Lissabon nähtävyydet – 10 nähtävää Lissabonissa

Katsaus Lissabon nähtävyydet kohokohtiin, kymmeneen käynnin arvoiseen matkakokemukseen, kuten Jeronimos luostari, Belem-torni, São Roquen kirkko, sekä Parque das Nacoes.

Portugalin pääkaupunki Lissabonista löytyy kaikkea aina löytöretkien aikakauden muistomerkeistä värikkäisiin katuihin ja aukioihin, sekä gastronomisiin seikkailuihin ja vuoden ympäri järjestettäviin erilaisiin festivaaleihin saakka.

Monista paikkakunnan nähtävyyksistä esiin nousevat esimerkiksi maailmanperintökohde Belem-torni, joka on kaupungille samanlainen symboli kuin mitä vaikkapa Eiffel-torni on Pariisille tai Big Ben Lontoolle.

Belem on Lissabonin maamerkeistä kaikkein kuvatuin kohde, joka yhdessä mahtavan Jeronimoksen luostarin kanssa tulisi olla jokaisen turistin käyntikohdelistalla.

Mutta Lissabonin merkittävin nähtävyys on yhtäältä kaupunki itsessään, paikkakuntana, jota ei ole rakennettu turisteja varten, vaan joka on aito portugalilainen kulttuurikokemus, erottuen edukseen yhä enemmän samankaltaistuvassa maailmassa.

Vaikka kaupunki sisältää paljon “pakko nähdä” hienouksia, suurimmat turisteja houkuttelevat kohokohdat liittyvät alueen katuelämään ja ilmapiiriin, joita voi ihailla mm. katukahviloista, miradouro-kukkulan huipulta, tai vain yksinkertaisesti seikkailemalla pitkin idyllisiä, tunnelmallisia kaupunginosia.

Monella muulla maailman kaupungilla ei ole olemassa yhtä monta mieltä kutkuttavaa sekoitusta vanhaa ja uutta puitteissaan, tai niin monia kontrasteja luovia ilmiöitä, seutuna, jossa voi eksyä yksityiskohtien hienouksiin.

Lissaboniin liittyy kaksi ainutlaatuista arkkitehtuurillista tyyliä — koristeellinen 1500-luvun Manueline-tyyli Belem-kaupunginosassa (nimettynä kuningas Manuel I:n mukaan) sekä yhdenmuotoinen, mutta elegantti 1700-luvulla rakennettu keskustan Pombaline-tyyli (nimettynä Marquês de Pombalin mukaan, joka valvoi seudun jälleenrakentamista suuren vuoden 1755 maanjäristyksen jälkimainingeissa).

Toisaalta kaupunki sisältää myös hienoja Art Nouveau tyylisiä kauppoja & kahviloita, joita on lähes mahdotonta löytyy muualta Portugalista.

Yhtälailla poikkeuksellisia ovat Lissabonin mieleenpainuvat, satoja vuosia vanhat historiallisten kortteleiden julkisivut, vanhat raitiovaunut, sekä funikulaarit, jotka on otettu pois käytöstä lähes kaikkialla muualla Euroopassa, mutta jotka ovat yleinen näky tässä kaupungissa ja joita käyttämällä pääset vaivattomasti ylös kaupungin lukuisia kukkuloita.

Jopa Lissabonin kadut ovat uniikkeja, sillä et löydä alueelta liikaa asfaltti- tai betonikatuja, vaan ne on usein korvattu mielikuvituksellisilla mukulakivikuvioilla, ja jopa kaikkein moderneimmat rakenteet Parque das Nações -kaupunginosassa ovat tehtyjä kaupungin eri osia yhdistävään, merelliiseen arkkitehtuuriteemaan.

Tämä merellinen teema heijastaa Lissabonin historiallista yhteyttä merenkulkuun, tehden kaupungista ideaalin kodin paikkakunnalta löytyvälle meriakvaariolle, joka erottuu edukseen muista maailman vastaavista nähtävyyksistä etenkin sen innovatiivisen disaininsa ansiosta.

