Martinkirkko Turku

Martinkirkko Turku on vuonna 1933, Martti Lutherin syntymän 450-vuotisjuhlana, valmistunut kirkkorakennus Huovinkadulla.

Tarve Martinkirkolle syntyi vuonna 1921, kun Turun Martin kaupunginosaan syntyi uuden seurakuntajaon myötä Martinseurakunta.

Seurakunta sai oman kirkonsa vuonna 1933, kun uusasiallisen klassismin ja funktionalismin tyylisuuntia edustava rakennus vihittiin käyttöön marraskuun 12. päivänä, Martti Lutherin syntymän 450-vuotisjuhlana.

Martinkirkko Turku

KUVA: Martinkirkon julkisivua Vilhonkadulta kuvattuna.

Martinkirkon torni Turku

KUVA: Yksi kirkon uusasiallisen klassismin arkkitehtuurin tyylisuuntaa edustavan julkisivun kohokohtia on sen tasapäätteinen, kampaniili-tyyppinen (fi.wikipedia.org/wiki/Kampaniili) kellotorni.

Kirkon suunnittelivat arkkitehdit Totti Sora ja Gunnar Wahlroos.

Varsin yksinkertaisesta arkkitehtuurityylistä nousee esiin vaikuttavan kellotornin lisäksi myös kirkon katon tynnyriholvirakenne, yksi tunnusomaisimmista rakennuksen yksityiskohdista.

Sisätiloista parhaisiin kohokohtiin lukeutuu etenkin altttariseinän 15 m korkea ja 9,47 m leveä al secco -alttarimaalaus, joka esittää ristiinnaulittua Vapahtajaa, hänen ystäviään, ja virkavallan edustajia Golgatalla.

Teos, joka valmistuessaan oli Pohjoismaiden suurin alttarimaalaus, on turkulaistaiteilijoiden Einari Wehmaksen ja Karl Ingeliuksen käsialaa.

Kirkon sisätiloihin pääsee tutustumaan vain tapahtumien yhteydessä ja sopimuksen mukaan.


Myös aivan Martinkirkon vierestä löytyy merkittäviä turkulaisia rakennuksia, kuten kirkon viereinen Martin seurakuntatalo, joka on turkulaisen arkkitehti Albert Richardtsonin suunnittelema, sekä arkkitehti Aulis Blomstedtin (fi.wikipedia.org/wiki/Aulis_Blomstedt) vuoden 1951 Invaliditalo kirkolle avautuvine parvekejulkisivuineen.