Madeiran matkat

Madeiran matkat ovat pohjoismaalaisten ja varsinkin suomalaisten suosiossa, ja paikka tarjoaakin paljon nähtävää ja koettavaa vuoristoista rantoihin ja yöelämään saakka.

Alueena Madeira on saaristo, joka sijaitsee lomailijan kannalta sään puolesta ihanteellisella alueella, noin 400 kilometriä Kanariansaarten Teneriffasta pohjoiseen.

Saaristo on toinen Portugalin itsenäisesti hallinnoiduista saaristoista Atlantin valtameren alueella, toisen ollessa Azorit, Madeirasta luoteeseen (pohjois-länteen).

Madeiraan kuuluu saaristona saaret Madeira, Porto Santo, ja Desertas, joilla on yhteinen ja autonominen hallinto yhdessä syrjemmässä olevan Savage saarten kanssa.

Funchal Porto Santo Madeira lautta

KUVA: Lautta Madeiran saaristoon kuuluvien Funchalin ja Porto Santon kaupunkien välillä.

Nykyään Madeira on suosittu matkailukohde ympäri vuoden, ja yli miljoona turistia vierailee saarella vuosittain. Paikalle tuo matkailijoita esimerkiksi saarten vuoden ympäri oleva upea sää, kaunis ja dramaattinen luonto, sekä paikallinen kulttuuri, johon kuuluvat mm. Madeiran viininviljely ja koruommelten käsityötaidot.

Yksittäisistä vuosittaisista tapahtumista jotka tuovat turisteja saaristoon on uudenvuoden juhlinta, johon kuuluu maailman suurimpiin kuuluva ilotuliteshow, joka oli itse asiassa kooltaan maailman suurin vuonna 2006, Guinnesin ennätyskirjan mukaan.

Madeira on myös alueena varakas ja turvallinen kävijöille, toiseksi rikkain alue Portugalissa pääkaupunki Lissabonin jälkeen, yli EU:n keskiarvon.

Jos tulet saarille risteilyllä, alus todennäköisesti ankkuroi Funchalin satamaan, joka on koko maan tärkein risteilyalussatama, ja tärkeä välipiste kaupalliselle ja huvialusliikenteelle Euroopan, Karibianmeren, ja Pohjois-Afrikan välillä.

Sää Madeiralla on luokiteltu välimerelliseksi ilmastoksi, mutta saaren sisällä on suuriakin lämpötilaeroja johtuen etenkin alueen vuoristoisuudesta. Esimerkiksi Funchalin virallisella sääasemalla vuosittainen keskilämpötila viime vuosina on ollut 19,6 °C.

Funchal on saariston pääkaupunki ja isoin asuinalue, ja myös suomalaisten suosima lomakohde saarten eri osista, sijaiten Madeiran saaren eteläisellä rannikolla.

Kaupunki on luonteeltaan moderni, ja sen kaupunginosien välillä on suuriakin korkeuseroja, kuitenkin lempeästi nousevissa kulmissa, aina 1200 metrin korkeuteen merenpinnasta asti.

Funchal on ollut asuttuna yli viiden vuosisadan ajan, joten sen nähtävyyksiin kuuluu useita historiallisia rakennuksia, mukaanlukien Funchalin Sé Cathedral, joka rakennettiin Manueline tyyliin vuosien 1493 ja 1514 välisenä aikana.

Vuoristoisena saaristona paikka tarjoaa useita luonnonnähtävyyksinä, joihin tutustuminen on tehty helpoksi muun muassa vuoristoista tulevien vesikanavien vieressä olevia “levadas” kävelyreittejä pitkin, joita on yhteensä 2170 km pituudelta.

Madeira Levada kävelyreitti

KUVA: Matkailija retkellä pitkin Madeiran levada vesikanava kävelyreittiä.

Levada kävelyreiteistä on otettava huomioon se, jotkin niistä ovat helppoja ja rentoja kävelyreittejä läpi kauneimman Madeiran maaseudun, mutta löytyy useita reittejä, jotka vievät kapeiden vuorenrinnereittien läpi, joissa hengenvaara on aito.


Siten sinun kannattaa aina ottaa selville etukäteen, mitkä levada kävelyreiteistä ovat soveltuvia rentoon lomakävelyyn.