Lissabon Portugali.

Myös kaupungin museot pitävät sisällään erilaisia aarteita, joita ei löydy muualta, aina Gulbenkian museon uniikeista Lalique-koruista Lissabonin tiilimuseon ainutlaatuiseen kokonaisuuteen.

Kaikki nämä seikat tekevät yhdessä Lissabonista mieleenpainuvan ja hurmaavan kaupungin kokeneille kuin aloittelevalle matkaajillakin, bonuksena mahdollisuuksia törmätä kaupungin varrella erilaisiin mahtaileviin palatseihin ja vanhoihin kirkkoihin minkä tahansa merkittävän historiallisen pääkaupungin tapaan.

Turistina sinun kannattaa pitää merkillä, että portugalilaiset merkittävät sisäänpääsyä vaativat muistomerkit ja useat museot ovat tyypillisesti suljettuja maanantaisin, kun taas Lissabonin linnoitus ja meriakvaario ovat avoinna kaikkina päivinä.

Kun saavut Lissaboniin, sinun kannattaa harkita kaupungin turistitoimiston Lisboa Card -kortin hankkimista, jolla pääsee liikkumaan kaikilla julkisilla kulkuneuvoilla (bussit, rautiovaunut, metro, ja jopa CP junat Sintraan sekä Cascaisiin) sekä ilmaiseksi sisään tai vähintään alennetuilla hinnoilla sisäänpääsyn useimpiin nähtävyyksiin.

Lisboa Card - Lissabon nähtävyydet.

Mikäli olet kaupungissa vain lyhyen ajan, erilaiset valmiiksi organisoidut kiertokäynnit ovat yksi hyvistä tavoista käyttää aika tehokkaasti, mahduttaen käyntiin potentiaalisesti mukaan vaikkapa viehättäviä lähikyliä, kuten Sintra tai Obidos.

1) Jeronimos-luostari – Lissabon nähtävyydet

Jerónimos-luostari (patrimoniocultural.gov.pt/mosteiro-dos-jeronimos/) on legendaarisen tutkimusmatkailija Vasco da Gaman viimeinen lepopaikka, 1500-luvulla rakennettu kirkko osana mahtavaa Mosteiro dos Jerónimos -luostaria.

Rakennuksen pylväskäytävät kuuluvat arkkitehtuurillisesti maailman kauneimpiin lajissaan, kokonaisuuden ollessakin listattu osaksi UNESCOn maailmanperintöluetteloa.

Luostari on nykyään kaikkein vaikuttavin jäljellä oleva symboli Portugalin historiallisesta, löytöretkien aikakauden mahtavuudesta ja rikkaudesta.

Jerónimos-luostari - Lissabon nähtävyydet.

Portugalin kuningas Manuel I rakennutti luostarin kirkon vuonna 1502 prinssi Henrik Purjehtijan perustaman erakkomajan sille kohdalle, jossa tutkimusretkeilijä Vasco da Gama vietti miehistöineen viimeisen yönsä maassa ennen tutkimusretkeään kohti Intiaa.

Kirkon tarkoituksena oli kunnioittaa Vasco Da Gaman matkan muistoa sekä antaa kiitoslahja Neitsyt Marialle matkan menestyksekkäästä toteutumisesta.

Vasco da Gaman hauta on sijoitettu kirkon sisääntulon yhteyteen, sisäpuolelle, samoin kuin hauta runoilija Luis de Camõesille, kuuluisa eeppisestä “Os Lusíadas” tarinasta, jossa hän ylisti Da Gaman ja tämän maanmiesten saavutuksia.

Jerónimos-luostari Lissabon Portugali.

Tiloista löytyy muitakin Portugalin historian merkkihenkilöiden hautoja, mukaanlukien hautapaikat kuningas Manuelille ja kuningas Sebastiãolle, sekä  runoilijoille Fernando Pessoa sekä Alexandre Herculano.

Luostaria asuttivat aikoinaan Pyhän Jerómen veljeskunnan munkit, joiden henkisenä tehtävänä oli antaa opastusta merimiehille ja rukoilla kuninkaan sielun puolesta.

