Madridin parhaat nähtävyydet

Katsaus Espanjan pääkaupungin Madridin parhaisiin nähtävyyksiin, mukaanlukien Plaza de Cibeles, Madridin kuninkaanlinna, sekä Parque del Retiro.

Madrid on helmi eurooppalaisten kaupunkien joukossa, täynnä nähtävyyksiä ja käyntikohteita, jotka kiehtovat sekä paikallisia että vierailijoita historiallisella viehättävyydellään ja modernilla elinvoimallaan.

Madrid Espanja.

Kaupungissa näet sen ylellisiä rakennuksia ja muistomerkkejä, jotka kertovat Madridin jännittävästä menneisyydestä, vaikutuksen tekeviä museoita, jotka esittelevät taideteoksia Euroopan arvostetuimmilta taiteilijoilta, sekä hehtaarien edestä kauniita muodollisia puutarhoja, joihin tuhannet paikalliset tulevat viettämään päivittäin vapaa-aikaa.


Vierailu Madridiin ei ole täydellinen ilman päivän viettoa kaupungin kahdessa keskeisessä nähtävyydessä: Prado-museo ja Retiro-puisto.

Maailmankuulu Prado-museo tarjoaa vertaansa vailla olevan kokoelman eurooppalaista maalaustaidetta aina keskiajalta 1800-luvulle saakka – painotuksena espanjalaiset taideteokset.

Kohokohtina museon näyttelyissä on töitä kuten Francisco de Goyan “Toukokuun kolmas 1808” tai Diego Velazquezin “Hovinaiset”.

Retiro-puisto on omalta osaltaan madridilaisten suosima paikka haukata palanen raitista ilmaa.

Tämä laaja puisto, joka oli aikoinaan kuninkaallinen luonnonsuojelu-alue, on kohde, jonne paikalliset tulevat viettämään vapaa-aikaansa sen puutarhojen ja hoidettujen kävelyväylien puitteisiin, sekä soutelemaan puiston tekojärven vesissä.

Jos olet riittävän uskalias kohtaamaan tämän nykyisin harvinaisen urheilulajin, Las Ventasin härkätaistelut edustavat omalla tavallaan paikallista, historiallista kulttuuria.

Nämä härkätaistelut järjestetään Espanjan tärkeimmällä härkäringillä, Plaza Monumental de Las Ventasilla, jossa pääset seuraamaan maan huippumatadorien taidokasta ja sulavaa työskentelyä.

Suurenmoinen ja perinteinen tiilestä ja laatoista tehty härkärinki, joka valmistui 1920-luvun aikana, mahduttaa lehtereilleen yli 23 000 katsojaa.

1) Paljasjalkaisten kuninkaallisten luostari (Monasterio de las Descalzas Reales)

Vuonna 1559 fransiskaaniseksi luostariksi perustettu ja nykyään museona toimiva Paljasjalkaisten kuninkaallisten luostari tunnetaan yltäkylläisistä sisustuksistaan ja loistavasta kokoelmastaan vuosien varrella tiloihin kerättyä taidetta ja historiallista esineistöä.

Luostari toimi kotipaikkana 1500- ja 1600-luvuilla Espanjan kuninkaallisen perheen ja aristokraattisten sukujen naimattomille ja leskeksi jääneille naisille, jotka toivat mukanaan myötäjäisensä, tehden samalla luostarista yhden koko Euroopan rikkaimmista.

Sen ohella, että rakennus on mielenkiintoinen itsessään, sen sisätiloissa on näytillä aarteita kuten Titianin ja Pieter Brueghel vanhemman renessanssimaalauksia sekä Rubensin suunnittelemin kuvioin varustettuja tyylikkäitä kuvakudoksia.

2) Kuningatar Sofian kansallinen keskustaidemuseo (Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía)


Espanjan nykyisen kuningattaren mukaan nimetty Reina Sofia museo, joka toimii entisessä 1700-lukulaisessa sairaalassa, sisältää vaikuttavan kokoelman 1900-luvulla tehtyä ja nykyaikaista taidetta, painotuksena espanjalaiset taiteilijat.

Museo kuuluu Madridin ns. Taiteen kultaiseen kolmioon yhdessä läheisten Prado-museon sekä Thyssen-Bornemisza museon kanssa.

Reina Sofia museo tunnetaan parhaiten Pablo Picasson kuuluisesta ja elämää suuremmasta vuoden 1937 maalauksesta “Guernica”, jonka taiteilija loi vastineena samannimiseen espanjalaiseen kylään kohdistuneeseen pommitukseen ja tuhoon.

