Madrid nähtävyydet – top 10 nähtävyyttä

Katsaus Madrid nähtävyydet vaihtoehtoihin, top 10 nähtävyyttä Madridin kaupungissa, kuten Espanjan kuninkaan palatsi, Plaza Mayor, sekä Gran Vía.

Madrid on kokonaisuutena poikkeuksellisen historiallinen ja monumentaalinen kaupunki, josta löytyy nähtävää useammankin viikon loman ajaksi yhtenä Euroopan viehättävimmistä paketeista tutustumiskäyntiä silmälläpitäen.

Maalle tunnuskuvallisia maamerkkejä, johon useimmat suomalaiset käyvät tutustumassa, ovat Palacio Real, joka on läntisen Euroopan suurin kuninkaallinen palatsi ja Plaza Mayor, mahtava kastilialainen aukio, jonka juuret juontavat aina 1500-luvulle saakka.

Myös Puerta del Sol, Madridin ja Espanjan hengellinen keskus on keskeinen Madrid nähtävyys, sillä aukio on paikka, josta kaikki maan kuusi pääväylää mitataan. Monelle käyntiin kaupungissa kuuluu Gran Vía, paikkakunnan kuuluisin kauppakatu, joka yhdistää avaran Plaza de España aukion tarunhohtoiseen muinaiseen Puerta de Alcalán kaupunginporttiin.

Madrid nähtävyydet - El Retiro.

Madrid nähtävyydet – El Retiro, jossa jokainen yksityiskohta on kuin suoraan maalauksesta.

Kulttuurin ystäville Madridin taidemuseot ovat vailla vertaa, etenkin Museo del Prado, kansainvälisesti maailman parhaisiin arvostettu galleria varsinkin sen eurooppalaisen taiteen kokoelman ansiosta.

Museo del Prado Madrid nähtävyydet - Las Meninas.

“Las Meninas” Museo del Prado taidemuseossa.

Reina Sofia museo, joka sisältää Picasson maailmankuulun “Guernica” teoksen, sekä Thyssen-Bornemisza museo, pitävät kokonaisuutena maailman tärkeimpiin lukeutuvat yksityiset taidekokoelmat, muodostaen Madridin Avenue of Art -alueen yhdessä CaixaForumin kanssa.

Vähemmän tunnettu Academia de Bellas Artes tarjoaa omalta osaltaan suurenmoisen kokoelman maalaustöitä aina 1400-luvulta nykyaikaan saakka.

Madridin nähtävyydet - Faro de Moncloa.

92-metriä korkea Faro de Moncloa – Moncloan näköalatorni.

Käynti Espanjan pääkaupungissa ei olisi täydellinen ilman käyntiä Rastron kirpputorilla, joka on sunnuntainen traditio tuhansille paikallisille ja turisteille. Samaan tapaan kävelyretket Madridin suurikokoisissa ja kauniissa puistoissa kuuluvat usean suomalaisen matkasuunnitelmiin.

1) Palacio Real – kuninkaallinen palatsi – Madrid nähtävyydet

Madridin kaunein rakennus ja läntisen Euroopan suurin kuninkaallinen palatsi.

Palacio Real on Madridin suurin rakennus ja monien mielestä myös kaupungin kaunein, joka sijaitsee yhtälailla kauniin Plaza de Oriente aukion vieressä.

Kuninkaallinen palatsi rakennettiin vanhan maurilaisen linnoituksen, Alcázarin (joka tuhoutui tulipalossa vuonna 1734) kohdalle, ja seudun ympäristössä voi vielä nähdä muinaisen linnoituksen yhteydessä olleet kaupunginmuurit.

Palatsin alkuperäinen suunnittelija oli Filippo Juvarra teki palatsin hallitsija Felipe V:n hovia varten, johon kuului kaikkiaan yli 3000 hovimiestä.

Juan Bautista Sacchetti laittoi rakennustyöt alulle vuonna 1737, jonka jälkeen Francisco Sabatini sekä Ventura Rodríguez veivät projektin loppuun saakka. Palatsia ympäröivät hienot Sabatinin ja Campo del Moron puistot.

Alue, joka ympäröi kuninkaallista palatsia on erinomaista seutua majoitukselle Madridin loman ajaksi, sillä seutu on hiljaista ja keskeisesti sijaitseva suhteessa kaikkiin muihin nähtävyyksiin.

Espanjan kuninkaallinen palatsi.