Tätänykyä kokonaisuus on yksi eurooppalaisen gotiikan arkkitehtuurin parhaista mestariteoksista, jossa suurta osaa disainista kuvaavat yksityiskohtaisesti toteutetut veistokset sekä merenkululliset teemat.

Kirkon rakentamiseen käytetty lähestymistapa tuli myöhemmin tunnetuksi “Manueline” nimellä, taidetyylinä, joka ylisti aikakautensa suuria löytöjä.

Etenkin rakennelman pylväskäytävät ovat suurenmoiset, kunkin pylvään ollessa erilailla veistettyjä sisältämään kelaköysiä, merihirviöitä, koralleja, ja muita merellisiä aiheita, viitteenä aikansa maailman merellisiin tutkimusretkiin.

Jeronimos-luostari Lissabon - Lissabon nähtävyydet.

Pylväskäytävien ohessa on lisäksi sisäänkäynti entiseen ruokalaan, jotka sisältävät kauniita verkkomaisia holveja ja tiilikoristeluita seinillä, kuvaten Joosefin raamatullista kertomusta.

Kirkon tilavat kahdeksankulmaiset sisätilat ovat omalta osaltaan rikkaasti koristeltuja kohokuvioteoksilla, kun taas ulkopuolelta löytyy 1940-luvulla suunniteltu puutarha, sisältäen Portugalin kunnallisten vaakunoiden muotoon leikattuja pensasaitoja.

Puutarhan keskustaa koristaa suurikokoinen suihkulähde, myös erilaisin vaakunoin viimeisteltynä, jota näytösvalaistaan erikoistapahtumien yhteydessä.

2) Belem-torni

Belem-torni (visitlisboa.com/torre-de-belem) on Lissabon nähtävyydet kohteista kaupungin kuuluisa ikoni ja löytöretkien aikakauden symboli, joka rakennettiin varhaisen 1500-luvun aikana.

Torni on Manueline-arkkitehtuurityylin mestariteos vuodelta 1515, jolloin se valmistui linnoitukseksi suojaamaan sisäänkäyntiä Lissabonin satamaan, toimien lähtöpaikkana useille merellisille löytöretkille, ollen niille osallistuneille merimiehille viimeinen näkymä kotimaastaan.

Belemin torni on monella tapaa uniikki muistomerkki Portugalin tarunhohtoiselle löytöretkien aikakaudelle, toimien nykyisin myös maan tärkeimpiin kuuluvana symbolina, jonka UNESCO on ottanut mukaan maailmanperintöluetteloonsa.

Belem-torni Lissabon - Lissabon nähtävyydet.

Rakennus tarjoaa kohokohtina erilaisia teemoja löytöretkien aikakaudesta, veistosteoksia historiallisista hahmoista kuten Pyhä Vincent, sekä mm. kuvaelmia eksoottisista sarvikuonoista, jotka inspiroivat myöhemmin Dürerin taideteoksia eläimestä.

Tornin arkkitehti, Francisco de Arruda, oli aikaisemmin työskennellyt Marokon portugalilaisilla linnoituksilla, mistä johtuen kokonaisuuteen kuuluu lisäksi maurilaistyylisiä vartiotorneja ja muita maurilaisia vaikutteita.

Tagus-joen suuntaan olevasta julkisivusta löytyy kaarellisia ikkunoita, hienoja venetsialaistyylisiä loggioita, kuin myös patsas turvallisen kotiinpaluun jumalattarelle, symbolina merimiesten suojaamisesta heidän vaarallisilla matkoillaan.

3) São Jorgen linnoitus – Lissabon nähtävyydet

São Jorgen linnoitus (castelodesaojorge.pt/en/) on vuosituhannen vanha rakennus, jonka muurinsakarilta näet kaupungin lintuperspektiivistä, kumppaneinasi alueella asustelevat riikinkukot.

Linnoituksen sisätiloissa toimii pienikokoinen arkeologinen museo ja puolestavälistä alas kukkulaa löydät bonuksena kaksi terassia postikorttikuvamaisine näkymineen Alfamanin, Lissabonin keskiaikaisen kaupunginosan ylitse.

