London Eye maailmanpyörä Lontoo

London Eye maailmanpyörä Lontoo on yksi suosituimmista nähtävyyksistä kaupungissa, ja sijaitsee vain lyhyen kävelymatkan päässä Westminsterin palatsilta ja Big Ben kellotornilta.

London Eye (“Lontoon silmä”), virallisesti Millennium Wheel (“Vuosituhannen pyörä”), on 135 metriä korkea maailmanpyörä, joka tekee siitä yhden suurimman maailmanpyöristä Euroopassa.

Vertailun vuoksi läheinen kuuluisa Big Ben kellotorni, osana Westminsterin palatsia, on, vertailun vuoksi, vain 96,3 metrin korkuinen.

Big Ben and London Eye

KUVA: Lähikuva London Eye (virallisesti “Millennium Wheel”) maailmanpyörän vaunuihin, Big Ben kellotornin näkyessä taustalla.

London Eye

KUVA: Yleiskuva London Eye maailmanpyörästä, otettuna Hungerford jalankulku sillan luota (joka on yksi Golden Jubilee silloista).

London Eye maailmanpyörästä on tullut, siitä lähtien kun se avattiin vuonna 1999, yksi suosituimmista maksullisista nähtävyyksistä koko Britannian alueella, noin 3 miljoonan kävijän käydessä tutustumassa siihen vuosittain.

Maailmanlaajuisesti katsoen isompia maailmanpyöriä löytyy Kiinasta, Nanchangin tähti (Star of Nanchang) (160 m korkea) ja Singaporesta, jossa oleva maailmanpyörä on nimeltään Singapore Flyer (165 m).

London Eyen vaunuvalikoima koostuu 32:sta suljetusta ja ilmastoidusta kananmunan muotoisesta matkustus-kapsulista, joista kukin on symbolinen yhdelle Lontoon kaupunginosista.


Matkustuskapsulit pystyvät kukin kuljettamaan 25 ihmistä, ja niissä on tilaa sekä istua että kävellä ympäriinsä. Yksi maailmanpyörän kierros kestää noin 30 minuuttia.