Palatsi sinällään sisältää mm. Tiépolon suunnittelemia huonekaluja, maalauksia, keramiikkaa, ja muita taideteoksia ja freskotöitä.

Sisustuksesta löytyy myös esimerkiksi Velázquezin, Goyan, Giordanon, ja Mengsin töitä lukemattomien arvokkaiden kuvakudosten ja maalausten joukossa, tehden kohteesta samalla yhden Euroopan tärkeimmistä museoista.

Palacio Real Madrid - Espanjan kuninkaallinen palatsi - Madrid nähtävyydet.

Palatsi on avoinna kävijöille suurimman osan vuodesta, poikkeuksena virallisten seremonioiden ja valtiollisten vastaanottojen päivät, vaikkakin yleisölle avoinna olevat tilat ovat rajalliset.

Yksi parhaista tavoista tutustua tiloihin ja palatsiin on osallistua opastetulle kiertokäynnille (patrimonionacional.es/palacioreal).

Espanjan kuninkaallisen palatsin vahdinvaihto - Palacio Real.

Madrid nähtävyydet – kuninkaallisen palatsin vahdinvaihtoseremonia joka keskiviikko ja lauantai klo 11-14 (‘Príncipe’ sisäänkäynnillä).

Palatsin puutarhat, Campo del Moro, ovat käynnin arvoisia itsessään, kuin myös viereinen aukio, Plaza de Oriente.

Plaza de Oriente, joka on nimetty sen sijainnin perusteella, itään palatsista, sisältää useita veistosteoksia esittäen espanjalaisia monarkkeja. Aukion vierestä löytyy lisäksi kuninkaallisen teatterin rakennus.

2) Puerta del Sol

Puerta del Sol on Madridin keskeisin ja kaikkein tunnetuin aukio, Madrid nähtävyydet vaihtoehto, joka sijaitsee vain lyhyen kävelymatkan päässä Plaza Mayorilta.

Alunperin aukion kohdalta löytyivät Madridin itäänpäin olleet kaupunginportit, joita koristi taideteos auringosta, antaen nykyiselle aukiolle sen nimensä.

Aukio on itse asiassa lähes puoliympyrän muotoinen, johtuen vuosien 1854 ja 1860 välisellä periodilla toteutetuista merkittävistä uudistustöistä.

Puerta del Solilta tasaiselle eteläiselle puolelle katsottaessa näkyy kellotorni, joka on osa rakennusta nimeltään Real Casa de Correos.

Puerta del Sol aukio Madrid.

Rakenne valmistui 1700-luvulla osaksi paikallista postitoimistoa, ollen nykyisin Madridin itsehallinnollisen yhteisön presidentin toimipaikka.

Kellotornin kello on Espanjan kuuluisin, sillä koko maan asukkaat seuraavat sen lyöntejä kohti keskiyötä vuodenvaihteen aikana, miljoonat teeveen ja netin kautta, mutta tuhannet hakeutuvat myös paikan päälle todistamaan juhlahumua.

Koska nähtävyys aukio on Madridin keskeisin paikka, se on erinomaisella alueella majoituspaikan hankinnan suhteen, läheltä löytyessä lukuisia hyviä hotelleja, hostelleja, ja turisteille tarjolla olevia huoneistohotelleja.

Casa de Correoksen yhteydestä löytyy kadulta kivitaulu, joka merkkaa nollakilometriä, eli kaikkien Espanjan kuuden kansallisen tien alkupistettä.

Aukion taideteoksista kohokohtana toimii El Oso y El Madroño (suomeksi “Karhu ja vadelmapuu”), joka on kaupungin virallinen symboli. Patsaan alkuperä on epäselvä, mutta sen arvellaan viitanneen Madria ympäröivällä alueella muinoin käyskennelleisiin karhuihin sekä Madridissa aikoinaan yleisiin keltikset-puulajeihin.

Kaarle III patsas - Puerta del Sol - Madridin nähtävyydet.

Madrid nähtävyydet – Kaarle III patsas osana Puerta del Sol aukiota.

Muihin aukion patsaisiin lukeutuvat jäljennös Mariblanca-patsaasta (alkuperäisen ollessa näytillä Madridin kunnallisessa museossa), jonka uskotaan esittävän Venus-jumalatarta, merkiten paikkaa, jossa aikaisemmin oli suihkulähde, sekä patsas kuningas Kaarle III:sta, jota kutsuttiin Madridin kaupunginjohtajaksi hänen määräämien paikallisten parannustöidensä seuraamuksena.

