

Vuoden mittaan keskuksen toiminta sisältää tapahtumia, joissa hevosia voi nähdä kaikessa komeudessaan.

10) Kentuckyn yliopiston taidemuseo (University of Kentucky Art Museum)

Kentuckyn yliopiston taidemuseo tarjoaa kokoelman mestariteoksia hyvintunnetuilta ja vähemmän tunnetuilta taiteilijoilta eri maista ja eri aikakausilta.

Taidemuseon pysyvään kokoelmaan sisältyy teoksia taiteilijoilta kuten Dürer, Lichtenstein, Chuck Close, ja Rembrandt, edustettuihin olevien tyylisuuntien ollessa mm. abstrakti ekspressionismi sekä amerikkalainen impressionismi.

Osana museon kokoelmaa näytillä on myös tekstiilejä ja alueellista taidetta, sekä vaihtuvia näyttelyitä ja ajankohtaisiin teemoihin liittyviä luentoja.


Vaikka taidemuseon pysyvän kokoelman näkeminen on ilmaista, vaihtuviin näyttelyihin on aina maksullinen sisäänpääsy.