Matka Venetsiaan

Matka Venetsiaan on nykyisin helppoa tehdä omatoimimatkana. Löytyy myös hyviä joukko hyviä syitä käyttää matkapaketteja, joita Venetsiaan erikoistuneet matkatoimistot tarjoavat.

Vaikka päätyisit ottamaan matkatoimiston tarjoaman pakettimatkan, sinun kannattaa myös itsenäisesti tutustua Venetsiaan, sen kulttuuriin ja historiaan…todella nauttiaksesi kaupungin tarjoamista kohokohdista.

Omatoimisesti reissuten Helsinki Venetsia välin, yleisin tapa on lentää matka, joko suorina lentoina Finnairilla (tarjolla vain kesäkauden läpi), tai yhden välilaskun kautta.

Gondoli Rialton silta Venetsia

KUVA: Gondoli ajelu kuuluu monen suomalaisen matkasuunnitelmiin Venetsiassa. Ajeluille on nykyään virallinen hintataso, joka toimii ajoittain vain viitteellisenä hintana.

Yhdellä välilaskulla vaihtoehtojen skaala on huomattavasti parempi. Halvimpiin vaihtoehtoihin (Helsinki-Vantaalta) kuuluvat yleensä AirBaltic, Norwegian, ja Air Berlin.

Sinun kannattaa kuitenkin aina tarkistaa että saat parhaan diilin, vertailemalla hintoja lentojen hintavertailuissa kuten Kayak (www.fi.kayak.com), jota itsekin käytän joka kerta kun lennän.

Venetsian hintataso on suhteellisen korkea, johtuen sen suosiosta niin

 • lomailu-,
 • konferenssi-, kuin
 • festivaalikaupunkinakin.

Sen takia sinun kannattaa olla matkansuunnittelun suhteen hyvillä ajoin liikkeellä, saadaksesi parhaat diilit esimerkiksi Venetsian karnevaalihotellille, Pyhän Markuksen torin ympäristön hotelleista.

Voit myös tilata suuren osan Venetsiassa tarvittavista vesibussilipuista ja museopasseista etukäteen, Venice Connected palvelun kautta.

Venice Connected (www.veniceconnected.com) tarjoaa usein huomattavia alennuksia aikaisille ostajille. Ei tosin vesibussilippujen suhteen, mutta heidän yhteistyökumppaneina toimivien museoiden (11 merkittävintä Venetsian museota) suhteen kylläkin.

Helsinki Venetsia

Voit valita oman makusi mukaan Helsinki Venetsia välin matkustamiseen joko lennot, bussimatkustamisen, tai junakyydin. Näistä tosin junaan kannattaa mennä vasta lauttamatkan jälkeen, Saksasta.

Helsingistä pääsee lentäen varsinkin Finnairin suorilla lennoilla Venetsiaan. Mutkaton matka Marco Polo Venezia lentokentälle onkin kaikkein helpoin, muttei välttämättä edullisin tapa aloittaa loma.

Muita lentoyhtiöitä, joiden kyydillä pääset Marco Polon kentälle Helsingistä ovat mm.

 • Air Baltic,
 • Norwegian, sekä
 • Air Berlin (joista vain Air Berlin lentää reittiä vuoden ympäri).

Marco Pololta on matkaa Venetsian keskustaan vielä 14 km ajomatkan verran.

Jos otat bussin, matka vie 30 minuuttia ja maksaa 5 EUR.

Vesitaksi on kallein vaihtoehto, noin 100 EUR, mutta sillä pääset useimmiten kanaalihotellisi ovelle saakka (bussi vie Piazzale Romalle, Venetsian tien päätepisteelle ja parkkialueelle).

Sinun ei tarvitse välttämättä käyttää Helsinki-Vantaa lentokenttää lentääksesi Venetsiaan. Itse olen tehnyt matkan Suomesta Venetsiaan myös siten, että lensin ensin Tampereelta (Pirkkalan kenttä) Milanoon (Bergamo) Ryanairilla.

Jatkoin Milanosta (Centralen asema) Trenitalian (www.trenitalia.it) junalla kohti Venetsiaa, junamatkana, joka kesti 2 tuntia 23 minuuttia, ja maksoi 29 EUR.

Hintaa tälle yhden suunnan matkalle tuli huomattavasti vähemmän kuin jos olisin lentänyt suoraan Venetsiaan muilla lentoyhtiöilllä. Näiden lentojen hinnoittelu vaihtelee paljon kysynnästä riippuen, joten aina Ryanairin käyttö Italiaan ei ole halvin vaihtoehto.

Mikäli haluat tutustua Eurooppaan laajemmaltikin ennen matka Venetsiaan tekemistä, bussimatkustaminen ja junareissaaminen ovat hyviä vaihtoehtoja.

