Los Angelesin nähtävyydet – 10 nähtävää Los Angelesissa

Katsaus Yhdysvaltain Los Angelesin nähtävyydet kohokohtiin, kymmeneen suosittuun nähtävyyteen, mukana Hollywood-kyltti, Universal Studios Hollywood, sekä Rodeo Drive.

Nähtävyyksien kiertäminen niinkin laajalle levittäytyneessä kaupungissa kuin mitä Los Angeles on voi olla erittäin vaikea haaste.

Kaupunki on itse asiassa niin levittäytynyt että useat Los Angelesiin yhdistetyistä tärkeimmistä turistinähtävyyksistä ovat naapurikuntien puolella, yhtenä esimerkkinä Disneyland (joka sijaitsee Orange Countyn alueella).

Alla oleva top 10 lista on vain pinnanraapaisu niistä lukemattomista nähtävyyksistä ja kokemuksista mitä Yhdysvaltain Los Angeles tarjoaa suomalaisille turisteille.

Voit tutustua kaupungin omalaatuisiin museoihin, kuuluisiin hautapaikkoihin, hipsteri-kauppapaikkoihin, sekä maailmanluokan urheilu- ja vapaan ajanvieton keskuksiin, joukossa Staples Center ja Hollywood Bowl.

1) Hollywood-kyltti – Los Angelesin nähtävyydet

Hollywood-kyltti (facebook.com/TheHollywoodSign) on maailmanlaajuisesti ihmisten tunnistama maamerkki, joka toimii sekä Los Angelesin kaupungin että sen huipputuotantoa tarjoavan elokuvateollisuuden symbolina.

Hollywood-kyltti - Los Angelesin nähtävyydet.

Kyltti rakennettiin vuonna 1923 jättikokoiseksi mainokseksi asuntoalueeksi, jota ei ikinä kuitenkaan rakennettu.

Kyltin viereisillä ja yläpuolella olevalla patikointireiteillä (seuraa vain merkittyjä polkuja) on useita erinomaisia kuvauspaikkoja, mutta kaupungissa on lähellä useita erinomaisia “virallisia” näköalapaikkoja, joista voi käydä ihailemassa tätä maailmankuulua maamerkkiä.

Parhaisiin näistä näköalapaikoista lukeutuvat mm. Hollywood & Highland Center, jonka arkkitehtuurissa otettiin huomioon näkymät Hollywood-kyltille, sekä Griffith Park Observatory, joka on rakennettu Los Angelesin ylikatsovalle kukkulalle.

2) Grauman’s Chinese Theatre ja Hollywood Walk of Fame

Grauman’s Chinese Theatre (tclchinesetheatres.com) on nimensä mukaisesti kiinalaiseen tyyliin pronssista, silkistä, korallista, ja kivestä koristeltu teatterikokonaisuus.

Julkisivua kaunista lisäksi kiemurteleva lohikäärme sekä Kiinasta maahantuodut “taivaskoirat” sisäänkäynnin molemmilla puolilla.

Grauman's Chinese Theatre - Los Angelesin nähtävyydet.

Teatteri avattiin käyttöön vuonna 1927, ja siitä on sittemmin tullut punaisten mattojen ensi-iltateatteri kaikille Hollywoodin toiveikkaille, korkean profiilin blockbuster-tuotannoille.

“The Chinese”, kuten paikkaa sanotaan lempinimeltään, esittää tiloissaan edelleen (IMAX) uutuus-elokuvia sekä sarjoja klassisia Hollywood-filmejä.

Elokuvan katsomisen ohella voit tutustua tiloihin paikkaan useaan kertaan päivässä järjestettyjen opastettujen kiertokäyntien avulla.

Grauman's Chinese Theatre Los Angeles - nähtävää Los Angelesissa.

Teatterirakennuksen edustalta löytyy Hollywoodin kuuluisimpien tähtien kaikilta aikakausilta jättämiä käden- ja jalanjälkiä betonilohkareissa.

