Madisonin nähtävyydet

Katsaus Yhdysvaltain Wisconsinin osavaltion Madisonin kaupungin parhaisiin nähtävyyksiin, mukaanlukien Frank Lloyd Wrightin “Taliesin”, Olbrichin kasvitieteelliset puutarhat, sekä Wisconsinin historiallinen museo.

Kiitos paikkakunnan omalaatuisen luonteen, Madisonia on usein kuvattu sanoilla “77 neliömailia, jota ympäröi todellinen maailma.” Tästä huumoripitoisesta lauseesta piti tulla jopa kaupungin virallinen motto vuonna 2013, mutta paikallishallitus äänesti lopulta sitä vastaan.

Madison Wisconsin Yhdysvallat.

Alueen yleisilmeeseen kuuluvat talvella umpijäässä olevat maat ja kimaltelevat järvet, jotka tekevät paikkakunnasta talviurheilun keskuksen lajeille kuten hiihtäminen, kelkkailu, luistelu, ja moottorikelkkailu.

Madisonin State Streetin puitteissa oleva “Museomaili” puolestaan sisältää paikkakunnan parhaan valikoiman taidegallerioita, museoita, sekä tasokkaita putiikkeja.

Kohokohtiin kaupungissa lukeutuvat lisäksi Madisonin lasten museo, ilmaisen sisäänpääsyn omaava Henry Vilas eläintarha, sekä historiallinen Cave of the Mounds -kalkkiviluolasto.

Madisonin luonnon kauneuteen pääsee tutustumaan muiden kohteiden ohella Olbrichin kasvitieteellisillä puutarhoilla ja Wisconsinin yliopiston Arboretumissa.

1) University of Wisconsin – Madison Arboretum

UW-Madison Arboretum Yhdysvallat.

UW-Madison Arboretum, koostuen suojellusta näyttävästä maa-alueesta, on ulkoilusta nauttivien ja luontoa rakastavien tärkeimpiä nähtävyyksiä Wisconisissa.

Arboretum, eli kasvitieteellinen puisto, koostuu yli 485 hehtaarista erilaisia maastoja, mukaanlukien preerioita, savanni-alueita, lehtipuumetsiä, ikivihreitä metsiä, suo-alueita, ja lampia.

Monet puiston osioista on restauroitu kuntoon, jossa ne olivat ennen eurooppalaisten siirtokuntien saapumista seudulle, ja osaa entisöidään tähän kuntoon parasta aikaa.

Puiston lisänähtävyyksiin lukeutuvat muodolliset puutarhat, amerikan-intiaanien hautakummut, vierailijakeskus, sekä tonttia ristiin rastiin menevät luonnonpolut.

2) Frank Lloyd Wrightin “Taliesin”

Taliesin Madison Yhdysvallat.

Taliesin, konkreettinen todistuskappale Frank Lloyd Wrightin arkkitehtuurillisesta nerokkuudesta, on 242 hehtaarin kokoinen kompleksi rakenteita ja maisemia, esitellen Wrightin yhtymäkohtia aasialaiseen designiin sekä orgaaniseen arkkitehtuuriin.

Paikan nimi, “Taliesin”, on sekä viite Wrightin walesiläisiin sukujuuriin, tarkoittaen walesin kielellä “loistelias harjanne”, että arkkitehdin uskomukseen, että kotien tulisi olla rakennettuna kukkulan huipun sijasta hieman sen alapuolelle, siten että ne näyttävät kasvaneen maastosta luonnollisesti sen osana, maiseman kruunaamisen sijasta.

Taliesin kokonaisuuteen on mahdollista tutustua monenlaisten kiertokäyntien avulla, jotka käyvät läpi paikan maisemia, mäenrinteen studion ja teatterin, päärakennuksen ja sisustuksen, sekä kartanon alueen yleensäkin.

Kiertokäynteihin on suositeltua tehdä etukäteisvaraus. Huomaa, että alle 12-vuotiaat lapset eivät pääse tutustumaan rakennusten sisätiloihin.