Aukion seutu on yleisellä tasolla erittäin eläväistä aluetta, täynnä baareja, ravintoloita, ja myymälöitä. Puerta del Solilta lähtee useita katuja, tärkeimpinä Arenal katu, Calle de Alcalá, Calle Mayor, sekä Calle Preciados, joista jälkimmäisin on kävelykatu sisältäen suuria tavarataloja kuten El Corte Inglés ja FNAC, yhdessä monien kansainvälisten merkkimyymälöiden (Zara, H & M, Bershka, jne.) kanssa.

Tämän historiallisen aukion lähellä on monia vanhoja ja historiallisia kauppoja, joista voi ostaa perinteisiä espanjalaisia tuotteita vaikkapa muistotavaroina tai tuliaisina.

Pienempiä putiikkeja esimerkiksi kenkien, vaatteiden, ja asusteiden ostoon löytyy läheisiltä kaduilta kuten Calle del Arenal ja Calle Carretas.

3) Plaza Mayor – Madrid nähtävyydet

Plaza Mayor on upea suljettu aukio, Madridin pääaukio, ja täydellinen paikka istua ulkona ja tutkia maailman menoa silmien edestä.

Aukio sijaitsee aivan kaupungin keskustassa, vain muutaman minuutin kävelymatkan päässä Puerta del Solista.

Huolimatta niistä korkeista hinnoista, joita aukion yhteydessä olevat ravintolat ja kahvilat veloittavat tarjonnastaan, ne ovat erinomaisia paikkoja istuutua levähtämään, kokeilla paikallisia erikoisuuksia, ja nauttia espanjalaisesta ilmapiiristä parhaimmillaan osana Madrid nähtävyydet valikoimaa kiertäessä.

Plaza Madrid aukio Madrid.

Aukion hahmottelivat alunperin kuningas Felipe II ja hänen hoviarkkitehtinsä Juan de Herrera, mutta aukio avattiin käyttöön vasta 1620, Felipe III:n (jonka patsas on paraatipaikalla aukion keskustassa) valtakaudella.

Juan Gómez de Mora antoi aukiolle suorakulmaisen muodon, jonka Juan de Villanova viimeisteli nykyiseen olomuotoonsa kolmen seutua kohdanneen tulipalon jälkeen vuonna 1853.

Vuosien varrella aukiota on kutsuttu monilla eri nimillä. Alunperin paikka oli Plaza del Arrabal markkinapaikan sijainti, joten sitä kutsuttiin aukiona samalla nimellä, joka kuitenkin muutettiin Plaza Mayor muotoon.

Plaza Mayor aukio Madridissa.

Plaza Mayor nimi vaihtui välillä muotoihin Plaza de la Constitución, Plaza Real, ja Plaza de la República, ennenkuin aukiota alettiin jälleen kutsua Plaza Mayoriksi Espanjan sisällissodan päättymisen jälkeen. Aukio, nykyisin kuuluisimpia Madrid nähtävyydet vaihtoehtoja, on toiminut olemassaolonsa aikana todistajana julkisille teloituksille, kuninkaan kruunausseremonioille, inkvisition oikeudenkäynneille, ja monille erilaisille juhlille.

Aukiota ympäröivät pääasiassa kolmikerroksiset, parvekkeilla varustetut talot, joista on näkymät aukiolle, ja jotka ovat edelleen onnekkaissa yksityisissä käsissä.

La Cava de San Miguel - Plaza Mayorin sivukatu.

La Cava de San Miguel, yksi Plaza Mayor aukion sivukaduista, joka sisältää useita “luolia”, eli vanhoja maanalaisia kapakoita.

Plaza Mayorin pohjoispäädystä löytyy neljäkerroksinen Casa de la Panadería rakennus, joka on nimetty leipomon mukaan, jonka tilalle se aikoinaan valmistui. Tämän Casa de la Panaderían ja sen värikkään julkisivun rakennustyöt alkoivat vuonna 1590, ja sitä on peruskorjattu useaan kertaan nykyiseen hienoon kuntoonsa.

4) Templo de Debod

Templo de Debod on aito 100-luvulta eKr. peräisin oleva egyptiläinen temppeli keskellä Madridia.

Monille turisteille on yllätys saada tietää, että aito egyptiläinen, Amon ja Isis -jumalille pyhitetty temppeli 100-luvulta eKr. on olemassa Madridin keskustassa.