Jos matkustat ensin Helsingistä Latvian Riikaan, pääset Eurolinesin (www.eurolines.com) bussien kyytiin, jotka vievät sinut mutkattomasti perille aina Venetsiaan saakka, oman aikataulusi mukaan.

Junien suhteen olen itse tehnyt reissun siten, että tein matka Venetsiaan ensin Helsingistä Finnlinesin (www.finnlines.com) lautalla Saksan Rostockiin.

Rostockista (ja Finnlinesin Travemunden pääteasemalta) pääsee Deutsche Bahnin (www.db.de) luotijunien kyytiin, joiden avulla olet nopeasti Italian puolella, ja Venetsiassa.

Tyypillinen junareitti Saksa-Venetsia vie sinut läpi upeiden alppimaisemien, Munchenistä eteenpäin…ja reitti on todellista silmäkarkkia, niin kesäkauden läpi kuin talvellakin.

Venetsia hintataso – matka Venetsiaan

Venetsia hintataso on korkea, ja varsinkin suhteessa asumiseen, matkustamiseen paikan päällä, sekä shoppailuun.

Venetsian hintataso on itse asiassa niin korkea sen historiallisen keskustan suhteen, että suuri osa alkuperäisista Venetsialaisista on muuttanutmantereen puolelle, Mestreen…

…ja heidät ovat korvanneet pitkälti varakkaat loma-asuntoja ostavat ulkomaalaiset.

Kalleimmat yöpymispaikat löytyvät Venetsian San Marcon sestierin(kaupunginosan) alueelta, josta löytyvät Dogen palatsi ja Pyhän Markuksen tori.

Tarkalla matka Venetsiaan budjetilla matkustaessa hyvä strategia saattaakin olla ottaa hotelli hieman syrjempää, esimerkiksiCannaregion tai Castellon sestieristä.

Pääset näistä kaupunginosista hetkessä vesibussilla Venetsian keskustaan,maksamatta ylimääräistä keskustahotellin hinnan muodossa.

Kaikkein edullisimmat hotellit löytyvät Mestren, eli mantereen puolelta Venetsiaa. Jos otat hotellin aivan Mestren juna-aseman vierestä, olet minuuteissa laguunin puoleisessa osassa Venetsiaa (junia lähtee 15 minuutin välein).

Mestren hyvistä hotelleista aivan aseman vieressä ovat esimerkiksi…

 • Hotel Tritone (****)
 • Hotel Plaza (****)
 • Best Western Hotel Bologna (****)
 • Hotel Trieste (***)

Sama strategia käyttää palveluja kauempana San Marcon kaupunginosasta tuo säästöjä myös muissa suhteissa, esimerkiksi ravintolahinnoissa.

Samoin gondoli-ajelut ovat halvempia alueilla, jotka eivät ole yhtä täynnä turisteja kuin Pyhän Markuksen tori (vaikka tosin gondoli-ajeluille on olemassa “virallinen hinta“, €80 per 40 minuutin ajelu. Virallinen hinta nousee iltaa kohden).

Venetsia kartta

Koska kaupunki koostuu 118:sta sokkeloisesta saaresta, 117 kanaalista, ja niitä ylittävästä 354:stä sillasta, on erittäin hyvä idea tutustua Venetsia kartta palveluihin jo ennen matkaa alueelle.

Venetsia Google kartta on monille ensimmäinen vaihtoehto interaktiivisten karttapalvelujen suhteen, ja Venetsian suhteen Googlen bonuksena on se, että saat näkyviin 45-asteen kulmassa kuvatun version kartasta.

KARTTA: Googlen 45-asteen kartta Venetsiasta. Kuvassa Rialton silta, jonne pääset lyhyen vaporettomatkan päästä Pyhän Markuksen torilta.

Hyödyllisimpiin karttoihin, joihin sinun kannattaa tutustua ennen matka Venetsiaan lähtöä kuuluvat ACTV:n vesibussikartat. Useimmat Venetsian matkaajat viettävät suuren osan lomastaan reissuten pitkin Grande Canalea vesibussin, eli Vaporetton, kyydissä, joten näiden reittien tunteminen tulee olemaan etu.

Vesibusseille löytyy virallinen interaktiivinen kartta, jossa voit valita lähtöasemasi, ja toisaalta myös pääteasemasi. Palvelu ilmoittaa tämän jälkeen tarjolla olevat reitit, ja sen joudutko vaihtamaan vaporettoa.

Tämä interaktiivinen kartta on tarjolla osoitteessa www.actv.it/en.

ACTV:ltä, joka on Venetsian vesibussiliikennettä operoiva organisaatio, on tarjolla myös printattavissa oleva kartta, joka on hyvä pitää taskussa osana nähtävyyksien kiertoa.

