Malta nähtävyydet

Malta nähtävyydet parhaimmistoa ovat Ggantija megaliittinen temppelikompleksi, St. John’s Co katedraali, Suurmestareiden palatsi, Slieman kylä, sekä Il-Hnejja meriluolaristeily.

Ggantija megaliittinen temppelikompleksi on Gozon saarella, joka on osa Maltan aluetta, ja sisältää kaksi temppeliä jotka on rakennettu neoliittsellä kaudella, noin 3600-2500 eKr, ja siten ne kuuluvat maailman vanhimpiin ihmisen tekemiin jäljelläoleviin uskonnollisiin rakennuksiin.

Ggantija temppelit ovat aikaisimmat megaliittisistä temppeleistä, joita Maltalla on useampiakin.

Temppelit ovat nykyisin osa UNESCO:n maailmanperintöluetteloa, ja luetteloon kuuluu Ggantijan lisäksi viisi muuta megaliittistä kokonaisuutta Maltan ja Gozon saarien alueella.

St. John’s Co katedraali (www.stjohnscocathedral.org) on yksi Maltan useista merkittävistä rakennuksista jonka on suunnitellut Maltalainen arkkitehti Gerolamo Cassar (1520-1586).

Muita hänen töitään Maltalla ovat mm. Suurmestareiden palatsi ja Verdala linna.

Katedraali tunnetaan parhaiten dramaattiselta sisäarkkitehtuuriltaan ja taidetöiltään. Koko tynnyrin muotoinen sisäseinä on yhtä kokonaista freskoa jonka on tehnyt renesanssin mestari Mattia Preti.

Freskojen lisäksi näistä taideteoksista kuuluisa on varsinkin Caravaggion mestariteos “Johannes Kastajan Mestaus”.

Suurmestareiden palatsi on aivan Valettan keskustassa sijaitseva Johanniittain ritarikunnan palatsi, joka on rakennettu vuonna 1580.

Tämä kaksikerroksinen palatsi on tehty Maltalaisesta kalkkikivestä, ja se on sisällöltään aarrearkku maalauksia, freskoja, ja antiikki huonekaluja ajalta jolloin rakennus oli vielä ritarien asuinpalatsi, aina vuoteen 1798 saakka.

Palatsin kohokohtiin kuuluvat Neptunen sisäpiha, jolla on vaikuttava pronssinen Neptune patsas vuodelta 1615, sekä palatsin keskiaikainen haarniska ja asekokoelma.

Rakennus toimii nykyään Maltan presidentin linnana, ja se on avoin yleisökierroksille vain rajoitetusti.

Slieman kylä (sliema-malta.com) on yksi Maltan parhaimpia ja moderneinpia alueita ostosten tekoon.

Sen alueelta voit löytää useampia katuja jotka ovat täynnä hyviä ja usein ainutlaatuisia kauppoja, ja mukana on myös kansainvälisiä suosikkeja kuten Zara, Top Shop ja Mango.

Yhdessä läheisen St. Julianin kanssa Slieman alue muodostaa Maltan keskeisimmän lomakylä alueen, ja varsinkin Slieman alueella sijaitsevat useat saaren moderneimmista hotelleista.

Malta nähtävyydet kohokohtiin kuuluu myös Il-Hnejja meriluolaristeily, joka on käynti “Sinisellä Luolalla”, joka on nimetty (englanniksi) Caprilla olevan kuuluisan sinisen meriluolan mukaan näiden kahden samankaltaisuuden takia.

Meriluola sijaitsee lähellä Zurrieqia eteläisellä Maltalla, alueella joka on tunnettu kallioisesta rantaviivastaan, jonka kohokohtia ovat useammat meriluolat, joista suurin on juuri Il-Hnejja, joka Maltan kielestä suomennettuna tarkoittaa “kaarta”.


VIDEO: Esittelyvideo Maltan tärkeimpiin kuuluvista nähtävyyksistä.

Meriluolan vaikutelma onkin suuren, 42,6 metriä korkean kaaren muotoinen, ja kaikenkaikkiaan meriluola koostuu kuudesta merenkäynnin luomasta luolastosta.


Päästäksesi käymään meriluolalla, näitä risteilyjä tekeviä veneitä lähtee päivisin Weid iz-Zurrieqin pienestä satamasta, josta matka meriluolalle kestää noin puoli tuntia pitkin kauneinta Maltan rannikkoa.