Marseille

Opas erilaisiin Marseille aiheisiin, kuten Marseille nähtävyydet ja lennot Marseilleen.

Marseille on Ranskan toiseksi suurin kaupunki, jonka suurkaupunki-alueen asukasmäärä oli noin 1,6 miljoonaa vuonna 2007, ja se on itse asiassa myös maan vanhin kaupunki, perustamisvuoden ollessa 600 e.Kr.

Kaupunki, joka on valittu vuoden 2013 Euroopan kulttuuripääkaupungiksi, ja joka sijaitsee Ranskan eteläisen välimeren alueella, on maan suurin kaupallinen satama, ja myös Provence-Alpes-Côte d’Azur maakunnan pääkaupunki.

Marseille railway station towards Notre Dame de la Garde church

KUVA: Näkymä Marseillen kaupunkiin sen kukkulan päälle rakennetulta Gare de Saint Charles rautatieasemalta.

Marseillen pääkatu, nimeltään “Canebière”, ulottuu aina vanhan sataman (Vieux Port) alueelta Réformés kaupunginosaan saakka. Vanhan sataman sisääntuloa reunustavat kaksi suurikokoista linnoitusta, joista Fort Saint-Nicolas sijaitsee eteläisellä ja Fort Saint-Jean pohjoisella puolella.

Kaupunkia edustavalla Marseillen lahdella oleva Frioulin saaristo on yksi paikan kohokohdista, ja muodostuu kaikkiaan neljästä saaresta, joista yhdellä sijaitsee kuuluisa Château d’If, kuuluisa Dumaksen novellin “Monte Kriston Kreivi” tapahtumapaikka.

Marseille on erittäin hyvä paikka ostosten tekoon, ja sen pääostos alueet sijaitsevat rue St Ferréol kadun (joka risteytyy Canbièren kanssa) ja Centre Bourse kauppakeskuksen ympärillä, kaupungin keskustassa.

Marseille ydinkeskustaan kuuluu myös useita kävelykatuja, joista huomattavimmat ovat rue St Ferréol katu, Cours Julien, Cours Honoré-d’Estienne-d’Orves vanhan sataman alueella sekä alue Hôtel de Ville kaupungintalon ympärillä.

Kaupunkiin on helppo tulla sekä lentäen että varsinkin junayhteyksillä. Marseillen rautatieasema, nimeltään “Gare de Marseille Saint-Charles”, sijaitsee ydinkeskustasta hieman pohjoiseen.

Gare de Marseille Saint-Charles operoi suoria junayhteyksiä mm. kohteisiin Aix-en-Provence, Briancon, Toulon, Avignon, Nizza, Montpellier, Toulouse, Bordeaux, ja Nantes. Pääset Marseillesta myös suorilla TGV luotijuna yhteyksillä Lilleen, Brysseliin, sekä kaupunkeihin Nantes, Genève ja Strasbourg.

Marseille Provence Airport, kaupungin lentokenttä joka sijaitsee Marignanessa, on Ranskan neljänneksi suurin. Lentokentällä on kaksi terminaalia, joista ykkösterminaali toimii Ranskan sisäisten ja kansainvälisten lentojen terminaalina. Kakkosterminaali MP2 puolestaan toimii halpalentoyhtiöiden käyttämänä terminaalina, josta pääsee eri puolille Eurooppaa sekä pohjoiseen Afrikkaan.

Kaupungilla on olemassa myös suuri laivalautta terminaali, Gare Maritime, josta pääsee lauttayhteyksillä Korsikaan, Sardiniaan, Algeriaan, ja Tunisiaan.

Marseillen sisäistä liikennettä varten kaupungissa on mm. metrojuna järjestelmä, joka koostuu kahdesta linjasta. Linja 1 (sininen linja) operoi Castellanen ja La Rosen/La Timonen välillä, ja punainen linja 2 puolestaan operoi Sainte-Marguerite-Dromelin ja Bougainvillen välillä. Molemmat linjat kulkevat Gare Saint-Charles rautatieaseman kautta.

Metron lisäksi tarjolla on laaja bussiverkosto, sekä raitiovaunu linja, jonka avulla pääsee satamasta itäänpäin kohti St Barnabéa.

