Luonnon nähtävyydet

Luonnon nähtävyydet parhaimmistoon kuuluvat Grand Canyon Yhdysvalloissa, Victoria Falls Zambiassa, Suuri valliriutta Australiassa, Nærøyfjord Norjassa, ja Saharan aavikko.

Grand Canyon Yhdysvalloissa (www.nps.gov/grca/) on on massiivinen kanjoni Arizonan osavaltiossa, joka on syntynyt vuosituhansien saatossa Colorado joen muotoilemana.

Tämä dramaattinen, jyrkkäreunainen kanjoni on kokonaisuudessaan 446 kilometriä pitkä, ja sen leveys vaihtelee 6,4 km ja 29 km välillä, ja syvyyttä kanjonilla on parhaimmillaan 1,83 kilometriä.

Grand Canyon ei ole maailman isoin kanjoni, mutta sen dramaattiset mittasuhteet ja monipuolinen ja monivärinen maisema ovat antaneet sille maineen kauneimpana isoista kanjoneista.

South Rim alueella oleva 2,100 metrin korkeudessa oleva näköalapaikka on yksi suosittuja paikkoja tutustua Grand Canyonin näkymiin.

Kanjoniin järjestetään myös erilaisia retkiä joille voit osallistua, kuten koskenlasku kanjonin joella, kävelyretket ohjatusti kanjonin kävelyreiteillä, ja voit myös tutustua kanjoniin laajemmalti ilmasta joko pienkoneen tai helikopteri kyydin avulla.

Yksi suosittu käyntipaikka kanjonissa on Grand Canyon Skywalk (grandcanyonskywalk.com), jossa on mahdollisuus kävellä kanjonin “päällä”, lasipohjaisella kävelyalustalla, jonka reuna ulottuu 20 metriä kanjonin reunasta, ollen 1,100 metriä kanjonin pohjasta.

Luonnon nähtävyydet parhaimmistoa on myös Victoria Falls Zambiassa, tarkalleen Zambian ja Zimbabwen rajalla, jotka ovat maailman isoimmat vesiputoukset 1,708 metrin leveydellä ja 108 metrin korkeudella.

Putoukset muodostuvat osana Zambezi jokea, ja alkuperäisen englanninkielisen nimen niille antoi legendaarinen Skottilainen tutkimusmatkailija David Livingstone. Putousten alkuperäinen Zambilainen nimi on Mosi-oa-Tunya (suomeksi “Savu joka Salamoi”)

Alueella on useita kävelyteitä ja jalankulkusiltoja, joilla pääset parhaimmillaan 60 metrin päähän näistä majesteetillisista vesiputouksista.

Putoukset on mahdollista nähdä sekä Zambian että Zimbabven puolelta, joista Zimbabwen puoli antaa paremman kokonaiskuvan putouksista, mutta oheispalvelut ovat paremmat Zambian puolella.

Putousten dramaattisimmat näkymät saa sen näköalatasanteelta, joka on noin puolessavälissä putouksia sen sivustaa noustaessa.

Luonnon nähtävyydet kohokohtiin kuuluu myös Suuri valliriutta Australiassa (www.gbrmpa.gov.au), joka on massiivisen kokoinen koralliriutta Australian itäpuolella, koostuen noin 2,900 koralliriutasta 2 600 kilometrin pituudella.

Iso valliriutta on yksi harvoista nähtävyyksistä maailmassa, jotka ovat selvästi erotettavista avaruudesta käsin.

Isolle valliriutan ympärille on muodostunut monipuolinen turisteja palveleva teollisuus, ja voit käydä koralliriutoilla useista Australian Queenslandin osavaltion rantakaupungeista.

Useimmat retket ovat päiväretkiä suosituimpiin kohtiin koralliriutalle ja luonnollisesti mahdollista on myös sukeltaa Isolla valliriutalla.

Sukeltamisen lisäksi voit nähdä pinnan alle mm. lasipohjaisten laivojen avulla, jotka ovat yksi suosituimpia tapoja käydä alueella, ja toisaalta parhaimman kokonaiskuvan koralliriutasta saat pienlentokone ja helikopteri lennoilla yli Ison Valliriutan.

Nærøyfjord Norjassa (sognefjord.no/fjord/naeroyfjord.asp), joka on osa UNESCO:n maailmanperintö luetteloa, National Geographic lehden arvostelun mukaan maailman parhain maailmanperintökohde luonnon nähtävyyksien osalta.

Fjordeistaan maailmankuulun Norjan oloissa Nærøyfjord on dramaattisin ja monien mielestä myös kaunein, sijaiten Norjan Sogn og Fjordane maakunnassa.

Kokonaisuudessaan fjord on 17 kilometriä pitkä, ja se on myös osa kuuluisaa Sognefjord fjordia.

Voit tutustua useammalla tavalla fjordin luontoon, joista suosituin tapa on osallistua fjordristeilyyn, joita järjestetään esimerkiksi Flåmin kylästä.

Saharan aavikko on legendaarinen, maailman suurin (lähes Euroopan mantereen kokoinen) lämmin aavikko, joka ulottuu kaikkiaan 11 Afrikan maan alueelle.

Sahara tunnetaan aavikkona massiivisen kokoisista hiekkadyyneistään joita paremmin kuvaa sana hiekkameri, ja joiden “laineet” nousevat parhaimmillaan 180 metrin korkeuteen.

Saharan alueella on kuitenkin useita alueita joita voisi kutsua luonnon ihmeiksi itsessään, kuten kivitasankoja, suola aavikoita, ja kuivia laaksoja.


Saharaan tutustumisen suhteen kannattaa osallistua järjestetylle retkelle, joihin kuuluvat lyhyet päivämatkat hiekka-aavikoille, kameliretket Saharaan, ja 4×4 autolla tehtävät safarit, esimerkiksi Brittiläisen Sahara Travelin (saharatravel.co.uk) avulla.