Liman parhaat nähtävyydet

Katsaus Perun pääkaupungin Liman parhaisiin nähtävyyksiin, mukaanlukien San Francisco, Plaza Mayor, sekä Costa Verden rannat.

Lima on kaupunkina täynnä historiaa, mutta kaikkein tiiveimmin näet sitä kaupungin historiallisessa keskustassa.

Tutustuaksesi tähän puoleen Liman piirteitä, sinun kannattaa joko osallistua lomasi aikana opastetulle kiertokäynnille tai vain yksinkertaisesti tehdä omatoiminen kävelykierros näiden upeiden vanhojen rakennusten puitteisiin.

Liman katedraali, yhtenä esimerkkinä, kuin myös San Pedron kirkko ja San Franciscon luostari ja katakombit ovat merkittävimpiä ja kauneimpia monumentteja koloniaaliselta periodilta, joista (kahdesta jälkimmäisestä) löytyy lisäksi mielenkiintoiset museot.

Muita kaupungin kohokohtia ovat esimerkiksi lounastaminen Huaca Pucllanassa, ravintolassa, joka operoi arkeologisen kompleksin puitteissa, sekä Museo Larco, kuuluisa arvokkaasta kokoelmastaan historiallisia esineitä ja eroottisen keramiikan näyttelystään.

Lima Peru.

Liman sää on suotuisa lomailijoille suurimman osan vuodesta, mutta parhaat vuodenajat tutustua kaupungin rantoihin ovat epäilemättä kevät- ja kesäkaudet (paikallisesti syyskuusta maaliskuuhun).

Sinun kannattaa vierailla Costa Verden rannoilla sekä nauttia upeista näköaloista Liman kaupunkiin Malecón de Chorrillosin satama-alueelta.

Kaupunki on suotuisa kohde myös shoppailijoille. Parhaita paikkoja ostosten tekemiseen ovat etenkin Larcomar kauppakeskus ja Mercado Indio.

Shoppailun jälkeen koko perheen on mahdollista viettää rentoa vapaa-aikaa vaikkapa Liman Magic Water Circuitissa, jossa kohokohtiin kuuluvat värikkäät suihkulähteet, joita valaistaan laservalo-esityksillä.

1) Indio Market

Mirafloresissa, muutaman korttelin päässä Kennedy-puistosta (ja läheitä monia hotelleja) sijaitseva Indio Market on erinomainen shoppailukohde etenkin perhelomalaisille matkamuistoja ja lahjatavaroita varten.

Markkinapaikalla voit löytää lähes kaikkia tuotteita, joita valmistetaan Perussa, aina pienistä matkamuistoista hienoimpiin alpakkavilla-vaatteisiin saakka, mukaanlukien kodin koriste-esineitä ja hopeakoruja.

Yhteensä Indio Market sisältää noin 100 myyntikojua, joissa kauppaa tehtäessä kannattaa aina tinkiä hintaa alaspäin.

2) Iglesia de San Pedro

Iglesia de San Pedro on vaikuttavan oloinen jesuittojen toimesta 1500-luvulla rakennettu barokkikirkko, joka toimii edelleen sekä henkisenä keskuksena että uskonnollisen taiteen museona.

Kirkon arkkitehtuuri, mukana kolmen keskilaivan ja maurilais-tyylisellä kaiverrustaiteella koristeltu kupoli, pitää puitteissaan upean kullalla katetun alttarin.

Iglesia de San Pedro on yleensä avoinna iltapäiväisin, jolloin monet katoliset tulevat paikalle sakramentteja varten.

Aukioloaikoina pääsetkin ihailemaan kirkon taideteoksia ja arkkitehtuuria kokonaisuudessaan, kuin myös paikan arkipäiväistä elämää.

San Pedro on yksi Liman vanhimmista ja perinteisimmistä kirkoista, kuuluen myös kaupungin suosituimpiin paikkoihin hääseremonioiden viettoon.

3) Larcomar kauppakeskus

Larcomar on trendikäs, tasokas kauppakeskus, joka sijaitsee Mirafloresin kallioiden huipulla, hotellitornien edustalla.

Upeilla näkymillä merelle varustettu ostoskeskus sisältää myymälöiden ohella ravintoloita ja ravintolamaailman, pubeja, diskoja, matkamuistomyymälöitä, leikkialueen lapsille, sekä erinomaisen elokuvateatterikompleksin.

Larcomarin arkkitehtuuriin kuuluu useita terasseja, joissa voit käydä nauttimasta sijainnin tarjoamista panoramisista näkymistä.

Ostoskeskus on lisäksi paikallisten ja turistien suosima epämuodollinen kohtauspaikka ja kohde tulla viettämään vapaa-aikaa.

4) Costa Verden rannat

Rannikollisena kaupunkina Limasta löytyy runsaasti lyhyen matkan päässä olevia rantoja, joista monet ovat tasokkaita ja hyvillä oheispalveluilla, kuten ravintoloita ja vesiurheiluvarusteiden vuokrauspaikkoja sisältäviä paikkoja.

Näitä lähellä toisiaan olevia rantoja, jotka ovat avoinna vuoden ympäri, yhdistää toisiinsa katu, joka kulkee useiden kaupunginosien – San Miguel, San Isidro, Miraflores, Barranco – läpi.

