Luxemburgin puisto Pariisi

Luxemburgin puisto Pariisi on Luxemburgin palatsin, jossa Ranskan senaatti kokoontuu, puisto-alue, jossa on yli sata patsasta, suihkulähteitä, ja muita monumentteja.

Jardin du Luxembourg on luultavasti Pariisin suosituin puisto, sijaitsen lähellä Sorbonnen yliopistoa ja kaupungin suosittua Quartier Latin kaupunginosaa.

Puisto, joka on kooltaan 22,45 hehtaaria, rakennettiin vuonna 1612 ranskalaiseen puutarharakentamisen tyyliin. Puisto oli vain Ranskan hallitsijoiden käytössä aina 1800-luvulle saakka, jolloin se avattiin yleisölle.

Luxembourg Gardens in Paris France

KUVA: Yleiskuva Luxemburgin palatsiin ja sen puistoihin.

Luxembourg palace in Paris France

KUVA: Luxemburgin palatsi on ollut Ranskan senaatin sijaintipaikkana aina Ranskan vallankumouksen jälkeisestä ajasta saakka, vuodesta 1795. Kesäisin palatsin edustalla olevan Grand Bassin lammella perheet voivat vuokrata pieniä uittoveneitä lasten iloksi ja puistossa on myös nukketeatteri.

Monument at Jardin du Luxembourg Paris

KUVA: Näkymä Grand Bassin lammen kohdalta puiston 22,45 hehtaarin kokoiselle viheralueelle, joka jatkuu “Jardin Marco Polo” puistona aina lähes Observatoire de Paris (www.obspm.fr) rakennukselle saakka. Kuvan edustalla oleva monumentti on Aimé Jules Daloun tekemä, vuonna 1908 valmistunut teos, jonka keskusobeliski on muistomonumentti senaattori Auguste Scheurer-Kestnerille (fr.wikipedia.org/wiki/Auguste_Scheurer-Kestner), jota reunustavat vertauskuvalliset patsaat oikeamielisyydelle ja totuudelle.

Medici Fountain Paris France

KUVA: Yksi tunnetuimmista palatsin kohokohdista on sen Fontaine de Medicis barokkisuihkulähde vuodelta 1624, jonka suunnitteli Firenzeläinen suihkulähteiden tekijä Tomasso Francini italialaiseen renesanssipuutarhojen tyyliin.

La Fontaine Medicis Paris France

KUVA: Lähikuva Fontaine de Medicis päädyn patsaista, joka on Auguste Ottinin (en.wikipedia.org/wiki/Auguste_Ottin) teos “Polyphemus Yllättämässä Aciksen ja Galaten”, joka lisättiin suihkulähteeseen vuonna 1866.

Statue of Liberty in Luxembourg Gardens Paris France

KUVA: Yksi puutarhan yli sadasta patsaasta on kuvan Frédéric Bartholdin ensimmäinen versio vapaudenpatsaasta, vuodelta 1870, jonka kuuluisampi kopio löytyy New Yorkin kaupungin sataman edustalta.

Fontaine des Quatre Parties du Monde Paris France

KUVA: Puiston eteläisessä päädyssä, osana Jardin Marco Poloa, sijaitsee Jean-Baptiste Carpeauxin tekemä “Fontaine des Quatre-Parties-du-Monde” suihkulähde, virallisesti “Fontaine de l’Observatoire”. Suihkulähteen keskus kuvaa naisia, jotka symboloivat neljää maailman osaa, Eurooppaa, Aasiaa, Afrikkaa, ja Amerikkaa, ja jotka kiertävät vartaloitaan kääntääkseen kannattelemaansa palloa, antaen veistokselle liikkeen tunteen.

Musee du Luxembourg Paris France

KUVA: Puiston laidalla, palatsirakennuksen vierestä, löytyy myös Musée du Luxembourg (www.museeduluxembourg.fr), joka rakennettiin 1884 – 1886 taiteen näyttelytilaksi, jona se toimii edelleen.

Luxemburgin puisto Pariisi pohjoiseen päätyyn rakennettin vuosina 1615-1627 Marie de Mediciksen, kuningas Ludvig XIII:n äidin, toimeksiannosta upea Palais du Luxembourg. Arkkitehti Salomon de Brosse käytti sen suunnittelussa esikuvana de Mediciksen kotikaupungin, Firenzen, Palazzo Pitti (fi.wikipedia.org/wiki/Palazzo_Pitti) rakennusta.

Nykyisin palatsi toimii Ranskan senaatin rakennuksena, mutta historiansa aikana se toimi hetken aikaa myös vankilana (Ranskan vallankumouksen aikaan), taidemuseona (1750-1779), sekä Napoleon Bonaparten virallisena residenssinä hänen ollessaan Ranskan tasavallan “Premier Consul” vuodesta 1800 vuoteen 1804 (jollon hän julistautui Ranskan keisariksi).

Palatsin puistoon kuuluu kohokohtina yli sata patsasta, erilaisia monumentteja, sekä suihkulähteitä, joista kuuluisin on vuonna 1630 Marie de’ Medicille valmistunut Medici Suihkulähde (La fontaine Médicis), jonka suunnitteli Firenzeläinen Tomasso Francini.

Luxemburgin puistossa on myös lapsiperheiden iloksi iso aidattu leikkikenttä, johon kuuluu historiallinen karuselli, ja alueella on usein mahdollisuus poniratsastukseen.

Alueella olevassa pavinjongissa on usein tarjolla ilmaisia musiikkiesityksiä, joista voi nauttia esimerkiksi viereisen pienen kahvilan ulkotiloissa hyvällä säällä.


Paras tapa suunnitella käyntiä puistoon on tutustua Ranskan Senaatin tekemiin virallisiin (ranskankielisiin) sivuihin, osoitteessa www.senat.fr/visite/jardin/, jossa on tarjolla muun muassa kartat puistosta, kuvat kustakin 106:sta alueen patsaasta, sekä aikataulut puistossa pidettäville musiikki-esityksille.