Marstall Munchen

Marstall Munchen on historiallinen kuninkaallinen ratsastuskoulu ja tallirakennus osana Residenz hallintopalatsikompleksia, ja toimii nykyään tilana Baijerin valtionteatterille.

Neoklassinen Leo von Klenzen Marstall rakennettiin ylimmän hovitallimestarin, von Keslingin, ohjatessa töitä vuosina 1817-1822, ja sitä pidetään yhtenä parhaista Klenzen varhaisista teoksista.

Rakennuksessa toimi valmistumisensa jälkeen huomattava määrä työntekijöitä, ja ratsastusvaunujen lukumäärä oli monarkian päättyessä vuonna 1918 noin 300, joista tosin useat eivät olleet enää käyttökunnossa.

Marstall Munich Germany

KUVA: Marstall rakennukset, jotka suunnitteli Leo von Klenze, on tehty uusklassiseen tyyliin, ja ne sijaitsevat Residenz palatsin hovikirkkoa vastapäätä. Julkisivun kohokohtiin kuuluvat sen kuvassa näkyvät kahdeksan pronssista hevosenpää kohokuva teosta.

Marstall entrance Munich Germany

KUVA: Lähikuva rakennuksen vaikuttavasta pääsisäänkäyntiportaalista.

Marstall facade Munich Germany

KUVA: Sisäänkäynnin päällä olevat rintakuvapatsaat kuvaavat antiikin Kreikan jumalkaksosia Castor ja Pollux (fi.wikipedia.org/wiki/Dioskuurit), ja kohokuvataide puolestaan on teos “Kentaurien ja Lapiittien Taistelu” (fi.wikipedia.org/wiki/Lapiitit), jonka on tehnyt Johann Martin von Wagner.

Marstallmuseum (www.schloesser.bayern.de/englisch/palace/objects/ny_marst.htm), joka esittelee Baijerin historiallisia kuninkaallisia vaunuja, toimi vuosina 1923-1940 Marstall rakennuksessa, mutta nykyään museo löytyyNymphenburgin linnan eteläisestä siivestä.


Marstall toimii nykyisin pääasiassa konserttihallina, sekä lähinnä kokeilevan teatteritaiteen näyttämönä Baijerin Valtionteatterille (www.bayerischesstaatsschauspiel.de).