Kun Aswanin pato oli rakenteilla vuonna 1960, useita arvokkaita monumentteja ja arkeologisia kohteita oli vaarassa tuhoutua, jonka vuoksi UNESCO teki pyynnön eri maille auttaa pelastamaan näitä kohteita.

Kiitoksena Espanjan antamasta avusta, etenkin Abu Simbelin pyhien rakennusten pelastamisen suhteen, Egyptin hallitus lahjoitti Templo de Debodin Espanjan kansalle vuonna 1968.

Templo de Debod temppeli Madrid.

Temppeli sijaitse alunperin Niilin joenlaakson Debodissa, suhteellisen lähellä Aswanin kaupungista, mutta tarve uudelle padolle edellytti rakennuksen siirtämistä, sillä muutoin se olisi hautautunut pysyvästi veden alle.

Tämän vuoksi rakennus purettiin kivi kiveltä vuonna 1969 ja siirrettiin Espanjan Valenciaan ja edelleen junalla Madridiin, jossa se jälleenrakennettiin ja avattiin kävijöille vuonna 1972.

Nykyään temppeli on lähellä Plaza de Españan aukiota, Paseo del Pintor Rosalesin vieressä, jota ympäröivästä puistosta voi ihailla Guadarraman vuoristoa ja Madridin kauneimpia auringonlaskuja.

Templo de Debod - Madrid nähtävyydet.

Temppelissä itsessään voit ihailla muun muassa veistettyjä kohokuvateoksia, yläkerroksessa ollessa museo, jonka valokuvat esittävät monumentin historiaa. Temppeli on jälleenrakennettu samaan tapaan kuin se oli Egyptissä, itä-länsi suuntaisesti.

Kohde sinällään on historiallinen, sillä temppelin sijaintipaikka toimi entisen Montañan parakkien alueena, joka vallattiin kansalaisten toimesta sisällissodan aikana vuonna 1936.

5) Madridin katedraali – Almudenan katedraali

Madridin katedraali – Almudenan katedraali, Catedral de Santa María la Real de la Almudena, on kaupungin suurin & tärkein kirkko, yksi Espanjan pääkirkoista, ja Madrid nähtävyydet parhaimmistoa.

Katolinen katedraali on Madridin hiippakunnan pääkirkko, ja suhteellisen moderni rakennus, jonka rakennustyöt aloitettiin vuonna 1883, mutta kirkko valmistui vasta vuonna 1993. Katedraalin töiden viivystyminen johtui etenkin Toleden arkkihiippakunnan toimista, jonka toimi-alueeseen Madrid kuului pitkään ennenkuin paavi Leo XIII loi Madridista oman hiippakuntansa.

Siihen asti, kun rakennustyöt olivat kesken, katedraali toimi väliaikaisesti jesuiittakirkko San Isidron tiloissa. Madridin katedraali vihittiin käyttöön vuonna 1993 paavi Johannes Paavali II:n toimesta, ja on nykypäiviin saakka ainoa espanjalainen kirkko, jonka roomalais-katolinen paavi on pyhittänyt.

Madridin katedraali.

Katedraalin nimi tulee sen pyhittämisestä Santa Maria de la Almudenalle, jolla on arabiankielinen alkuperä, al mudayna, tarkoittaen “linnoitus”.

Legendan mukaan 700-luvulla, kun maurilaiset valloittivat linnoituksen, jossa Madrid nykyisin sijaitsee, kansalaiset piiloittivat Neitsyt Marian kuvaelman kaupungin muureihin, ja vasta kun kaupunki jälleenvalloitettiin 1400-luvulla, ja muurien hajotessa tämän valloituksen yhteydessä, tämä kuvaelma tuli jälleen näkyviin. Joidenkin tarinan versioiden mukaan legendaarinen El Cid löysi piilotetun kuvaelman, ja Neitsyt Maria auttoi häntä jälleenvalloittamaan kaupungin espanjalaisille.

Rakennus, joka on sekoitus erilaisia tyylejä neoklassisella julkisivulla, uusgotiikan sisätiloilla, ja uusromaanisella kryptalla, on valmistettu graniitista ja marmorista, suurella uusklassisella kupolilla ja kahdella tornilla pääsisäänkäynnin yhteydessä.

Almudenan katedraali.

Madrid nähtävyydet elämyksiä – näkymä Almudenan katedraalin kupolista, jonne pääsee käymään katedraalimuseosta käsin.

