Lontoo Pariisi

Katsaus tapoihin päästä väli Lontoo Pariisi junalla, halpalennoilla, lautalla ja junalla, sekä bussikyydin avulla.

Juna Lontoo Pariisi

Juna lontoon ja Pariisin välillä on nykyisin suosituin tapa matkustaa näiden kahden Euroopan suurkaupungin väliä, varsinkin kun Eurostar junaliikenne Lontoon puolella on siirtynyt käyttämään St Pancras asemaa, joka on lyhentänyt matka-ajan 2 tuntiin 15 minuuttiin.

Eurostar (www.eurostar.com), joka on ollut toiminnassa vuodesta 1994, on korkeiden nopeuksien matkustaja junayhteys Lontoon ja Pariisin välillä kanavatunnelin (www.eurotunnel.com) läpi, jota operoivat konsortio, jossa mukana on Ranskan rautatieyhtiö SNCF, Belgian rautatieyhtiö SNCB, sekä Eurostar UK Ltd.


VIDEO: Aamiainen Eurostar junan kyydissä.

Eurostar tarjoaa kyytejä vain matkustajille, ei autoille.

Lontoon ja Pariisin välimatka on 495 km, ja matka kestää siis parhaimmillaan vain hieman yli kaksi tuntia.

Juna kulkee Lontoon keskustan St Pancras (www.stpancras.com) asemalta Pariisin keskustan Gare du Nord asemalla, päivittäin noin tunnin väliajoin.

Reitti kulkee englannin puolella Kent maakunnan maisemien läpi, viettäen 20 minuutin periodin kanavatunnelissa, ja mennen Pohjois-Ranskan läpi, useiden vuorojen pysähtyessä Lillen asemalla.

Eurostarin lipunmyynti avataan kullekin vuorolle 120 vuorokautta ennen lähtöpäivää, ja voit ostaa liput sekä tarkastella aikatauluja netin kautta osoitteessa www.eurostar.com, tai vaihtoehtoisesti voit soittaa Eurostarin lipunmyyntiin.

Lippujen oston jälkeen voit printata liput mukaasi omalta printteriltä, tai noutaa ne asemalta ennen lähtöä siellä olevilta e-lippu automaateista.

Sinun tulee tehdä check in Eurostarin juniin viimeistään 30 minuuttia ennen lähtöä (10 minuuttia täyden hinnan maksaneiden ensimmäisen luokan matkustajien suhteen), ja Check-in avautuu normaalisti tuntia ennen lähtöä.

Check in tapahtuu laittamalla joko lipun automaattisiin lippuportteihin lähtö-lounge alueella, tai laittamalla (kotona printatun) lipun pieneen viivakoodi skanneriin lippuportilla.

Vaihtoehtoisesti voit käyttää miehitettyjä check-in kioskeja, varsinkin jos lippu ei suostu rekisteröitymään automatisoidussa vaihtoehdossa tai jos haluat vaihtaa istumapaikkaasi junassa.

Check-in porttien jälkeen, ennen junille pääsyä on vielä lentokenttätyyppinen, nopea turvatarkastus.

Voit tutustua junien ensimmäisen ja toisen luokan sisäosiin ja niissä tarjolla olevaan palveluun virtuaalisen kierroksen avulla, joka löytyy junayhtiön virallisilta sivuilta, www.eurostar.com.

Molempien luokkien saatavilla oleviin palveluihin kuuluvat kaksi erillistä ravintolavaunua, joissa tarjolla on muun muassa teetä, kahvia, ja pientä purtavaa, jotka voit viedä syötäväksi myös takaisin omalle istumapaikallesi.

Voit tutustua Eurostar junien istuinten sijaintiin (voit valita oman istuimen sijaintisi netin kautta varausta tehtäessä) etukäteen netissä PDF dokumentin avulla, joka löytyy osoitteesta

www.eurorailways.com/brochure/premier/eurostar_seatplan.pdf

Jos istuinpaikkasi on junan ensimmäisen luokan vaunuissa, käytettävissäsi on Britannian ja Euroopan tyyppiset sähköpistokkeet kannettavia tietokoneita ja matkapuhelimia varten, ja toisen luokan vaunuista vain kahdesta löytyy tällaiset pistokkeet (voit tarkistaa niiden sijainnit juna-yhtiön nettisivuilta).

Juna + lautta + juna Lontoo Pariisi

Junan käytön lisäksi voit käyttää myös juna + lautta + juna yhteyttä Lontoon ja Pariisin välillä, joka oli tavanomaisin yhteys näiden kahden kaupungin välillä (lentojen ohella) ennen kanavatunnelin valmistumista.

Tällainen yhdistelmä vie matka-aikana noin 9 tuntia, mutta voi tulla halvemmaksi, jos joudut varaamaan lipun lyhyellä varoitusajalla.

Matka on näköaloiltaan Eurostar junaa parempi, tarjoten muun muassa Doverin valkoisten kalkkikivikallioiden ohikulun, jos matkaat Doverista kohti Ranskaa.

Lauttayhtiöihin, jotka tekevät matkoja kanavan yli, kuuluu esimerkiksi P&O Ferries (www.poferries.com), joka kulkee perinteistä väliä Dover-Calais.

Halpalennot Lontoo Pariisi

Halpalentojen suhteen voit lentää välin Lontoon ja Pariisin välillä kahta lentoyhtiötä, Easyjet sekä Air Berlin, käyttäen.

Lontoon Lutonin kentän ja Pariisin Charles de Gaulle kentän väliä lentää Euroopan toiseksi suurin halpalentoyhtiö, EasyJet (www.easyjet.fi), joka lentää suoria lentoja myös Helsingin ja Pariisin välillä.

Pariisin Orlyn kentän ja Lontoon Stanstedin kentän väliä lentää puolestaan Air Berlin (www.airberlin.com), omalta osaltaan Euroopan kolmanneksi suurin halpoja lentoja tarjoava budjettilentoyhtiö.

Bussi Lontoo Pariisi

Bussimatka Lontoon ja Pariisin välillä voi olla vaihtoehdoista halvin, vaikkakin matka-ajat ovat huomattavasti pidemmät kuin lentäen tai junaa käyttäen (tyypillisesti noin 8,5 – 9 tuntia).

Bussiyhtiöistä Eurolines operoi bussivuoroja suuren osan Eurooppaa osalta, mukaanlukien reitti Lontoo-Pariisi.

Varataksesi lipun ja tarkastellaksesi aikatauluja, voit käyttää apuna Eurolinesin virallisia nettisivuja, osoitteessa www.eurolines.com.


Busabout yhtiö (www.busabout.com) on puolestaan erikoistunut tarjoamaan rinkkamatkaajille halvimpia mahdollisia bussiyhteyksiä, ja yhtiön operoimiin linjoihin kuuluu myös reitti Pariisin ja Lontoon välillä.