Maailman nähtävyydet

Maailman nähtävyydet parhaimmistoa ovat Kiinan muuri, Machu Picchu, Rooman Colosseum, Taj Mahal, sekä Gizan pyramidit.

Kiinan muuri on yhteensä noin 6 700 km pitkä muuri, jonka rakentamisen aloitti noin 221 e.K. yhdistyneen Kiinan ensimmäinen keisari, Qin Shi Huang. Sen tarkoitus oli suojella Kiinaa Xiongnu vaeltajaheimojen hyökkäyksiltä ja parhaimmillaan muurilla oli vartiossa yhteensä noin miljoona sotilasta.

Turistikohteina Kiinan muurille käytetään pääasiassa muurin kolmea kohtaa, kaikki Pekingin kunnan alueella, ja ne on restauroitu ja ylläpidetty turisteja varten.

Yksi näistä kohdista on ns. “Pohjoinen väylä,” Juyongguanin väylässä, joka tunnetaan nimellä Badaling. Toinen on “Läntinen väylä” Jiayuguanin väylällä, ja kolmas on Shanhaiguanin Väylä. Kaikkiin näihin kolmeen pääsee vaikkapa opastetulla turistikierroksella.

Machu Picchu on Perussa sijaitseva Inka kulttuurin rauniokaupunki, joka sijaitsee 2400 metrin korkeudella vuoristossa. Se on yksi tärkeimmistä Etelä-Amerikan arkeologisista löydöistä, ja Perun suosituin turistikohde.

Machu Picchu rakennettiin noin vuonna 1460, Inkojen valtakunnan menestyksen huippukauden aikana.

Se hylättiin kuitenkin noin sata vuotta myöhemmin tuntemattomasta syystä, vaikka esimerkiksi Espanjalaiset valloittajat, jotka saapuivat Peruun 1532 eivät ikinä löytäneet kaupungin sijaintia, vaan se tuli julkisuuteen vasta vuonna 1911.

Kaupungin rauniot koostuvat noin 200 rakennuksesta, ja alueelle pääsee kävelemällä Urubamba laaksosta ylös Andien vuoristoon alkuperäistä Inka polkua pitkin, joka vie retkenä kaksi – neljä päivää.


VIDEO: Los Angeles Times lehden tekemä kaksiosainen matkailuvideo Machu Picchun raunioista ja matkasta raunioille. Osa 1 kattaa Cuzcon, Pyhän Laakson, ja junan kohti Machu Picchua.


VIDEO: Los Angeles Timesin video Machu Picchun raunoista ja matkasta niille, osa 2, jossa journalisti Christopher Reynolds matkaa läpi Aguas Calientesin kylän ja ylös raunioille.

Rooman Colosseum valmistui Roomaan vuonna 80 j.K. keisari Tituksen kaudella, ja toimi aikoinaan varsinkin gladiaattoritaistelujen ja julkisten tapahtumien esityspaikkana.

Alkuperäiskunnossaan Colosseumiin mahtui 50,000 katsojaa, ja sen mukaan on mallinnettu lähes kaikki urheiluareenat Colosseumin rakentamisesta lähtien.

On arvioitu että noin 500 000 ihmistä ja yli miljoona villieläintä kuoli Colosseumilla järjestettyjen tapahtumien vuoksi.

Colosseumia pääsee nykyisin katsomaan sisäpihaa myöten, jossa gladiaattoritaistelut tapahtuivat, pääsymaksua vastaan.

Taj Mahal on Intian Agrassa sijaitseva mausoleumi, jonka Mughal Keisari Shah Jahan rakennutti muistoksi vaimostaan Mumtaz Mahalista. Se valmistui vuonna 1648, 23 vuoden rakentamisen jälkeen.

Rakennuksen pääväri tulee sen päärakennusmateriaalista, joka on valkoista marmoria, mutta Taj Mahaliin on käytetty lisäksi 28 erilaista kivilaatua, mukaan lukien jadea, jaspista, kristallia ja safiiria.

Taj Mahalia pidetään yleisesti yhtenä maailman kauneimmista rakennuksista.

Gizan suuri pyramidi on Antiikin seitsemästä ihmeestä ainoa, joka on vielä olemassa, ja Gizan pyramidikompleksi on yksi maailman tärkeimmistä ihmiskunnan perintö rakennelmakokonaisuuksista.

Alue on itse asiassa muinainen antiikin egyptiläisen sivisaation hautapaikka, ja koostuu Cheopsin pyramidista, Khafren pyramidista, Menkauren pyramidista, sekä joukosta pienempiä rakennelmia, joista osa tunnetaan “kuningatar” pyramideina.

Maailman kuuluisin sfinksi, Suuri sfinksi, joka on kooltaan noin 20 metriä korkea ja 73,5 metriä pitkä, on kompleksin itäisellä puolella, ja sen suunta on itään päin.

Maailman nähtävyydet joukossa myös merkittävimpiin yksittäisiin rakennelmiin kuuluvan sfinksin katsotaan usein esittävän faarao Khafreaa, joka hallitsi Egyptiä noin 2558–2532 ennen ajanlaskun alkamista.


Gizan pyramideille on helppo päästä Kairosta, sillä paikka sijaitsee vain noin 25 km Kairon keskustasta, 8 km vanhasta Gizan kaupungista.