Picasson ohella kokoelmaan kuuluu töitä taiteilijoilta kuten Salvador Dali, Joan Miro, Juan Gris, Francis Picabia, Fernand Leger, Georges Braque, sekä Diego Rivera.

3) Plaza de Cibeles

Plaza de Cibeles on Madridin kuuluisin aukio, kohtauspaikka, jossa kadut Paseo de Recoletos, Paseo del Prado, sekä Calle de Alcalá tapaavat toisensa.

Aukion liikenneympyrän keskustassa sijaitsee Cibeles-suihkulähde, vuonna 1782 valmistunut veistosteos ja suihkulähde, esittäen klassista äitijumalatarta Kybeleä, joka istuu leijonien vetämässä vaunuissa.

Paikallisten mielestä patsas edustaa Madridin kaupunkia itseään, jonka takia Real Madrid jalkapallojoukkueen mestaruuksia juhlitaan juuri tällä aukiolla.

Cibeles-aukiota ympäröivät mahtava, valkoinen ja hääkakkumainen Palacio de Cibeles vuodelta 1917, Linaresin palatsi (sisältäen Casa de America kulttuurikeskuksen) vuodelta 1900, 1777 Buenavista palatsi (nykyinen Espanjan armeijan päämaja), sekä Espanjan keskuspankin rakennus vuodelta 1891.

4) Lope de Vegan kotimuseo (Casa-Museo de Lope de Vega)


Lope de Vegan kotimuseo tarjoaa informaatiota ja yksityiskohtia juhlistetun espanjalaisen näytelmäkirjailija Lope de Vegan elämästä, kuin myös siitä, millaista elämä oli Madridissa 1600-luvun aikana.

Museo sijaitsee rakennuksessa, joka on nykyisin osa Madridin Kirjallisuuskorttelia ja jossa Lope de Vega asui vuosina 1610-1635 (hänen kuolemaansa saakka).

Kotimuseon tilat kirjoitushuoneesta ja kirjastosta keittiöön ja de Vegan palvelijoiden huoneisiin on kuratoitu edustamaan sitä, miltä ne näyttivät Lope de Vegan elinaikana.

Museoon voi tutustua vain opastettujen, etukäteen varattavien kiertokäyntien avulla, joita on tarjolla englanniksi, espanjaksi, sekä ranskaksi.

5) Thyssen Bornemisza museo


Thyssen-Bornemisza museo muodostaa yhdessä Prado-museon ja Reina Sofia museon kanssa kokonaisuuden, jota kutsutaan Taiteen kultaiseksi kolmioksi, Madridin maailmankuuluksi taidekeskittymäksi.

Museo operoi Villahermosa palatsissa, sisältäen kokoelmia taidetta 1200-luvulta 1900-luvulle saakka, mukana italialaisen renessanssin, ranskalaisen impressionismin, sekä 1800-lukulaisen amerikkalaisen maalaustaiteen teoksia.

Paikan nimi tulee siitä, että sen yksityinen kokoelma tuli museoon näytille ja lainaan Espanjan valtiolle aristokraattiselta Thyssen-Bornemiszan perheeltä, paikkaamaan Pradon ja Reina Sofian jättämiä aukkoja alueen taidetarjonnassa.

6) Plaza Mayor


Plaza Mayor on Madridin mahtava, historiallinen aukio aivan kaupungin ydinkeskustassa.

Aukiolla voit ihailla Casa de la Panaderian seinämaalausmaista julkisivua sekä kuningas Felipe III:sta esittävää ratsastajapatsasta.

Paikan päällä käydessäsi sinun kannattaa tutustua myös aukion kaarikäytäviin, joista löytyy ravintoloita ja myymälöitä.

Sään ollessa suotuisa ravintolat laittavat aukiolle esiin pöytiään auringonvarjoin ja tuolein varustettuna, tarjoten paikan ruokailla idyllisissä puitteissa.

Paikalliset ovat kokoontuneet tänne markkinoita ja muita tärkeitä tapahtumia varten 1400-luvulta lähtien, ja he tekevät edelleen niin, kohokohtien kuten vuosittaisen joulumarkkinoiden aikaan.

Aukio ei ole täysin alkuperäisessä olomuodossaan, sillä vuosisatojen varrella tapahtuneet tulipalot ovat johtaneet siihen, että merkittävä osa Plaza Mayorin arkkitehtuurista on peräisin 1700-luvulta ja 1800-luvulta.