Catedral de Santa María la Real de la Almudena on aivan Palacio Realin vieressä, näitä kahta erottaessa avara aukio, Plaza de la Armería.

Toisin kuin yleensä kirkkojen suhteen, katedraali ei ole itä-länsisuuntainen, vaan se on pohjois-eteläsuuntainen, sillä sen alkuperäinen käyttötarkoitus oli olla keskeinen osa kuninkaallisen palatsin rakennuksia.

Toinen pääsisäänkäynti Calle Bailénilta omaa vaikuttavan oloiset pronssiset ovet, jotka on valmistanut Sanguino ja joiden taide esittää Neitsyt Marian kuvaelman löytämistä.

6) Plaza de la Villa – Madrid nähtävyydet

Plaza de la Villa on uskomattoman historiallinen aukio, sijaintipaikka, josta löytyvät 1400-luvulta peräisin olevan Torre de Lujanes, 1500-luvulta oleva Casa de Cisneros, ja 1600-lukulainen Casa de la Villa.

Näistä Torre de los Lujanes ja sen talo (Casa de los Lujanes) kuuluvat Madridin vanhimpiin rakennelmiin, vaikkakin ne on rakennettu eri aikoina, tornin ollessa vanhempaa alkuperää, varhaista 1400-lukua, talon valmistuttua myöhäisellä 1400-luvulla.

Talon rakennutti Alvaro de Lujan perhe vuonna 1494, joka on antanut koko rakennekokonaisuudelle sen nykyisen nimensä. Rakenteet, jotka toteutettiin Mudéjar-tyyliin, pysyivät perheen omistuksessa noin 200 vuoden ajan.

Torni saattoi olla Ranskan kuningas Francis I:n asuinpaikkana lyhyen aikaa vuoden 1525 jälkeen, joka tosin perustuu perimätietoon. Ranskan kuningas tuli kaapatuksi Pavian taistelun aikana vuonna 1525, ja hänet vangitsi kuningas Kaarle V, mahdollisesti juuri Torre de Lujanesin tiloihin joksikin aikaa.

Plaza de la Villa Madrid.

Juan Gómez de Mora rakennutti puolestaan Casa de la Villan. Hän oli myös arkkitehti läheisen, idempänä sijaitsevan Plaza Mayorin suhteen.

Casa oli Madridin vanha Ayuntamiento, eli kaupungintalo. Sitä käytetään edelleen ajoittain virallisiin tapahtumiin, mutta nykyinen kaupungintalo sijaitsee Palacio de Correos y Telecomunicacionesissa.

Rakennus, yksi historia-fanien Madrid nähtävyydet kohokohtia, oli pitkän aikaa yksi kaupungin korkeimmista rakennelmista. Tämän vuoksi sitä hyödynnettiin aikoinaan optisena lennätinasemana Madridin ja Aranjuzin (etelään pääkaupungista) välillä.

Plaza de la Villan keskustaa dominoi värikäs, kukkia täynnä oleva viheriö Alvaro de Bazania esittävine patsaineen, luoden kontrastin aukion harmaudelle.

Álvaro de Bazán oli espanjalainen amiraali, joka oli vastuussa surullisenkuuluisasta vuoden 1588 armadasta, joka yritti päihittää englantilaiset joukot.

Valkoisella jalustalla oleva patsas on melko tuore lisäys aukion kokonaisuuteen, vuodelta 1980. Jalustan suunnitteli arkkitehti Miguel Aguado, patsaan luojana ollessa Mariano Benlliure. Yhteensä jalusta ja patsas ovat noin kolme metriä korkea monumentti.

Casa de Cisneros valmistui osaksi aukiota vuonna 1537, kardinaali Cisneroksen, joka perusti Alcalán yliopiston, veljenpojan Benito Jiménez de Cisneroksen toimesta.

Plaza de la Villa Madrid.

Benito Jiménez de Cisneros rakennutti Casa de Cisneros rakennuksen Plaza de la Villan eteläiselle puolelle Madridin historialliseen keskustaan, länteen kaupungin keskustasta.

Casa de Cisneros on Plaza de la Villan toiseksi vanhin rakennus, jonka julkisivu on koristeellista plateresque-tyylisuuntaa, ollen sen edustajana lähes uniikki Madridin puitteissa. Casa de Cisneroksen kohokohtiin sisäpuolella kuuluu sen upea kokoelma kuvakudoksia.