Nähtävyytenä São Jorgen linnoitus, joka on mahdollista nähdä lähes kaikkialta kaupungin alueelta, on vanhimmilta osiltaan peräisin 500-luvulta, aikakaudelta, jolloin linnoitusta vahvistivat ja rakensivat vuoronperään roomalaiset, visigootit, ja myöhemmin myös maurilaiset.

São Jorgen linnoitus - Lissabon nähtävyydet.

Linnoitus toimi maurilaisena kuninkaallisena residenssinä aina siihen saakka, kunnes Portugalin ensimmäinen kuningas Afonso Henriques valloitti sen vuonna 1146 pohjoisten ristiretkiläisten avustamina heidän matkallaan kohti pyhää maata.

Paikka pyhitettiin valloituksen jälkeen Pyhälle Yrjölle, Englannin suojeluspyhimykselle, muistona angloportugalilaiselle liitolle vuodelta 1371, ja siitä tuli kuninkaallinen palatsi siihen asti, kunnes toinen palatsi rakennettiin tätä käyttötarkoitusta varten nykyisen Comercio-aukion kohdalle (palatsi tuhoutui myöhemmin suuressa maanjäristyksessä).

Tätä nykyä linnoitus on rauhan tyyssija, mutta vain hieman pääportin takana sijaitsee patsas kuningas Afonso Henriquesille ja joukko kanuunoita, muistutuksena linnan alkuperäisestä käyttötarkoituksesta.

Alcaçovas-palatsista, jossa keskiaikaiset kuninkaat elivät, olevat jäänteet toimivat nykyisin ravintolana sekä pienikokoisena arkeologisena museona, kattaen kolme maanalaista kammiota, joista yhdessä tutkimusmatkailija Vasco Da Gama tapasi aikanaan kuningas Manuelin.

Suurin osa linnoituksesta on tuhoutunut vuosien mittaan, erityisesti suuren vuoden 1755 maanjäristyksen myötä, mutta jäljellä on edelleen pitkä muurien kokonaisuus sekä 18 linnantornia.

Vierailijana voit nousta ylös torneihin ja kävellä valleja myöten, joista tarjolla on yksi henkeäsalpaavimmista näkymistä Lissaboniin, tai vain rentoutua linnoituksen puutarhoissa, joissa käyskentelevät myös alueen riikinkukot, hanhet, ja ankat.

Odysseyksen torni, yksi linnan sisätorneista, sisältää Câmara Escura -periskoopin, joka projisoi näkymiä eri puolilta kaupunkia.

4) Calouste Gulbenkian museo

Calouste Gulbenkian museo (gulbenkian.pt/museu/en/), jonka taustalta löytyy yhden miehen idästä ja lännestä keräämä kokoelma, on nykyisin yksi maailman hienoimmista yksityisistä taidekokoelmista, sisältäen mestariteoksia taiteilijoilta kuten Rembrandt, Rubens, Monet, sekä René Lalique.

Suurikokoinen taidemuseo, joka sijaitsee koilliseen Eduardo VII -puistosta, on yksi Euroopan vähemmän tunnettuja kulttuuriaarteita.

Museo, toimien osana Calouste Gulbenkian säätiötä, sisältää erinomaisen kokoelman egyptiläistä, kreikkalaista, roomalaista, islamilaista, aasialaista, ja eurooppalaista taidetta.

Calouste Gulbenkian museo Lissabon Portugali.

Kokonaisuus entisöitiin ja modernisoitiin vuonna 2001, jonka jälkeen siitä on muodostunut suosituimpia turistikohteita Lissabonin matkalaisten keskuudessa.

Lissabon nähtävyydet kohokohtana taidemuseo tunnetaan sen maailmanluokan kokoelmistaan, jotka öljypohatta Calouste Gulbenkian, yksi 1900-luvun rikkaimmista miehistä, keräsi 40-vuoden periodin aikana.

