Lyon Ranska nähtävyydet

Lyon Ranska nähtävyydet parhaimmistoa ovat Musée des beaux-arts de Lyon museo, Vieux Lyon vanhakaupunki, Fourvière, Place Bellecour aukio, sekä Presqu’île ostosalue.

Musée des beaux-arts de Lyon museo (www.mba-lyon.fr) on yksi Euroopan tärkeimmistä museoista, jonka kokoelmat vaihtelevat aina muinaisen Egyptin periodin esineistöstä moderneihin kokoelmiin.

Juuri muinaisen Egyptin periodin kokoelma on museon kohokohta, johtuen Lyonin kaupungin historiallisesti asemasta maailman egyptologian keskuksena. Egyptiläisen kokoelman, jonka koko on noin 600 objektia 9 huoneen alueella, parhaimmistoa ovat mm. Ptolemy III:nen ja Ptolemy IV:n sarkofagit ja portit.

Muihin museon osastoihin kuuluvat mm. Eurooppalaiset maalaukset 1300-luvulta aina 1900-luvun puoleenväliin, veistokset keskiajalta, renesanssin periodilta, sekä 1800- ja 1900-luvuilta, sekä “Objets d’Art” osasto, jolta löytyvät esimerkiksi Bysantin ajan norsunluutaideteokset, kauko-idän keramiikka teokset, sekä historialliset Limogesin emali taideteokset.

Vieux Lyon vanhakaupunki on, Venetsian jälkeen, toiseksi laajin Renesanssi-ajalta jäänteenä oleva alue Euroopassa.

Vanhakaupunki on muodoltaan kapea kaistale kaupunkia Saône joen oikealla rannalla, ja sen muoto on tulosta keskiaikaisesta kaupunkisuunnittelusta.

Vanhankaupungin rakennukset ovat peräisin 1400-luvun ja 1600-luvun väliseltä ajalta, jolloin kaupunkia rakensivat varsinkin rikkaat Italialaiset, Fleemiläiset, ja Saksalaiset kauppiaat.

Alueen kohokohtiin kuuluvat esimerkiksi St Jean katedraali, Rue St Jean katu, sekä vanhankaupungin “traboules”, jotka ovat Lyonille ainutlaatuinen arkkitehtuurinen yksityiskohta, joissa kaksi katua yhdistyy toisiinsa talon läpi menevällä käytävällä, johon yleensä kuuluu sisäpiha.

Voit tutustua Vieux Lyoniin englanninkielisen opastetun kiertokäynnin avulla, joita järjestää Lyonin turistitoimisto (www.en.lyon-france.com/page/p-1074/art_id-/), ja joiden kesto on kaksi tuntia.

Lyon Ranska nähtävyydet parhaimmistoa on myös Fourvière, joka on noin 150-metriä Lyonin kaupungin yläpuolella oleva kukkula, jolta löytyy kaksi keskeistä Lyonin nähtävyyttä.

Kukkulalta löytyy Fourvière basilika (www.fourviere.org), joka on massiivinen valkoisesta marmorista tehty kirkko jolla vierailee noin 1,5 kävijää vuosittain.

Kirkon, joka on rakennettu 1800-luvulla ja jota verrataan usein elefanttiin jonka jalat ovat ylhäällä, kohokohtiin kuuluu sen observaatio-torni, jolta on ainutlaatuiset näkymät yli kauneimman Lyonin kaupungin.

Basilikan vieressä on panoraminen näköalapiste, jolta on basilikan näköalatornin lisäksi parhaat näkymät Lyonin kaupunkiin.

Hyvällä säällä voit nähdä pisteeltä jopa Mont Blanc vuoren horisontissa.

Jo matka ylös Fourvière kukkulalle on kokemus sinänsä, sillä ylös pääsee funikulaarilla (vaijerikäyttöinen rautatie) Vieux Lyon metro asemalta. Voit myös kävellä ylös joko Montée des Chazeaux, Montée St Barthélémy, tai Montée du Gourguillon katuja.

Place Bellecour aukio on Euroopan suurin ainoastaan jalankulkijoille varattu aukio, ja toimii koko kaupungin keskuspisteenä.

Aukiota on hyvä pitää keskipisteenä kaupunkiin tutustumisen ajan, sillä se sisältää myös Lyonin kaupungin turistitoimiston päätoimipisteen, ja vierestä löytyvät suositut kaupunginosat Vieux Lyon ja Presqu’île.

Talvisin aukiolta löytyy suuri maailmanpyörä, joka puretaan vuosittain varhaisen maaliskuun aikana.

Presqu’île ostosalue (www.lyon.fr/vdl/sections/en/tourisme/fil_quartier/presqu_ile) on yksi keskeisimpiä shoppailu-alueita Lyonissa.

Kaupunginosa toimii Lyonin modernina kaupunkikeskuksena, ja tarjoaa laajan valikoiman kahviloita, ravintoloita, luksusputiikkeja, tavarataloja, pankkeja, ja kulttuuri-instituutioita.


Pääset Place Bellecour aukiolta suoraan kolmelle Presqu’îlen parhaista ostoskaduista, mukaanlukien kaksi kävelykatua: rue de la République, joka johtaa Hôtel de Ville sekä Opera Nouvel rakennuksille, Rue Victor Hugo, sekä Rue du Président Édouard Herriot, joka on keskittymä luksus-putiikkeja ja johtaa Place des Terreaux aukiolle.