Rakennus, joka sijaitsee aukion eteläisellä puolella, oli sekä pakopaikka että vankila Antonio Pérezille vuonna 1590, hänen paetessaan kuningas Philip II:sta. Pérez oli kuninkaan ministeri ja vietti aikaa vankina talossa.

Ramon Narvaez Maria y Campos, Valencian ensimmäinen herttua, sotilasmies ja espanjalainen poliitikko, asui aikanaan Casa de Cisneroksessa. Hän on yksi kuuluisimmista henkilöistä, joka myös kuoli talossa (23.4.1868).

Casa de Cisnerosta restauroitiin varhaisen 1900-luvun aikana arkkitehtien Bellido ja Luis Gonzalezin toimesta, jonka jäljiltä taloon tuli kaarellinen käytävä, joka yhdistää Casa de Cisneroksen Casa de la Villaan.

7) Puerta de Alcalá riemukaari

Puerta de Alcalá on Madridin ikoni, historiallinen kaupungin portti, joka sijaitsee Plaza de la Independencia aukiolla.

Alkuperäinen Puerta de Alcalá, joka oli nykyisen portin lähellä, rakennettiin vuonna 1599 tervetuliaistoivotukseksi Itävallan Margaritalle, joka oli kuningas Felipe III:n vaimo. Kun Kaarle III tuli valtaistuimelle puolitoista vuosisataa myöhemmin, hän tuli Madridiin juhlallisin menoin vuonna 1759, muttei ollut tyytyväinen kaupungin porttiin, pitäen sitä mitäänsanomattomana kuninkaallisia juhlallisuuksia varten.

Kaarle III vaatikin, että tilalle rakennettaisiin huomattavasti mahtipontisempi portti, kutsuen arkkitehtejä tekemään luonnoksia ajatuksensa suhteen. Kilpailun voitti italialainen arkkitehti Francisco Sabatini, jonka myötä alkuperäinen Puerta de Alcalá purettiin vuonna 1764 ja työt alkoivat uuden mahtavan portin valmistamiseksi. Uusi Puerta de Alcalá valmistui vuonna 1769, ja se otettiin virallisesti käyttöön vuonna 1778.

Puerta de Alcalá - Madrid nähtävyydet.

Puerta de Alcalá löytyy kaupungin itäiseltä puolelta, keskeltä Calle de Alcalá katua, yhtä Madridin vanhimmista väylistä, joka kulkee Puerta del Sol portilta kohti Alcalá de Henares kylää.

Portin huippua koristaa kuusi koristeellista patsasta, jotka ovat kuvanveistäjien Francisco Gutiérrezin ja Roberto Michelin töitä.

Rakennelman kohotettu keskusosa sisältää muistolaatan, jossa lukee: “REGE CARLO III ANNO MDCCLXXVIII.” Muistolaatta kertoo kuningas Carlos III:n portin käyttöönoton päivämäärän.

Puerta de Alcalá - Madrid nähtävyydet.

Calle de Alcalá, jonka varrella portti sijaitsee, on ns. cañada real, eli erikoisreitti, jota myöten liikutellaan karjaa kausiluontoisesti, lampaita, kuin myös muita eläimiä.

Portti tuli pop-kulttuuriin vuonna 1985, kun Ana Belén ja Victor Manuel julkaisivat kappaleen nimeltään “La Puerta de Alcalá”, ja josta tuli valtava hitti sekä Espanjassa että läpi Etelä-Amerikan.

Puerta de Alcalá on erittäin keskeisellä kohdalla Madridia, lähellä tärkeitä museoita, puistoja, ja pääkatuja, kuten Paseo de la Castellana ja Gran Via, joten sen lähiseutu on myös erinomaista paikkakuntaa lomahotellin valinnan puolesta.

8) Gran Vía – Madridin nähtävyydet

Gran Vía on Madridin kuuluisin ja kaikkein keskeisin katu yhdessä Paseo de la Castellanon kanssa.

Katu on keskeinen osa kansallista espanjalaista kulttuuria, ja se mainitaan useissa espanjalaisissa zarzuelas-opereteissa, kirjoissa, ja se toimii näyttämönä monissa elokuvissa.

Gran Vía alkaa Plaza de Alcalá aukiolta, johtaen läpi kaupungin avaralle Plaza de Españalle saakka. Tämä ‘Suuri väylä‘, kuten sen suomennos kuuluu, tarjoaa varrellaan satoja liikepaikkoja, myymälöitä, kauppoja, hotelleja, pankkeja, ravintoloita, baareja, elokuvateattereita, ja teattereita, tehden siitä Madridin tärkeimmän liikekeskuksen.