Näitä jalan- ja kädenjälkiä sekoitetaan usein Hollywood Boulevardin puitteissa olevaan Hollywood Walk of Fameen (walkoffame.com), joka sisältää erilaisten kuuluisuuksien muistopronssitähtiä.

3) Universal Studios Hollywood – Los Angelesin nähtävyydet

Useimmat suurista Hollywoodin elokuvastudioista ovat muuttaneet tilansa Los Angelesin esikaupunkeihin. Poikkeuksena tähän on kuitenkin Universal Studios (universalstudioshollywood.com).

Muuttamisen sijasta Universal Studios on jälleenrakentanut Hollywoodin studionsa teemapuistoksi.

Kokonaisuus on edelleen toimivaa elokuvastudio-aluetta, ja voit osallistua päivittäiseen kiertokäyntiin seuraamaan käynnissä olevia kuvauksia.

Kiertokäynnin jälkeen voit viettää aikaa elokuvateemaisten huvipuistolaitteiden kyydissä ja vierailla Universalin CityWalk osiossa, joka on shoppailu- ja ravintolakävelykatua.

4) The Getty Museum

J. Paul Getty Museum (getty.edu) on yksi Los Angelesin kaupungin uudemmista maamerkeistä, jonka Pacific Palisadesin päärakennus, Getty Center, avattiin yleisölle 1997 ja sen sivurakennus, Malibun Getty Villa, vuonna 2006.

Näistä Getty Villa pitää sisällään laajan kokoelman kreikkalaista ja antiikin roomalaista taidetta, ja rakennettu myös tähän teemaan soveltuen, merenrannalliseksi roomalaiseksi huvilaksi.

Getty Center esittelee puolestaan kattavaa kokoelmaa läntisen maailman taidetta keskiajalta nykyaikaan saakka, erityispainotuksina alkemian tekstit, italialainen futurismi, venäläinen modernismi, japanilainen avant-garde taide, sekä taiteilijoiden kirjeet ja luonnoskirjat vuosikausien varrelta.

Getty Centerin kampus-alue sisältää lukuisia puistotiloja, suihkulähteitä, ja vesialtaita, kuin myös ulkotilaveistoksia.

5) Venice Beach – Los Angelesin nähtävyydet

Venice Beach (visitcalifornia.com/venice-beach/) on Los Angelesin merenranta-kaupunginosa. Alueella on asunut vuosien varrella useita maailmanluokan tähtiä, mutta heidän olemassaolonsa on vain alaviite paikallisessa elämässä.

Paikka tunnetaan parhaiten kanaaleistaan ja merenranta promenadistaan, jossa erilaiset katutaiteilijat ennustajista BMX-pyöräilijöihin saakka viihdyttävät kävijöitä vuorokauden ympäri.

Venice Beach on myös koti Muscle Beachille, jossa kehonrakentajat esittelevät osaamistaan ja lihaksiaan, kuin myös lukuisille lentopallo- ja koripallokentille.

Läheiset aallokot vetävät puoleensa surffaajia, ja merenrannan puoleisia rakennuksia koristavat erilaiset muraalit. Kaikkiaan Venice Beach onkin yksi elävimmistä osista paikallista kulttuuria.

6) Watts Towers

Watts Towers (discoverlosangeles.com/watts-towers) tornit rakennettiin 30 vuoden aikana italialaisen maahanmuuttaja Simon Rodian toimesta, valmistuen vuonna 1954.

Rodia käytti tornien perustuksiin teräsputkea ja metalliverkkoa, jonka jälkeen niiden päälle tuli 17 veistosteosta — joista kaksi on noin 30 metriä korkeita – löytötaiteen mosaiikkina.

Watts Towers tornit ovat yksi kansantaiteen merkkiteoksia koko Yhdysvaltojen mittakaavassa, ja ne onkin nimetty kansalliseksi historialliseksi maamerkiksi.

Yksityiselle maalle alunperin rakennettu kokonaisuus on nykyään julkista osavaltiopuistoa.