Gulbenkian otti myöhäisinä elinvuosinaan Portugalin uudeksi kodikseen, lahjoittaen kuolemansa jälkeen kaikki taideaarteensa uudelle kotimaalleen vuonna 1955.

Kokoelmien sisältämiin lukuisiin kohokohtiin kuuluvat mm. mieleenpainuva kultainen egyptiläinen muumionaamio, erittäin hieno 2700-vuotta vanha alabasterikulho, joukko pronssisia kissapatsaita, sekä muita mittaamattoman arvokkaita aarteita osana egyptiläistä osiota…

…kokoelma helleenisen kulttuurin kolikoita ja 2400 vuotta vanha ateenalainen vaasi kreikkalaisessa ja roomalaisessa osiossa, harvinaisia kiinalaisia posliinitöitä, japanilaisia painotöitä, sekä rikkaasti koristeltuja persialaisia seinävaatteita 1500- ja 1600-luvuilta.

Museon eurooppalaisen taiteen osiosta löytyy puolestaan esimerkiksi Rembrantin, Peter Paul Rubensin, Claude Monetin, Van Dyckin, Ghirlandaion, Rogier Van der Weydenin, ja Pierre-Ausguste Renoirin töitä, kuin myös ranskalaisia historiallisia huonekaluja sekä tekstiilejä.

Kokoelmiin sisältyvät lisäksi ranskalaisen kuvanveistäjä Jean-Antoine Houdonin valkoisen marmorin Diana-patsas, Katariina Suurelle kuulunut François-Thomas Germainin valmistama hopeateos, ja René Laliquen ainutlaatuisia koruteoksia.

Calouste Gulbenkian museo - Lissabon Portugali nähtävyydet.

Lisäksi Gulbenkian-museoon kuuluvien puutarhojen puitteissa toimii erillinen modernin taiteen keskus, sisältäen modernia ja nykyaikaista portugalilaista ja ulkomaista taidetta kahden kerroksen alueella, yhteensä yli 10 000 teosta, mukaanlukien teoksia taiteilijoilta kuten Paula Rego, Almada Negreiros, Souza Cardoso, sekä Vieira da Silva.

5) Parque das Nacoes – Lissabon nähtävyydet

Parque das Nacoes on 2000-luvulta peräisin oleva kaupunginosa, toimien konstrastina Lissabonin vanhimmille osioille ja edustaen huomiota herättävää modernia arkkitehtuuria, Euroopan pisin silta taustakankaanaan. Kaupunginosasta löytyy huipputasoinen akvaario, kasino, sekä hieno merenrantapromenadi.

Kokonaisuutena itäisessä osassa Lissabonia sijaitseva Parque das Nacoes ja sen futuristinen arkkitehtuuri on täydellinen kontrasti nähtävyytenä kaupungin historiallisiin kaupunginosiin.

Suurin osa itäisestä Lissabonista rakennettiin arkkitehtien innovatiivisten suunnitelmien pohjalta Expo 98 -tapahtumaa varten, joka oli Lissabonissa toukokuun ja syyskuun välisenä aikana vuonna 1998 järjestetty maailmannäyttely.

Parque das Nacoes Lissabon - Lissabon nähtävyydet.

Lissabonin maailmannäyttely oli monella tapaa erikoinen, sillä se yhtäältä toimi näyttelytantereena ennätysmäiselle 130 eri maalle ja kansainväliselle organisaatiolle, ollen järjestyksessään sadas maailmannäyttely sitten Lontoon suuren maailmannäyttelyn vuonna 1851. Tapahtuma oli lisäksi viimeinen 1900-luvulla järjestetty maailmannäyttely ja sen ajankohta sattui yhteen Vasco da Gaman Intiaan saapumisen 500-vuosijuhlan kanssa.

Lissabonin ’98 maailmannäyttely, jonka teemana oli “Meret: perintö tulevaisuutta varten“, organisoitiin siten, että koko itäinen kaupungin rantaseutu jälleenrakennettiin sitä varten uudelleen.