Keskuskatuna Gran Vía on kenties paras paikka majoituspaikan valinnalle, ja voit valita lukuisista hotelleista, hostelleista, sekä turisteille vuokrattavista loma-asunnoista.

Gran Via Madrid.

Kadun alkuperä 1800-luvulla juontaa siihen tarpeeseen, joka oli yhdistää luoteis-Madrid kaupungin historialliseen keskustaan ilman tarvetta kävellä pitkin sokkeloisia pikkukatuja.

Tätä tarkoitusta varten luotiin useita ehdotelmia, joista voittanut ehdotus valittiin vuonna 1901, ja rakennustyöt alkoivat vuonna 1910. Projekti jaettiin kolmeen osioon, valmistuen kokonaisuutena viimein vuonna 1929.

Katu ja sen eri osiot ovat toimineet useilla eri nimillä vuosien varrella, muuttuen varsinkin vuosina jotka johtivat maan sisällissotaan ja sen aikana. Diktaattori Franco esimerkiksi antoi sille nimen Avenida de José Antonio.

Gran Via katu Madridissa.

Demokration maahan paluun jälkeen nimi Gran Vía otettiin käyttöön vuonna 1981, muutoksen johtavana hahmona toimiessa kaupunginjohtaja Enrique Tierno Galván. Lopullisen nimen taustalla on sen alkuperäinen visio suurena väylänä läpi kaupungin.

Shoppailupaikkojen ja muiden liiketilojen ohessa kadulta löytyy joukko mielenkiintoisia ja tärkeitä rakennuksia, kuten Edificio Metrópolis (Calle Alcalá ja Gran Vian kulmauksessa) sekä Telefónica rakennus, joka on 88 metriä korkea, ja joka oli Madridin korkein pilvenpiirtäjä aina vuoteen 1953 saakka.

Gran Via nähtävyydet Madridissa.

Väylää kulkiessa on hyvä katsella välillä myös ylöspäin kohti näiden ylväiden rakennusten katonrajoja, joissa monissa on koristeluina suurikokoisia patsaita ja muita yksityiskohtaisia taideteoksia.

9) Plaza de Cibeles

Plaza de Cibeles on Madridin keskusaukio, jossa muun muassa paikallinen jalkapalloseura Real Madrid juhlistaa mestaruuksiaan kannattajiensa kanssa.

Aukion monumentaalisesta Cibeles suihkulähteestä on muodostunut yksi maailmanlaajuisesti tunnetuista ikoneista ja Madrid nähtävyydet kohokohdista.

Suihkulähde esittää Cybeleä, kreikkalaista hedelmällisyyden ja luonnon jumalatarta kahden leijonan vetämässä vaunussa, pitäen kädessään valtikkaa ja avainta. Villien leijonien luoma symbolisuus liittyy sekä jumalattaren että luonnon voimakkuuteen.

Ventura Rodriguez suunnittelema ja vuonna 1782 veistämä suihkulähde sijaitsi alunperin Prado museon ulkopuolella vastapäätä Neptunuksen suihkulähdettä, mutta se siirrettiin nykyiselle paikalleen 1800-luvulla ja siihen lisättiin tuolloin useita koristeellisia yksityiskohtia.

Real Madrid Plaza de Cibeles - Madrid nähtävyydet.

Espanjalainen jalkapalloseura Real Madrid on ottanut suihkulähteen epävirallisesti omakseen, käyttäen sitä tapaamispaikkana faneilleen ja juhlinnan keskuksena, kun seura voittaa Espanjan liigan tai Espanjan Cup-mestaruuden.

La Plaza de Cibeles aukion jakaa kahteen osaan kaksi pääkatua, Paseo del Prado sekä Calle Alcala, jotka molemmat ovat tutustumisen arvoisia osana Madrid nähtävyydet listaa.

Aukion kullakin neljällä kulmalla on mielenkiintoinen rakennus. Niistä Palacio de Buenavista rakennettiin vuonna 1777 ja pitää nykyään sisällään Espanjan armeijan päämajan.

Plaza de Cibeles Madrid.

Palacio de Linares valmistui puolestaan vuonna 1877, ja sen omistaa Casa de América organisaatio, ulkoministeriön alainen toimi-elin, joka edistää maan poliittista, taloudellista, ja kulttuurillista kanssakäymistä Latinalaisen Amerikan kanssa.