7) Rodeo Drive – Los Angelesin nähtävyydet

Rodeo Drive (rodeodrive-bh.com) on kolmen korttelin kokoinen shoppailu-alue Beverly Hillsissä Los Angelesia, paikkana, joka tunnetaan “luksusmuodin maailman keskuksena”.

Rodeo Drive Los Angeles - Los Angelesin nähtävyydet.

Shoppailukortteleihin kuuluu mukaan yli 100 erilaista rikkaiden ja kauniiden dollareista ja huomiosta kilpailevaa myymälää, ohessaan alueelle tulevat massat julkkiksien bongailijoita.

Rodeo Drive on poikkeuksellisen juhlava ja ylevä kokemus ostosten tekoon joulukauden läpi, jolloin sen myymälät ylittävät toisensa joulu- ja lomapyhä-aiheisilla koristeluillaan.

8) Sunset Strip

Sunset Strip (visitcalifornia.com/sunset-strip/) on toisenlainen osa Hollywoodin hohdokkuutta, sijaiten West Hollywoodin alueella kaupunkia.

Paikka on kuuluisa tasokkaista klubeistaan ja niiden ultra-muodikkaista juhlijoistaan sekä lukuisista samettiköysin eristetyistä VIP-tiloista.

Sunset Strip on parasta Los Angelesin kuuluisuuksien bongaus-seutua, sillä kymmenet A-listan kuuluisuudet asuvat läheisillä kukkuloilla ja tulevat paikan päälle viettämään yöelämää ilta toisensa jälkeen.

Hohdokkaan pintakiillon alta löytyy myös rakeisempi osa kulttuuria rock-esiintymislavoineen ja -kerhoineen, mukaanlukien Whisky a Go Go ja The Viper Room.

Strip on kaiken muun ohella kuuluisa tiheimmästä ulkomainonnastaan tällä puolen New Yorkin Times Square aukiota.

9) Griffith Observatory – Los Angelesin nähtävyydet

Griffith Observatory (griffithobservatory.org) ja sen kolme kupolia ovat suosittuja turistikohteita useasta eri syystä.

Yksi tärkeimmistä on observatoriosta olevat näkymät. Rakennukset sijaitsevat Hollywood-vuoren eteläisellä rinteellä, tarjoten mahtavat näkymät sekä Hollywood-kyltille että alle avautuvaan Los Angelesin kaupunkiin.

Griffith Observatory - Los Angeles nähtävyydet.

Toinen tärkeä syy on hinta: pääsy Griffith Observatoryyn on ilmainen, vaikkakin planetaario-show-ohjelmiin on olemassa pieni sisäänpääsymaksu.

Observatorion tarjontaan kuuluu useita näyttelyitä, kuten “The Big Picture,” joka on kuva Virgo-tähtijärjestelmästä, kattaen koko 6 metriä korkean ja 45 metriä pitkän seinän yhdessä näyttelysaleista.

Rakennuksen ulkopuolelta, läntisellä puolella, löydät rintakuvateoksen James Deanista, toimien muistomerkkinä observatorion rakennuksen roolille Deanin vuoden 1955 elokuvassa “Nuori kapinallinen” (“Rebel Without a Cause”).

10) Philippe’s

Los Angelesin on aina ollut trendien edelläkävijä mitä tulee Yhdysvaltain ruokakulttuuriin.

Paikka on ollut viime vuosikymmenten aikana vastuussa mm. Wolfgang Puckin nostosta maailmanmaineeseen, jota edelsivät kuuluisat Los Angelesin ravintolat kuten Brown Derby, Musso, ja Frank and Canter’s Deli.

Maistaaksesi tätä vanhan Hollywoodin kulinaarista mahtavuutta, sinun kannattaa käväistä Philippe’s (philippes.com) ravintolassa.


Los Angelesin downtown alueella vuonna 1908 ovensa avannut Philippe’s on kuuluisa mm. French Dip -sandwichistaan – lautasella tarjoillusta ranskalaisesta sandwich-leivästä täytettynä viipaloidulla paistetulla lihalla.