Kun tapahtuma oli ohi, uudesta kaupunginosasta tuli Parque das Nações eli Kansakuntien puisto, edustaen edelleen yhtä Euroopan suurimmista urbaanin jälleenrakentamisen projekteista.

Parque das Nacoes Lissabon Portugali nähtävyydet.

Useimmat alueella käyvät tulevat paikalle metrolla, joka pysähtyy upealla Oriente-asemalla. Asemalta eteenpäin voit suunnata vaikkapa Vasco da Gama kauppakeskukseen tai suoraan useisiin kaupunginosan suosittuihin nähtävyyksiin.

Päänähtävyytenä on huipputasoinen Oceanário de Lisboa -meriakvaario (oceanario.pt/en), jota pidetään lajissaan yhtenä maailman kaikkein vaikuttavimmista kokonaisuuksista.

Muita keskeisiä nähtävyyksiä ovat muun muassa moderni kasino, vesipuutarhat, näköalatorni, merisatama, sekä joukko kesäteraisseilla varustettuja baareja & ravintoloita, joista on näkymät yhteen maailman pisimmistä silloista.

Parque des Nacoes kartta Lissabon.

Huomiota herättävät lisäksi Vasco da Gaman laivojen mukaan nimetyt kaksoistornit, São Gabriel ja São Rafael, jotka on suunniteltu näyttämään jättimäisiltä purjeveneiltä. Tornit ovat asuin- ja toimistorakennus käytössä.

Kiertääksesi kaupunginosan läpi, voit myös hypätä kaupunkijunan kyytiin, joka käy läpi päänähtävyydet kahdenkymmenen minuutin välein, tai tehdä matkan köysiradalla, joka kulkee alueen läpi joen myötäisesti, tarjoten vaikuttavat näkymät matkan varreltaan.

6) Berardo-museo

Berardo-museo (ccb.pt/en/museu/), virallisesti Museu Coleção Berardo, on Lissabon nähtävyydet listalla portugalilaisen miljonäärin kokoelmista muodostettu, yksi Euroopan parhaimmista modernin taiteen taidemuseoista.

Taidemuseon kokolmiin kuuluu teoksia taiteilijoilta kuten Andy Warhol, Jeff Koons, Jackson Pollock, Duchamp, Bacon, Magritte, Miró, Picasso, sekä Dali, monien muiden ohessa, edustaen lukuisia erilaisia nykytaiteen suuntauksia.

Kokoelman keräsi yhteen portugalilainen pohatta Joe Berardo, joka oli vuosien ajan halunnut luoda museon laajaa kokoelmaansa varten.

Useat muutkin kaupungit, kuten Pariisi ja Miami, olivat kiinnostuneita ostamaan kokonaisuuden, mutta Portugalin hallitus piti huolen siitä, että kokoelma pysyi Lissabonissa, tarjoten tilat sille kaupungin Belem-kulttuurikeskuksen puitteista.

Berardo museo Lissabon.

Taidemuseo avasi ovensa yleisölle virallisesti kesäkuussa 2007, sisältäen pysyvän näyttelyn kohokohtia Berardon yhteensä noin 4 000 taideteoksen kokoelman teoksesta.

Nykyisin kerrallaan on näytillä noin 250 taideteosta, jaettuna kahden kerroksen alueelle, sisältäen maalauksia, veistosteoksia, valokuvateoksia, sekä asetelmia.

7) Madre De Deus luostari – Lissabon nähtävyydet

Madre De Deus luostari on ainutlaatuinen käyntikohde, ylenpalttinen entinen luostari, joka on nykyisin historiallisen koristeellisten keraamisen tiilen taidemuodon museo (museudoazulejo.pt) ja käynnin arvoinen jo pelkästään kauniin kirkkonsa ansiosta.

Huolimatta luostarin hieman syrjässä olevasta sijainnista, tämä ihastuttava museo on käynnin arvoinen, edustaen viittä vuosisataa koristeellisten keraamisten tiilien taidetta, esittäen taidemuodon historian ja tuotannon kehityksen ajan yli.