7) Madridin kuninkaanlinna


Kauniin valkoisesta kivestä olevan barokkijulkisivun sekä äveriäät sisätilat omaava Madridin kuninkaanlinna on suunniteltu luomaan vaikutus kaikkiin sen näkeviin vierailijoihin.

Madridin hallitsijat asuivat täällä aina kuningas Kaarle III:sta (1700-luvulla) Alfonso XIII:n saakka (varhaisen 1900-luvun puitteissa).

Vaikka kuninkaanlinna on Espanjan nykyisen kuninkaallisen perheen virallinen residenssi, maan kuningasperhe asuu käytännössä huomattavasti vähemmän vauraasti varustellussa Zarzuelan palatsissa.

Pääsylippuun Madridin 3 418 huonetta sisältävään kuninkaanlinnaan kuuluu pääsy tiloihin kuten valtaistuinhuone, posliinihuone, ruokasali (jota käytetään nykyisin valtiollisin illallisiin), sekä kuninkaallinen asevarasto ja kuninkaallinen apteekki.

8) Las Ventas härkätaistelut

Plaza de Toros Las Ventas Madrid Espanja.

Vuonna 1931 käyttöönotettu Las Ventas on Espanjan suurin ja tunnetuin härkärinki, jonka puitteissa järjestettäviä taisteluita seurataan koko Espanjan alueella ja ulkomailla.

Tämä viehättävä tiilistä ja espanjalaisista laatoista valmistettu rakennus toimii isäntänä härkätaisteluille kunakin sunnuntaina maaliskuusta lokakuuhun, mukaanlukien härkätaistelukalenterin kaksi tärkeintä viikkoa, toukokuinen San Isidro.

Lippuja San Isidron aikaisiin härkätaisteluihin on erittäin vaikea hankkia, mutta sen sijaan voit ostaa lippuja normaaliperiodin sunnuntai-taisteluihin vielä tapahtumapäivänä.

Las Ventasin härkäringin toimintaan kuuluu myös sen arkisin avoinna oleva härkätaistelumuseo, jossa voit oppia lisää sekä areenasta että tämän urheilulajin historiasta.

Marraskuusta helmikuuhun, härkätaistelukauden ulkopuolella, Las Ventasin puitteissa järjestetään muita tapahtumia, kuten motocrossia ja sirkus-iltamia.

9) Parque del Retiro


Retiron puisto on hyvästä syystä koko Madridin suosituin viheralue.

Tähän laajaan keskustan puistoon kuuluu hehtaareittain hoidettuja nurmikoita ja kävelyväyliä, sekä maalauksellisia puutarhoja ja useita näyttelytiloja.

Puiston keskustassa oleva veneilyjärvi, jota reunustavat kivipylväät ja ratsastajapatsas, on yksi kokonaisuuden suosituimpia osioita kesäkauden aikana.

Lisäksi Retiron alueella järjestetään vuoden mittaan erilaisia konsertteja, messuja, ja muita tapahtumia.

Paikalliset tulevat puistoon joukoittain viikon läpi ja kaikkien vuodenaikojen mittaan, mutta sunnuntait ovat erityisen suosittuja käyntiaikoja espanjalaisten perheiden, pariskuntien, ja ystäväryhmien keskuudessa.

10) Museo del Prado


Prado-museo, yksi maailman juhlistetuimmista museoista, sisältää laajan ensiluokkaisen kokoelman 1500-luvulta 1800-luvulle olevaa eurooppalaista taidetta.

Painotuksena kokoelmassa on espanjalainen taide, sillä kokoelma muodostui alunperin Espanjan kuninkaallisen taidekokoelman teoksista.

1800-luvulla etupäässä rakennetut korkeakattoiset salit tarjoavat erinomaiset puitteet tutustua mestariteoksiin taiteilijoilta kuten Goya, El Greco, Velázquez, Bosch, Tiziano, sekä Tintoretto.


Koska taidemuseo on kooltaan niin laaja, voisit helposti viettää vuorokausia Pradon taiteeseen tutustuen. Siten sinun kannattaa panostaa etukäteen museon kiertämisen suunnitteluun, käyden läpi ainakin paikan kohokohtia, kuten Velázquezin “Hovinaiset”, Goyan kaksi Maja-maalausta, sekä Boschin “Maallisten ilojen puutarha”.