Luxemburg nähtävyydet top 5 – Euroopan nähtävyydet

Luxemburg nähtävyydet top 5 kohokohtia, jotka kuuluvat myös Euroopan nähtävyydet parhaimmistoon, ovat Casemates du Bock, Grand-Ducal palatsi, Wenzel kävelykierros, Vianden tuolihissi, sekä Bourscheidin linna.

Casemates du Bock, jotka ovat 23 km pituiset linnoitetut tunnelit kaupungin alla, mennen parhaimmillaan aina 40 metrin syvyyteen maan alle, pidetään useimmiten valtion päänähtävyytenä.

Casemates du Bock - Luxemburg nähtävyydet - Euroopan nähtävyydet.

Casemates du Bock.

Näiden linnoitustunnelien rakentaminen sai alkunsa vuonna 963, ja niitä, kuten myös Luxemburgin kaupungin muita linnoitteita, vahvistettiin ja laajennettiin vuosisatojen kuluessa – tuoden paikkakunnalle sen liikanimen, “pohjoisen Gibraltar” – alueen eri hallitsijoiden, kuten Burgundien, espanjalaisten, ranskalaisten, itävaltalaisten, ja saksalaisten toimesta.

Luxemburg nähtävyydet - Eurooppa nähtävyydet.

Tunnelien (visitluxembourg.com/bockcasemates) päällä oleva linnoituskompleksi purettiin suurelta osin vuonna 1867, mutta sen alla olevat tunnelit jätettiin hyvään kuntoon.

Casemates du Bock -tunnelien kiertokäynnin ohella voit Luxemburgissa tutustua myös espanjalaisten hallitsijoiden vuonna 1644 rakentamaan Casemates du Pétrusse -tunnelistoon, sillä molemmat ovat olleet avoinna yleisökierroille vuodesta 1933.

Bock-tunneliston suhteen miellyttävimmät osuudet ovat ylemmissä osissa, kun taas alemmat tunneliston osuudet ovat suurelta osin vaikeakulkuisia sekä kapeita. Mukaan kannattaa ottaa myös lämmin takki, sillä vaikka ulkona olisikin kesäsää, tunnelistossa on huomattavasti viileämpää.

Grand-Ducal palatsi (luxembourg-city.com/grandducal) on valtion monarkin, Luxemburgin suurherttuan, asuinpalatsi, pitäen sisällään toimitilat myös Luxemburgin parlamentille.

Grand-Ducal palatsi Luxemburg - Euroopan nähtävyydet.

Grand-Ducal palatsi.

Palatsi on maailmankuuluisa sen erinomaisen kauniista julkisivustaan, joka edustaa fleemiläistä renessanssityyliä 1500-luvulta.

Rakennuksen majesteetilliset sisätilat ja seremoniaaliset huoneet ovat avoinna kiertokäynneille vain kesäaikaan, 6 viikon periodilla heinä- ja elokuun puitteissa, aikana, jolloin Luxemburgin suurherttua perheineen on viettämässä lomaansa.

Grand-Ducal palatsi - sisätilat - Luxemburg nähtävyydet.

Kun ajoitat Luxemburgin käyntisi tähän periodiin, voit osallistua palatsin opastetulle kiertokäynnille (tarjolla englannin kielisenä), kestäen kokonaisuutena noin 45 minuutista – yhteen tuntiin.

Lippuja opastetulle kiertokäynneille myy Luxembourg City Tourist Office palvelupisteestään osoitteessa 30, Place Guillaume II (noin 300 metrin kävelymatkan päässä palatsista).

Luxemburg nähtävyydet parhaimmistoon lukeutuu Wenzel kävelykierros (luxembourg-city.com/wenzelwalk), jota markkinoidaan sen historiallisten kohokohtiensa ansiosta sloganilla “1 000 vuotta 100 minuutissa”.

Wenzel kävelykierros kartta - Luxemburgin nähtävyydet.

Wenzel kävelykierroksen kartta.

Kolme tuntia (5,5 km) kestävä kävelykierros vierailee sekä ylemmän että alemman Luxemburgin kaupungin alueella, käyden muun muassa vanhassakaupungissa ja Wenceslasin ympyrämuurilla, tarjoten lisäksi upeat näkymät Alzetten laaksoon (Chemin de la Corniche -näköalatasanteelta – jonka lempinimi on ‘Euroopan kaunein parveke’) sen ainutlaatuisine linnoitteineen.

Chemin de la Corniche näköalatasanne Luxemburg.

Näkymiä Chemin de la Corniche näköalatasanteelta.

Voit tehdä kävelykierroksen omatoimisesti, sillä sen reittikartta on tarjolla esitteen muodossa kaupungin turisti-info toimipisteestä (30, Place Guillaume II) sekä ladattavissa turisti-infon verkkopalvelusta (luxembourg-city.com/welzelwalk.pdf), jonka ohella turistien reitin seurantaa on helpotettu maahan sijoitetuilla metalliplakaateilla.

Voit myös osallistua Luxemburgin kaupungin järjestämään viralliseen (maksulliseen) opastettuun kierrokseen reittiä pitkin, joka on tosin tarjolla vain ranskan, saksan, ja luxemburgin kielillä. Opastetut kierrokset lähtevät reitille osoitteesta 30, Place Guillaume II.

Luxemburgin nähtävyydet - Vianden-tuolihissi.

Vianden tuolihissi.

Nähtävyyksistä pohjoisessa Luxemburgissa sijaitseva Vianden tuolihissi (visit-vianden.lu/chairlift), ainoa tuolihissi maassa, on erinomainen tapa nähdä paikkakunnan kauneimmat maisemat korkealta, Our-joen päältä, noin 440 metrin korkeudesta saakka.

Vianden tuolihissi - Euroopan nähtävyydet.

Suosittu tapa tehdä kierros tuolihissillä on nousta sillä ensin ylös, nauttia maisemista & ruokailla ylhäällä olevassa ravintolassa, ja sitten jatkaa matkaa kävellen tietä alas, ohi Viandenin linnan aina Viandenin kylään saakka.

Tuolihissi on toiminnassa varhaisesta keväästä lokakuun alkupuolelle saakka. Liput hissiin saa ostettua lähtöpaikan yhteydessä olevasta lipunmyyntipisteestä.

Bourscheidin linna - Luxemburg nähtävyydet - Euroopan nähtävyydet.

Bourscheidin linna.

Syrjäisellä niemellä, 150-metriä Sûre-joen yläpuolella sijaitseva Bourscheidin linna (castle-bourscheid.lu) on yksi merkittävimpiä linnoituksia Euroopassa ja ehdottomia Luxemburg nähtävyydet kohokohtia.

Keskiaikaiseen rakennustyyliin tehty linna, jonka rakennustyöt aloitti Bertrand de Bourscheid vuonna 1095, on kaikkiaan 151 metriä pitkä ja 53 metriä leveä monumentaalinen kokonaisuus, jota ympäröivät jykevät, 11 vahtitornilla varustetut linnanmuurit.

Bourscheid Luxemburg.

Linna toimi vuoteen 1512 saakka Bourscheidin perheen asuinpaikkana, mutta se on ollut museokäytössä vuodesta 1972, sen valtion haltuunoton ja restaurointitöiden jälkeen.


Voit tutustua linnaan ja sen sisätiloihin muun muassa englanninkielisen audio-oppaan avustamana, joita saa vuokrattua linnan sisäänkäynniltä.