Madre De Deusin kokoelma on monella tapaa ainoa laatuaan, koostuen erinomaisen laajasta kokoelmasta tiiliä niinkin varhaiselta ajanjaksolta kuin 1400-luvulta, yhdessä näiden taideteosten tekemistä esittelevien näyttelyiden kanssa.

Madre de Deus luostari - Lissabon Portugali nähtävyydet.

Tiilien kokoelma on koottu Madre de Deus luostarin rakennusten tiloihin, jotka Portugalin historiallisen suuren maanjäristyksen jälkeisessä jälleenrakennuksessa luotiin yhdeksi loisteliaimmiksi koko kaupungin puitteissa.

Erityisen vaikuttava kohokohta on mm. luostarin kirkon rikkaasti koristelu kappeli ja sen seinäpaneelit kullattuine raameineen, joissa ovat kuvattuina esimerkiksi kuningas King João III sekä hänen kuningattarensa, Katariina Itävaltalainen.

Madre de Deus luostari - Lissabon nähtävyydet.

Useat mahtavista maalauksista esittävät pyhimysten elämäntapahtumia, kun taas pääholvin kuvaelmana ovat Neitsyt Marian elämän tapahtumat.

Kohokohtiin lukeutuu lisäksi 1 300 sinivalkoisen tiilen sommitelma, kattaen 23 metrin pituuden ja esittäen Lissabonin kaupunkia vuodelta 1738, ajalta ennen kaupungin kokemaa suurta maanjäristystä.

Museossa käydessäsi voi asioida myös paikan kahvilassa ja lahjatavarakaupassa.

8) São Roquen kirkko (museo)

São Roquen kirkko (visitlisboa.com/sao-roque-museum), nykyään myös keskeinen hengellisen taiteen museo, on Lissabon nähtävyydet kohteista yltäkylläisesti sisätiloiltaan koristeltu rakennus, heijastaen sitä vaurautta, mitä siirtomaakunta Brasiliasta löydetty kulta pystyi kustantamaan.

Vaikka kirkkorakennus on ulkoapäin vaatimattoman näköinen, se on sisäkoristeluiltaan yksi kaupungin hienoimmista, jossa kukin kappeleista on barokkiajan mestariteos, kohokohtanaan Roomassa aikanaan mittatilaustyönä valmistunut Johannes Kastajan kappeli, joka kantaa titteliä “maailman kallein kappeli“.

São Roquen kirkko ja museo - Lissabon Portugali nähtävyydet.

Johannes Kastajan kappeli toteutettiin Roomassa kaikkein kalleimpia saatavilla olleita materiaaleja hyödyntäen, mukaanlukien norsunluuta, akaattia, porfyyriä, lapislatsulia, kultaa, sekä hopeaa. Ennenkuin se kuljetettiin Lissaboniin vuonna 1747, kappelin siunasi katolisen kirkon paavi.

Kappelin kohokohtiin lukeutuvat sen “maalaukset”, jotka eivät ole maalauksia, vaan erittäin yksityiskohtaisia mosaiikkitöitä, kuin myös ilmestystä kuvaava kattoteos.

São Roquen kirkko Lissabon.

Kirkon yhteydestä löytyy Pyhän taiteen museo, sisältäen 1500-lukulaisia portugalilaisia maalauksia, joukossa Katariina Itävaltalaista esittävä teos sekä kuningas Manuel I:n hääseremiaa esittävä työ, kuin myös mm. barokkihopeatöiden kokoelma.

Vuoden 2006 museon peruskorjauksen jälkeen tiloissa on toiminut lisäksi kahvila ja lahjatavarakauppa.

9) Museu Nacional de Arte Antiga – Lissabon nähtävyydet

Lissabon nähtävyydet listalla Museu Nacional de Arte Antiga (museudearteantiga.pt) on mielenkiintoinen itämaisen ja eurooppalaisen taiteen museo, muodostaen Portugalin kansallisgallerian ytimen, jossa esitetään suurelta osaltaan teoksia liittyen löytöretkien aikakauteen sekä Portugalin aasialaisiin ja afrikkalaisiin yhteyksiin.