Lounaiskulmassa aukiota on Bank of Spain rakennus, maan keskuspankin toimipaikka, vaikuttavan oloinen kokonaisuus, jonka rakennustyöt aloitettiin vuonna 1884.

Neljäs aukion kulmarakennuksista on Palacio de Comunicaciones, yksi Madridin kauneimmista rakennuksista vuodelta 1917, joka on toiminut vuodesta 2007 Madridin kaupunginhallinnon pääpaikkana.

10) Plaza de Oriente – Madrid nähtävyydet

Plaza de Oriente on kaunis aukio aivan kuninkaallisen palatsin edustalla.

Vaikka aukion nimi, Plaza de Oriente (suomeksi Itäinen aukio) viittaa itäiseen sijaintipaikkaan, aukio on läntisessä osassa Madridia. Nimi johtaakin siitä, että paikka on itäänpäin kuninkaallisesta palatsista, Palacio Realista.

Juan Bautista Sachettilla, joka suunnitteli Palacio Realin, teki suunnitelmia myös suuren, palatsin edustalla olevan aukion suhteen 1700-luvulla. Nämä suunnitelmat eivät kuitenkaan tulleet toteen vasta kun kuningas Joseph I, Napoleon Bonaparten veli, hallitsi Espanjaa vuosina 1808-1813.

Plaza de Oriente Madrid - Madrid nähtävyydet.

Tällöin sekalainen ryhmä taloja, kaikkiaan noin 56 rakennusta, jotka olivat palatsin itäisellä puolella, mukana kirkko ja muutama luostari, kuin myös kirjasto, raivattiin aukion rakennustöiden vuoksi.

Kaupungissa, joka ei ikinä nuku ja jossa elämänsyke on keskeinen osa arkipäivää, Plaza de Oriente on rauhan ja tyyneyden tyyssija.

Aukioon sisältyvät manikyroidut puutarhat tuovat kokonaisuuteen vihreyttä puineen ja muotoilluine kasveineen leveiden kävelyväylien vieressä, joista yhtä reunustavat keskiaikaisten espanjalaisten kuninkaiden patsaat.

Plaza de Oriente - Madridin nähtävyydet.

Kaikkiaan aukion yhteydessä on 44 Espanjan monarkkeja esittävää patsasta, aina gotiikan periodilta aikaan, jolloin maa yhdistyi maurilaisten kokeman tappion jälkeen 1400-luvulla.

Patsaat ovat hieman ylimitoitettuja suhteessa aukioon, joka johtuu siitä, että ne oli alunperin tarkoitettu koristamaan palatsin huippua. Arkkitehdit pitivät patsaita kuitenkin liian painavina, jonka vuoksi ne jätettiin maantasolle.

Plaza de Orienten keskustaa koristaa jättikokoinen Felipe IV:n ratsastajapatsas, jonka hevonen veistettiin Veláquezin tekemän taideteoksen pohjalta. Kokonaisuus on asetettu suurikokoisen jalustan päälle, joka tekee monumentista entistäkin mahtavamman.

Ratsastajapatsaan suunnittelija, Pietro Tacca, pelkäsi että takajaloilleen noussut hevonen ei tulisi tasapainottumaan kunnolla, ja että se tulisi kaatumaan eteenpäin oman painonsa alla. Kuuluisa italialainen tähtitieteilijä Galileo Galilei tuli hänen avukseen ehdottamalla, että hevosveistoksen etupään tulisi olla ontto ja siten suhteellisen kevyt, kiinteän takaosan ankkuroidessa teoksen painon.

Plaza de Orientea ei viimeistelty nykyiseen kuntoonsa kuin vasta Isabel II:n valtakaudella. Tällä periodilla rakennettiin myös Teatro Real, kuninkaallinen teatteri, vastapäätä palatsia aukion itäiselle puolelle.

Aukio on erittäin suosittu käyntipaikka sekä kaupungissa vierailijoille että paikallisten keskuudessa. Käynti Madridissa ei olekaan täydellinen ilman vierailua tällä mahtavalla, avaralla aukiolla.


Paikkaa ympäröi useita kahviloita, jossa voit levähtää ja nauttia ilmapiiristä. Kuuluisin näistä kahviloista on Café de Oriente, joka sisältää loistavan terassin istuutua alas ja katsella upeita näkymiä aukiolle.