Printattava vaporetto kartta löytyy tämän linkin takaa: Vaporetto reitti kartta

Hotelli Venetsia

Vaikka hotelli Venetsia tarjonta on painottunut 3-4 tähden majoituspaikkoihin, tarjolla on myös laaja kirjo halpoja hotelleja.

Luksushotellien suhteen Venetsia tarjoaa useita legendaaria yöpymispaikkoja.

Kuuluisimpiin näistä, joissa lomailu on kokemus itsessään, kuuluvat muun muassa:

 • filmitähtien ja mogulien suosima The Excelsior (Venetsia – Lido puolella),
 • Harry’s Bar baarin perustajan ja Bellini cocktailin kehittäjän Hotel Cipriani, kuin myös
 • Ca’ Sagredo Hotel, hotelli yhdestä kaupungin tärkeimmistä palatseista Grande Canalen varrella.

Mikäli tulet Venetsiaan karnevaalijuhlintaanosallistuaksesi, juhlallisuuksien pääpaino on San Marcon sestierissä, Pyhän Markuksen torin ympärillä. Ottamalla hotellin tältä sektorilta pääset päivittäin suoraan juhlahumuun hotellisi kynnykseltä.

Venetsian filmifestivaaleihin osallistumisen vuoksi matka Venetsiaan tekeminen tarkoittaa useimmiten hotellin hankkimista Lido-Venetsia puolelta, koska festivaalin päänäyttämö,Palazzo del Cinema, sijaitsee Lidossa.

Halvoista vaihtoehdoista hyviä hotelleja lähellä filmifestivaalin päätapahtumia ovat esimerkiksi

 • Hotel Riviera (***),
 • Hotel Panorama (****), sekä
 • Hotel Belvedere (***).

Kukin näistä on bonuksena aivan Lidon tärkeimmän vesibussipysäkin vieressä, joten pääset hetkessä (linjaa 1 käyttäen) Venetsian keskustaan ja tärkeimpien nähtävyyksien ja ravintoloiden kynnykselle.

Lido Venetsia

Lido Venetsia on Venetsian “kultainen saari”, noin 11 km pitkä matalikko, joka on ollut 1700-luvulta saakka suosittu Eurooppalainen rantalomakohde.

Nykyisin Lido tunnetaan kuitenkin kultaisten rantojensa ohella myös vuotuisista Venetsian Filmifestivaaleistaan, jotka järjestetään täällä, Palazzo del Cinemassa, myöhäisen elokuun – varhaisen syyskuun aikana.

Jos valitset hotellipaikkasi Lidon puolelta Venetsiaa, tarjolla on muun muassa kaksi massiivista julkista rantaa, Lidon pohjoisessa ja eteläisessä päädyssä, Adrianmeren puolella aluetta.

Lisäksi voit golfata Lidossa, yhdellä dramaattisimmin näköaloin varustetusta 18-reikäisistä radoista Euroopassa. Golf-kentän nimi on “Circolo del Golf Venezia” (www.circologolfvenezia.it), ja sen rakennutti myös filmifestivaalin Lidoon tuonut kreivi Giuseppe Volpi di Misurata.

Jos Venetsian keskustahotellit ovat liian kalliita budjetillesi haluamillesi päiville, sinun kannattaa aina tarkistaa Lidon hintataso.

Usein Lidon hotelleista löytyy erinomaisia tarjouksia varsinkin filmifestivaali- ja kongressikauden ulkopuolella.

Elämä Lidolla on keskittynyt 700 m pitkän pääväylän — Granviale Santa Maria Elisabetta — ympärille, joka alkaa “Lido” vaporetto terminaalilta, joten sen ympäristö on myös varma valinta hotellin paikan suhteen.

Venetsia matkapaketit

Yhtenä suomalaisten suosimista matkakohteista, Venetsia matkapaketitvaihtoehtoja on tarjolla laaja kirjo, teemamatkoista viikonloppu-elämyksiin.

Useimmiten matkatoimistojen järjestämät matkapaketit sisältävät laajemman kirjon kokemuksia.

Esimerkiksi Ikaalisten Matkatoimistolla on ollut tarjolla suosittuja matka Venetsiaan kulttuuritutustumisia, jossa käydään kiertomatkana alueilla…

 • Rooma,
 • Firenze,
 • Gardajärvi,
 • Venetsia, ja
 • Milano.

Näiden retkien etuna on se, että matkasi turvana on suomalainen bussi ja kuljettaja, sekä paikallinen suomenkielinen opas. Lisäksi matkaseurana ovat samanhenkiset suomenkieliset matkaajat, joiden kanssa on mukava jakaa lomaelämyksiä osana retken edistymistä.


Myös Suomen suurin matkatoimisto, Suomen Matkatoimisto (SMT), järjestää paljon erilaista aktiviteettia suhteessa Venetsiaan. Voit muun muassa osallistua vuosittain järjestettävään Venetsia maratooniin heidän opastuksellaan.