Marseillen Gare de Saint Charles rautatieasema

Marseillen Gare de Saint Charles rautatieasema on kaupungin juna-liikenteen pääasema, joka avattiin asiakkaille vuonna 1848.

Saint Charles on Marseillen tärkein juna-asema, joka valmistui vuonna 1848 pienen kukkulan päälle PLM yhtiön rakennettumana.

Asema on ollut historiansa aikana erittäin merkittävä määränpää Euroopan mittakaavassa matkalla kohti Afrikkaa ja Lähi-Itää ennen lentomatkailun aikakautta.

Aikanaan matkalaiset saapuivat junilla eri puolilta Eurooppaa Saint-Charles asemalle ennen matkan jatkumista risteilylaivoilla kohti Afrikan mannerta.

Mariseille Gare de Saint Charles train station

KUVA: Näkymä Gare de Saint-Charlesin pääsisäänkäyntiin. Juna-aseman osana oleva bussi-asema sijaitsee toisessa päädyssä rakennusta pääsisäänkäyntiin nähden.

Marseille train station

KUVA: Juna-asemalla on kaikkiaan 16 juna-laituria, ja asemalta pääsee TGV luotijunilla mm. Pariisiin parhaimmillaan noin 3 tunnissa ja 3 minuutissa.

Marseille train station stairs

KUVA: Asemarakennus on tunnettu arkkitehtuurinsa puolesta varsinkin sen vuonna 1925 valmistuneesta massiivisesta portaikostaan, joka laskeutuu boulevard d’Athènes kadulle, joka puolestaan johtaa kohti kaupungin pääkatua, Canebièrea.

Marseille railway station towards Notre Dame de la Garde church

KUVA: Koska rautatieasema on rakennettu kukkulan päälle, siltä on upeat näkymät Marseillen kaupungin kattojen yli, aina kuvassa taivaanrannassa näkyvälle Notre Dame de la Garde kirkolle saakka.

Marseille train station lion and boy statue

KUVA: Asemaa koristavat useat upeat patsaat, joihin kuuluu portaikon yläpäässä olevat kaksi poika ja leijona-teosta, jotka on tehnyt Ary Bitter, ja joista toinen kuvassa. Kummankin leijonapatsaan ohesta löytyvät muistokaiverrukset “le soleil et la mer” (“aurinko ja meri”) sekä “le monde est l’energie” (“maailma on energiaa”).

 

Colonies d'Asie statue Marseille train station

KUVA: Koska portaikon rakennustyöt ajoitettiin Ranskan siirtomaiden näyttelyn vuonna 1922 yhteyteen (joka pidettiin Chanot puistossa Marseillessa), portaikon alapäästä löytyy maan siirtomaihin liittyviä Louis Botinellyn tekemiä teoksia, joista Aasian siirtomaita symboloiva “Colonies d’Asie” kuvassa. Teos esittää naista joka muistuttaa Khmer prinsessaa, jonka vieressä ovat pieni tyttö ja poika.

Asemarakennus rakennettiin U kirjaimen muotoon massiivisen laitureita kattavan rakennelman alle. Alkujaan asemalla ei ollut suoraa yhteyttä kaupungin ydinkeskustaan, mutta suunnittelutyöt monumentaalisten portaiden rakentamiseksi aloitettiin jo vuonna 1911, ja portaat kohti boulevard d’Athenes katua valmistuivat vuonna 1925.

Osana rakennusta toimi vielä 1990-luvulle saakka Ranskan valtion rautatieyhtiön SNCF:n rahtitilat, mutta ne muutettiin ja modernisoitiin niin, että nykyään tarjolla on myös bussi-aseman tilat.

Gare de Saint-Charles asemalta on myös suora yhteys molempiin Marseillen metron linjoihin, jotka kohtaavat asemalla. Metro yhteydellä pääsee suoraan mm. Stade Velodrome stadionille, jossa kaupungin tunnetuin urheiluseura, jalkapalloseura Olympique de Marseille pelaa kotiottelunsa.

Asema on ollut kasvavan käytön kohteena aina 1990-luvun jälleenrakentamisen jälkeen, jolloin bussi-aseman lisäämisen ohella myös suosittu luotijunayhteys “TGV Méditerranée” sai alkunsa. Noin 15 miljoonaa asiakasta käyttää nykyisin asemaa vuosittain.


Suomalaisten matkailijoiden suosituimpia kohteita Marseillen Gare de Saint Charles rautatieasemalta ovat Pariisin ohella mm. Lyon (1 tunti 40 minuuttia matkana) ja Lille (4 tuntia 30 minuuttia).