3) Unitarian Meeting House

Ottaen huomioon Frank Lloyd Wrightin eliniän pituisen yhteyden Madisonin kaupunkiin, ei ole yllättävää, että alueelta löytyy useita esimerkkejä hänen suunnittelemistaan rakennuksista.

Unitarian Meeting House on hänen 1940-luvulla suunnittelemansa kokonaisuus, paikkana, johon hänellä oli erityinen yhteys, sillä Wrightin perhe oli seurakunnan jäsenistöä.

Rakennus, alaskyykistyneenä sen luonnonmukaisessa ympäristössään, on muotoiltu kuparista, lasista, puusta, sekä kalkkikivestä, omaten silmiinpistävän nokka-osan, joka kurottuu eteenpäin matalanomaisesta päärakennuksesta.

Unitarian Meetin House on listattu Yhdysvaltain kansallisessa rekisterissä historiallisia kohteita.

4) State Street Walking Tours

State Street Walking Tours, eli kesäkauden läpi tarjolla olevat State Street -kadun kävelykierrokset, jotka järjestää Madison Trust for Historic Preservation, on tutustumiskierros yhteen Madisonin kuuluisimmista läpikulkuväylistä.

Kiertokäynnin aikana oppaat ohjaavat mukana olevaa ryhmäänsä kadun kohokohtiin, osoittaen nähtävillä olevia arkkitehtuurillisia yksityiskohtia ja rakenteita, sekä kertoen anekdootteja Madisonin merkittävistä asukkaista ja menneistä organisaatioista, jotka tekivät State Streetistä kortteleineen sen, mitä se on nykyisellään.

Opastetut kierrokset alkavat House of Wisconsin Cheese -rakennukselta, kestäen kokonaisuutena noin tunnin verran. Kiertokäynteihin osallistumiseen ei tarvita etukäteisvarausta.

5) Henry Vilas eläintarha (Henry Vilas Zoo)

Henry Vilas eläintarha Madison Yhdysvallat.

Eversti William Vilaksen varhaisen 1900-luvun aikana perustama yli 11 hehtaarin kokoinen eläintarha on monella tapaa hieno käyntikohde, eikä sisäänpääsyyn ole erillistä maksua.

Näyttelyt, jotka kiertää helposti läpi muutamassa tunnissa, sisältävät kohokohtina muun muassa kiraffeja, apinoita, leijonia, kameleita, sekä tiikereitä.

Löydät eläintarhan puitteista myös matelijoille omistetun talon, lasten eläintarha-osion (jossa perheen pienemmät voivat syöttää eläimiä), pingviini-näyttelyn, ruokailupaikkoja, muistoesinekauppoja, ja paljon muuta.

6) UW-Madison geologiamuseo (UW Geology Museum)

UW-Madison geologiamuseo Yhdysvallat.

UW-Madison geologiamuseon vierailijat pääsevät tutustumaan paikan tiloissa maapallon sisältämiin aarteisiin.

Näyttelyiden fokuksena ovat etenkin löydökset Wisconsinin alueelta, mukaanlukien kivet, mineraalit, ja nisäkäsfossiilit, joukossa mm. jättimajavia sekä mastodontteja.

Museon kokonaisuuteen kuuluu myös pienempien merenelävien jäänteitä, ja voit tutustua niihin tapoihin, joilla erilaiset kivilaadut luodaan ja miten ne muodostuvat.

Omatoiminen tutustuminen museon näyttelyihin on yleisin tapa kiertää paikka, mutta myös opastetut ryhmäkierrokset ovat mahdollisia (ne tulee järjestää etukäteen). Tiloissa on tarjolla lisäksi kauppa, joka myy museon teemaan yhteensopivia muistoesineitä ja lahjatavaroita.

7) Chazen taidemuseo (Chazen Museum of Art)

Chazen taidemuseo Madison Yhdysvallat.

Chazen taidemuseo on arvostettu yliopisto-museo, joka tarjoaa nähtäväksi taideteoksia aina tuhansien vuosien takaa.