Marseillella on välimerellinen ilmasto, jota kuvaavat miedot, kosteat talvet ja kuumat, kuivat kesät. Kuukausitasolla kaupungin kylmimmät kuukaudet ovat tammikuu ja helmikuu, jolloin keskilämpötila on noin 8-9 Celsius astetta, ja heinäkuu ja elokuu puolestaan ovat kuumimmat kuukaudet. Keskilämpötilat kesäisin ovat noin 23-24 °C, kun parhaimmillaan heinäkuussa lämpötila on ylimmillään noin 30 °C.

Alue on ollut ihmisten asuttamaa erilaisten arkeologisten kaivausten perusteella noin 30 000 vuoden ajan, mutta Marseillen kaupungin perustivat virallisesti Kreikkalaiset noin vuonna 600 e.Kr., tosin tuolloin Massalia nimellä, kaupankäyntisatamaksi. Kaupunki liitettiin muinaisen Rooman valtakuntaan vuonna 49 e.Kr., ja se tunnettiin antiikin Rooman vallan alla Massilia nimellä.

Aikojen kuluessa kaupunki on kuulunut myös mm. Visigoottien, Frankkilaisten kuninkaiden, ja Carolingian dynastian valtakuntiin.

Marseille tuki myös innokkaasti Ranskan vallankumousta, ja kaupunki lähetti 500 vapaaehtoista Pariisiin vuonna 1792 puolustamaan uutta vallankumouksen valtaan nostamaa hallitusta. Tämän vapaaehtoisjoukon vallankumousta tukenut laulu, jolla he nostattivat tunnelmaa matkallaan Marseillesta Pariisiin, tuli tunnetuksi “La Marseillaise” nimellä, ja siitä tuli myös maan kansallislaulu.

Yksi kaupungin suurimmista kulta-ajoista sijoittui 1800-luvulle, jolloin se toimi yhtenä maan teollisen vallankumouksen ja tehdastuotannon kasvun tärkeimmistä keskuksista. Ranskan valtakunnan laajentuminen vuodesta 1830 eteenpäin, varsinkin Algeriaan, toi uutta merellistä kaupankäyntiä ja kasvatti kaupungin varallisuutta. Periodista onkin jäljellä monta monumenttia eri puolilla Marseillesia, kuten Napoleoninen obeliski Mazarguesissa sekä kuninkaallinen riemukaari Place Jules Guesde aukiolla.

Kaupunki tunnetaan myös yhtenä tärkeimmistä Ranskan kaupungeista maahanmuuttajille, varsinkin 1950-luvusta eteenpäin, joka on esimerkiksi synnyttänyt varsinkin Algerialaisten ja muiden Afrikasta peräisin olevien maahanmuuttajien muodostaman kaupunginosan Marseillesiin.

Nyky-Marseillesin taloutta dominoi sen uusi satama, joka sijaitsee idyllisestä vanhasta satamasta pohjoiseen. Marseillen uusi satama on Euroopan kolmanneksi vilkkain, ja toimii varsinkin öljyn maahantuontisatamana (60 % kaikesta maahantuodusta aineksesta ja tavarasta), johon liittyen kaupunki on myös Ranskan tärkein öljynjalostus alue.

Turisteille Marseille antaa ainutlaatuisen Ranskan kokemuksen kaupungin omaperäisestä profiilista ja historiasta johtuen, ja tarjolla on niin kulttuurin kuin viihde-elämän ajanvietettä oopperan, lukuisten museoiden, teatterien, viiden taidegallerian, useiden elokuvateatterien, yöklubien, baarien, ja ravintoloiden avulla.

Taiteilijat, kuten Auguste Renoir, Paul Cézanne, ja Georges Braque, ovat kautta aikain ottaneet inspiraatiota kaupungista ja ikuistaneet Marseillen kauneuden teoksiinsa.

Kulttuurin saralla Marseille tunnetaan myös urheilukulttuuritarjonnastaan, jonka eliittiin kuuluu jalkapalloseura Olympique de Marseille, vuoden 1993 Mestereiden Liigan voittaja. Joukkue pelaa kotipelinsä Stade Vélodrome stadionilla, johon mahtuu parhaimmillaan noin 60 000 katsojaa.

