Lontoon nähtävyydet

Lontoon nähtävyydet parhaimmistoon kuuluvat Tower of London, London Eye, British Museum, Big Ben, sekä St Paulin katedraali.

Tower of London (hrp.org.uk/toweroflondon/) on keskus-Lontoossa sijaitseva historiallinen linnoitus, joka on toiminut myös kuninkaallisena palatsina sekä vankilana.

Tower of London tutustumiseen kannattaa varata aikaa, sillä se koostuu useista rakennuksista. Yksi parhaista tavoista saada elävä kuva millainen historia paikalla on, on osallistua linnan vartijan ns. Yeoman Warderin opastamaan englanninkieliseen alueen kierrokseen, joka sisältyy pääsylipun hintaan.

Tower of Londonin kohokohtiin kuuluu Englannin Kruununjalokivet, jotka on säilytetty Tower of Londonissa vuodesta 1303 sekä Norman White Tower rakennus, jonka rakennutti vuonna 1078 William the Conqueror.


VIDEO: Lonely Planet matkaopas julkaisun tekemä esittely kaupungin kuninkaallisista nähtävyyksistä.

London Eye (londoneye.com) on aivan Lontoon keskustassa Thamesin rannalla oleva maailmanpyörä, joka nousee aina 135 metrin korkeuteen, antaen ainutlaatuisen näkymän, jopa 40km etäisyydelle selkeinä päivinä, yli Lontoon.

Koska London Eye sijaitsee aivan mm. Parlamenttirakennusten ja Big Benin vieressä, voit yhdistää London Eye kokemuksen helposti muihin nähtävyyksiin.

Big Ben on liikanimi kellolle, joka kuuluu Westminsterin Palatsin kellotorniin. Big Ben symboloi Lontoota samalla tavalla kuin Tuomiokirkko symboloi Helsinkiä tai vapaudenpatsas symboloi New Yorkia.

Big Benin yhteydessä voit myös tutustua Britannian parlamenttitaloon, Houses of Parliament, ja ihailla Thamesia sen kenties kauneimmalta kohdaltaan, Westminster Bridgeltä.

St Paulin katedraali (stpauls.co.uk) on yksi Lontoon vaikuttavimmista rakennuksista, ja tunnetaan varsinkin massiivisesta kuvustaan, jonka suunnittelun inspiraation lähde oli St Peterin Basilica Roomassa. St Paulin katedraali on maailmalla tullut tunnetuksi erikoisesti kuninkaallisten hääpaikkana, ja mm. Charles, Walesin Prinssi, sekä Lady Diana Spencer vihittiin St Paulsissa.

Katedraali on avoinna yleisölle, ja sen kohokohtiin kuuluu nousu 530 askelta ylös ns. “kultaiseen galleriaan”, josta on upea näkymä yli Lontoon.

British Museum (britishmuseum.org) on yksi maailman vaikuttavimmista ja laajimmista museoista, jonka kokoelmiin kuuluu yli 13 miljoonaa objektia, dokumentoiden ihmiskulttuurin saavutukset esihistorialliselta ajalta nykypäivään.


Museon massiivisen koon takia kannattaa miettiä etukäteen mitä osia haluat mahduttaa käyntiisi British Museumissa. Mahdollisiin kohokohtiin voi kuulua esimerkiksi muinaisen Egyptin osasto muumioineen ja obeliskeineen, Parthenon Marmoritaide muinaisesta Kreikasta, tai muinaisen Rooman emperiumin aikaiset esineet.