Museon kokoelmiin kuuluu huonekaluja, valuuttoja, keramiikkaa, veistosteoksia, maalaustöitä, piirrustuksia, valokuvausteoksia, ja painotöitä.

Chazen museon kokolmien laajuus on globaali, mukana ollessa esineistöä Aasiasta, läntisestä Euroopasta, Amerikan mantereilta, Afrikasta, sekä Lähi-Idästä.

Vuosittain vaihtuvat näytillä olevat kokoelmat tuovat esiin erikoiskokoelmia tai teemoja. Voit lisäksi ostaa museon yhteydessä olevasta kaupasta muistoesineitä, kuten julisteita, kirjoja, koruja, ja muita taide-aiheisia tuotteita kotiinviemisiksi.

8) Olbrichin kasvitieteelliset puutarhat (Olbrich Botanical Gardens)

Olbrichin kasvitieteelliset puutarhat on nimetty paikallisen Madisonilaisen lakimiehen, Michael Olbrichin, mukaan, hänen ansioihinsa kuuluessa puutarhojen kehittäminen ja rahallinen tukeminen.

Vuosien yli kasvitieteellinen puutarha on kasvanut kooltaan ja sitä on kehitetty paremmaksi, kokonaisuuteen kuuluessa nykyään sekä ulkoilma-tapahtumapaikkoja että dramaattinen lasikonservatorio täynnä trooppisia kasvilajeja.

Puisto sisältää kymmenen teemallista puutarhaa, mukaanlukien ruusuille, kuunliljoille, yrttikasveille, ja perennakasveille omistettuja osioita.

Alueen hienouteen tuo oman lisänsä aasialaista kauneutta edustava aito Thai-paviljonki.

Huomaa, että konservatorion pääsymaksu on mahdollista tehdä vain käteisellä. Paikan muistoesinemyymälä ottaa vastaan luottokortteja.

9) Wisconsinin historiallinen museo (Wisconsin Historical Museum)

Jos haluat saada valaisevan yleiskuvan Wisconsinin osavaltioon ja Madisoniin liittyvästä historiasta, tämä museo on parhaita nähtävyyksiä tähän tarkoitukseen.

Neljän museon kerroksen puitteissa on runsaasti informaatiota esimerkiksi alueen alkuperäisistä amerikan-intiaaneista, turkiskauppiaista, maahanmuutosta, puuteollisuudesta, politiikasta, kotielämästä, ja merkittävistä paikallisista henkilöistä vuosien varrelta.

Museon esineistö, arkistot, multimedia-näyttelyt, valokuvat, ja luonnollista kokoa olevat vinjetit kommunikoivat merkittäviä tapahtumia osavaltion ja Madisonin historiassa, ollen mielenkiintoisia ja hyödyllisiä niin satunnaisille kävijöille kuin tutkijoille ja akateemikoillekin.

10) Aldo Leopold Nature Center

Aldo Leopold Nature Center Madison Yhdysvallat.

Aldo Leopold Nature Center, joka on nimetty yhden Wisconsinin huomattavimman ympäristönsuojelijan mukaan, edistää toiminnallaan luonnollisen elinympäristön hyvää hoitoa.

Keskus, sen noin 8 hehtaarin maa-alueen puitteissa, järjestää ohjelmia, jotka edistävät sen tavoitteita, mukaanlukien erilaisia luonnonsuojeluun liittyviä kaikenikäisille soveltuvia aktiviteetteja.

Tapahtumiin ja ohjelmiin lukeutuu lisäksi kaikenlaista yöllisistä patikointiretkistä villikasvien tunnistusekskursioihin saakka, yleisteemana ollessa luonnon ja ihmiskunnan keskinäiset riippuvuussuhteet.


Useimmat keskuksen järjestämät aktiviteetit vaativat etukäteisvarauksen osallistumiseen sekä asianmukaisen pukeutumisen maastoa varten. Voit myös käydä tutustumassa luontokeskuksen patikkapolkuihin, jotka ovat avoinna päivittäin.