Ljubljana nähtävyydet

Ljubljana nähtävyydet parhaimmistoa ovat Ljubljana linna, Pyhän Nicholaksen katedraali, Lohikäärme silta, Ljubljanan eläintarha, sekä risteily Ljubljanica joella.

Ljubljana linna on keskiaikainen linna ja kaupungin tärkein ja suosituin nähtävyys.

Linna rakennettiin Hapsburgin suvun Frederick III:n, joka kruunattiin myöhemmin Pyhän rooman valtakunnan keisariksi, toimesta 1400-luvulla torjumaan turkkilaisten hyökkäyksiä.

Suurin osa nykylinnan rakennuksista on kuitenkin rakennettu 1500- ja 1600-lukujen aikana.

Rakennus toimii nykyään mm. konserttien ja festivaalien järjestyspaikkana, ja sitä ylläpitää Ljubljana Festival organisaatio, joka myös järjestää opastettuja kiertokäyntejä linnaan.


VIDEO: Esittelyvideo Ljubljanan linnasta.

Pyhän Nicholaksen katedraali jota kutsutaan myös Ljubljanan katedraaliksi, on yksi tunnetuimmista maamerkeistä kaupungissa vihreän kupolinsa ja kaksoistorniensa ansiosta.

Se sijaitsee Vodnik aukiolla lähellä toria ja kuuluisaa Kolmoissiltaa, paikalla, jolla on ollut kirkko 1200-luvulta saakka. Nykyinen versio on peräisin 1700-luvulta.

Kirkon kohokohtiin kuuluu sen sisältä löytyvät barokkifreskot, jotka on maalannut Giulio Quaglio vuosien 1703 ja 1706 sekä 1721 ja 1723 välillä.

Lohikäärme silta on tiesilta myöskin lähellä Vodnik-aukiota ja menee yli Ljubljanica joen.

Se valmistui 1900-luvun alussa ja tunnetaan varsinkin neljästä lohikäärmepatsaasta, jotka ovat sillan kullakin kulmalla, ja joiden mukaan silta on nimetty.

Siltaa pidetään yhtenä kauneimmista Art Nouveau silloista Sloveniassa ja siihen liittyy useita legendoja. Yhden paikallisen legendan mukaan sillan lohikäärmeet heiluttavat häntäänsä, jos sillan ylittää neitsyt.

Ljubljanan eläintarha (www.zoo-ljubljana.si) on 19,6 hehtaarin kokoinen puisto Rožnik-kukkulalla, ja pitää sisällään noin 152 erilaista eläinlajia.

Koko eläintarhan näkemiseen menee noin 3 tuntia, ja käynti kannattaa ajoittaa eläinten ruokinta-aikojen ympärille, jolloin parhaiten pääset näkemään eläintarhan asukit.

Alueelta löytyy myös kahvila ja ZOO kauppa joka myy muistoesineitä.

Risteily Ljubljanica joella on suosittu tapa tutustua kaupunkiin ja sen lukuisiin kuuluisiin rakennuksiin ja siltoihin hieman eri kulmasta.

Turistiristeily laivoja lähtee jokiristeilyille esimerkiksi Ribji trg -laiturilta, joka on Cankarjevo nabrežje ranta-alueella aivan Kolmoissillan (Tromostovje) vieressä.


VIDEO: Maailmanmatkaaja Rick Stevesin esittelyvideo Ljubljanan kauneimmista nähtävyyksistä.


VIDEO: Deutsche Welle English tv-kanavan Euromaxx ohjelman kaupunkikierros Ljubljanan kohokohtiin.

Tyypillinen reitti menee Lohikäärmesillan, Kolmoissillan, Cevljarski-sillan, sekä Pyhän Jaakobin sillan kautta.


Tarjolla on myös yhdistettyjä kävely- ja laivaristeily kiertoja, joiden saatavuutta voit tiedustella ja liput ostaa Ljubljanan turisti-informaatiokeskuksesta, osoitteessa Adamic-Lundrovo nabrežje 2, Ljubljana.