Muita suosittuja paikallisia urheilulajeja jalkapalloilun ohella ovat mm. rugby, purjehtiminen, ja golf, jota varten alueelta löytyy kolme tasokasta kenttää.

Marseille Ranska nähtävyydet

Marseille Ranska nähtävyydet parhaimmistoa ovat Vieux-Port satama, Notre-Dame de la Garde basilika, Longchamp palatsi, rue St Ferreol ostos-kaupunginosa, ja Frioul saaristoristeily.

Marseille Ranska nähtävyydet

Vieux Port Marseille

Vieux Port Marseille on kaupungin merkittävin nähtävyys, ja toiminut Marseillen satamana antiikin ajoista saakka.

Vieux Port Marseille

Marseillen Gare de Saint Charles rautatieasema

Marseillen Gare de Saint Charles rautatieasema on kaupungin juna-liikenteen pääasema, joka avattiin asiakkaille vuonna 1848.

Marseillen Gare de Saint Charles rautatieasema

Notre Dame de la Garde Marseille

Notre Dame de la Garde Marseille on kaupungin korkeimmalla luonnollisella kohdalla, 162 metriä korkean kukkulan päällä oleva upea basilika.

Notre Dame de la Garde Marseille

Palais Longchamp Marseille

Palais Longchamp Marseille on upean suihkulähteen sisältävä palatsi ja puistokokonaisuus, josta löytyvät myös kaupungin taidemuseo ja luonnonhistoriallinen museo.

Palais Longchamp Marseille

Porte d’Aix Marseille

Porte d’Aix Marseille joka tunnetaan myös Porte Royale nimellä, on vuodelta 1839 oleva sotilaallisten voittojen kunniaksi pystytetty riemukaari.

Porte d’Aix Marseille

Saint Vincent de Paul Marseille

Saint Vincent de Paul Marseille on kaupungin pääväylän, Canebièren, päädyssä sijaitseva uusgotiikan tyylisuunnan kirkko vuodelta 1886.

Saint Vincent de Paul Marseille

Olympique de Marseille

Jalkapalloseura Olympique de Marseille on kaupungin tärkein urheiluseura, ja pelaa kotiottelunsa Stade Vélodrome stadionilla, lyhyen matkan päässä keskustasta.

Olympique de Marseille

Palais de Justice Marseille

Palais de Justice Marseille on kaupungin oikeustalo vuodelta 1862, joka on rakennettu dramaattiseen uusklassiseen arkkitehtuurin tyyliin.

Palais de Justice Marseille

Saint Ferréol les Augustins Marseille

Saint Ferréol les Augustins Marseille on kaupungin Vieux Port sataman alueella oleva gotiikan tyylisuunnan kirkko vuodelta 1588.

Saint Ferréol les Augustins Marseille

Marseille ostokset

Katsaus parhaisiin Marseille ostokset tekopaikkoihin, mukaanlukien keskustan ostoskadut ja alueen eri kauppakeskukset.

Marseille ostokset

Monument aux Mobilisés Marseille

Monument aux Mobilisés Marseille vuodelta 1894 on muistomonumentti vuoden 1870 sodassa kaatuneiden Marseillelaisten muistoksi.

Monument aux Mobilisés Marseille

Château d’If Marseille

Château d’If Marseille on Frioul saariston If-saarella oleva linnoitus, joka on saanut kuuluisuutta varsinkin roolistaan Alexandre Dumaksen Monte Criston Kreivi tarinassa.

Château d’If Marseille

Hôtel de Ville Marseille

Hôtel de Ville Marseille on kaupungin Vieux Port satamassa sijaitseva upea kaupungintalo vuodelta 1656.

Hôtel de Ville Marseille

Saint Laurent Marseille

Saint Laurent Marseille on 1100-luvulta peräisin oleva kirkko Fort Saint-Jean linnoituksen vieressä, osana Vieux Port satamaa.

Saint Laurent Marseille

Sainte-Marie-Majeure katedraali Marseille

Sainte-Marie-Majeure Katedraali Marseille edustaa Roomalais-Bysanttilaista arkkitehtuuria, ja kirkko rakennettiin vuosina 1852-1893.


Sainte-Marie-Majeure katedraali Marseille