Museon pääkokoelmat sisältävät eurooppalaisia töitä 1300-1900-luvuilta, legendaarisilta mestaritaiteilijoilta kuten Bosch, Dürer, ja Raphael.

Museu Nacional de Arte Antiga Lissabon - Lissabon nähtävyydet.

Portugalilaisista maalauksista tärkein on “Pyhän Vincentin kunnioitus“, merkittävä historiallinen dokumentti, jossa esitetään eturivin 1400-luvun henkilöitä, kuten Henrik Purjehtijaa.

Mukana kokoelmassa on lisäksi esimerkiksi 1500-luvulla tehtyjä japanilaisia sermejä, esittäen portugalilaisten saapumista Japaniin.

Tämä oli japanilaisille heidän ensikontaktinsa eurooppalaisten kanssa, joka näkyi mielenkiinnossa portugalilaisten viiksien, nenänkokojen, ja nappien käytön suhteen.

Museu Nacional de Arte Antiga - Lissabon Portugali nähtävyydet.

Samalta ajanjaksolta ovat peräisin myös afrikkalais-portugalilaiset veistetyt syöksyhammasteokset, indo-portugalilaiset arkut, sekä Kiinasta Portugaliin tuodut kiinalaiset posliinit.

Löytöjen aikakauden teema jatkuu koko kokoelman läpi, havainnollistaen Portugalin linkkejä Afrikan, Intian, Kiinan, ja Japanin kanssa.

Huomattava osio tämän Lissabon nähtävyydet helmen kokoelmasta ovat sen koristetaiteen ja pöytähopeoiden työt.

Museu Nacional de Arte Antiga Lissabon Portugali.

Mukana ovat mm. Belemin Monstrance, joka valmistettiin Vasco da Gaman maahantuomasta ensimmäisestä kultalähetyksestä, sekä kokoelma ranskalaisia 1700-luvun pöytähopeoita, jossa huomiota herättävät varsinkin François Thomas Germain tekemät kappaleet, maailman hienoimpia lajissaan ja jotka olivat aikoinaan Portugalin kuninkaallisen perheen omistuksessa.

10) MuDe – Museu do Design e da Moda

MuDe – Museu do Design e da Moda (mude.pt) on Lissabon nähtävyydet kohde, museo, jonka tiloissa on esillä muodin ja disainin huippunimien luomuksia, sekä pysyvien että vaihtuvien näyttelyiden muodossa.

Museo avattiin yleisölle vuonna 2009 entisissä pankkirakennuksen tiloissa (alunperin vuonna 1999 Belemin kulttuurikeskuksessa), ollen nykyisellään yksi maailman johtavista 1900-luvun teoksien design- ja muotimuseoista.

Museu do Design e da Moda Lissabon.

MuDe sisältää myös portugalilaisen liikemies Francisco Capelon keräämät muotikokoelmat, yli 1200 couture teosta, joukossa mm. kuuluisa Jean Desses -iltapuku, jota Renee Zellweger piti päällään vuoden 2001 Oscar-gaalassa sekä Christian Diorin maamerkkiteos “1947 New Look”.

Disain-kokoelmaan lukeutuu töitä yli 230 eri muotisuunnittelijalta, edustaen trendejä eri puolilta maailmaa.

MUDE - Museu do Design e da Moda Lissabon Portugali.

Mukana on töitä alan ikoneilta kuten Philippe Starck, Charles Eames, George Nelson, Arne Jacobsen, Paul Henningsen, Vener Panton, Masanori Umeda, Henning Koppel, sekä Tom Dixon.

Yhteensä näytillä on lähes 200 disain-klassikkoa aina innovatiivisista sisustustavaroista lasitöihin ja koruihin vuodesta 1937 nykyaikaan saakka.


Kokonaisuutena näytillä on noin 1 000 disaintaiteen työtä ja yli 1 200 muotiteosta, muodin eturivin nimiin lukeutuessa edellä mainittujen ohella Jean Paul Gaultier, Vivienne Westwood, sekä Yves Saint Laurent.