Suosituimpia rannoista ovat muun muassa Redondo, Agua Dulce, sekä La Herradura, joista kukin on usein Liman kesäkauden aikana täynnä kävijöitä.

5) Fortaleza de Pachacamac

Fortaleza de Pachacamac on historiallinen linnoitus, joka sijaitsee Pachacamacin laaksossa, etelään Liman keskustasta.

Linnoitus oli aikoinaan Inkojen pyhäinpaikka, joka oli omistettu Pachacamac-jumalan, jonka uskottiin kontrolloivan maanjäristyksiä, palvonnalle.

Fortaleza de Pachacamac oli lisäksi palvontapaikka, jossa suoritettiin rituaaleja kuun sekä auringon kunniaksi.

Pachacamac, joka on terminä quechualainen sana, joka tarkoittaa suomeksi “se, joka antaa elämän maailmalle”, toimii nykyään museona, sisältäen alueelta useissa arkeologisissa kaivauksissa löydettyjä esineitä.

6) Huaca Pucllana

Huaca Pucllana on Lima sivilisaation (joka oli olemassa periodin 200 jKr. – 700 jKr.) rakentama pyhä paikka, sisältäen useita pyramidin muotoisia rakennelmia merta kohti.

Rakennuksia käytettiin seremoniaalisina tiloina kuun ja meren palvonnalle.

Huaca Pucllana, jota käytettiin myös hallinnollisena keskuksena, on läpikäynyt useita arkeologisia kaivauksia yli 20 vuoden periodin aikana, joista löydettyjä esineitä on nähtävillä paikan sisältämässä museossa.

Tiloissa on tarjolla kävijöitä varten myös ravintola, jossa kannattaa lounastaa paikalla käynnin yhteydessä.

7) Museo Rafael Larco Herrera

Liman kuuluisimpiin ja vierailluimpiin nähtävyyksiin lukeutuu Museo Rafael Larco Herrera, joka on yhdistelmä suurikokoista, kaunista puutarhaa sekä museorakennusta, josta löytyy vaikutuksen tekevä kokoelma ikivanhoja keramiikka-esineitä sekä metallurgiaa.

Yksi museon tärkeimpiä kohokohtia on sen Sala Erótica (“Erotiikan sali”), jossa näytillä on useita keramiikkatöitä, jotka esittävät usein hyvinkin suorasukaisesti erilaisia Moche-sivilisaation seksuaalisia tapoja (jonka vuoksi alaikäiset eivät voi vierailla tässä osassa museota).

8) Magic Water Circuit

Paikallisten ja turistien suosima Magic Water Circuit sijaitsee melko lähellä Liman keskustaa, Parque de la Reservan puitteissa.

Magic Water Circuit kompleksin sisältämät 13 suihkulähdettä ovat kokemuksena hyvinkin riippuvaisia siitä, käytkö paikan päällä päiväsaikaan vai illan myötä.

Tämä johtuu siitä, että auringonlaskun myötä suihkulähteitä valaistaan näyttävästi erilaisilla värivaloilla sekä laser-tehosteilla.

Magic Water Circuit koostuu itse asiassa kahdesta erillisesta puistosta, joita erottaa toisistaan Petit Thouars bulevardi, mutta niiden väliä pääsee kulkemaan tunnelia pitkin, jonka varrella on suurikokoisia, taiteellisia valokuvateoksia kokonaisuuden suihkulähteistä.

Kohde on suosittu nähtävyys etenkin perhelomalaisten keskuudessa, viikonloppuisin lisäviihdykettä tuodessa puistossa järjestettävät erilaiset taideshow-esitykset.

9) San Francisco

1600-luvulla rakennettu luostarikompleksi San Francisco on Liman vierailluin yksittäinen nähtävyys, joka on ollut tapahtumapaikkana useille kaupungin historiallisille käänteille, ja selviytynyt läpi aluetta koetelleista massiivisista maanjäristyksistä.

Historiallinen luostarirakennus sisältää hienon uskonnollisen taiteen museon, josta löytyy mestariteoksia esimerkiksi Francisco de Zurbaránilta ja muilta kuuluisilta espanjalaisilta taiteilijoilta.

Kokonaisuuteen kuuluu suuri, kaunis koloniaalisen barokkityylin kirkko, luostarimuseo, sekä mielenkiintoiset katakombit, joihin on haudattu noin 75 000 henkilöä.

Tiloihin voi tutustua omatoimisesti, sekä opastetun kiertokäynnin avulla.

10) Plaza Mayor

Liman Plaza Mayor aukio on tärkeä keskus kaupungin historialle ja nykyiselle arki-elämälle.

Kaupunki perustettiin juuri tällä aukiolla espanjalaisen konkistadori Francisco Pizarron toimesta vuonna 1535, maa-alueella, joka aikaisemmin kuului Taulichusco-intiaanien päällikön omistuksiin.

Peru julistettiin itsenäiseksi valtioksi Plaza Mayor -aukiolla vuonna 1821.


Nykyään aukiolla voi ihailla paikan historiallisia rakennuksia, kuten Liman katedraalia, Arkkipiispan palatsia, Hallituksen palatsia, kohokohtiin lukeutuessa lisäksi ikivanha pronssista valmistettu suihkulähde.