Mauin nähtävyydet

Katsaus Yhdysvaltain Havaijin osavaltion Mauin saaren parhaisiin nähtävyyksiin, mukaanlukien Molokini-kraateri, Hana-näköalatie, sekä Haleakalan kansallispuisto.

Maui on paikka, josta löytyy jokaiselle jotakin, etenkin ulkoilmaharrastuksista nauttiville ja rentoutumista hakeville lomailijoille.

Saarella voit vaikkapa tavata vilkkaita meren eläviä kasvoista kasvoihin heidän vedenalaisissa kodeissaan tai vain maata rannalla mai tai drinkki kädessäsi, antaen ranta-aallokon äänen rentouttaa sinua päivän läpi.

Mikä tahansa onkaan henkilökohtainen toivetasosi loman aktiviteettien suhteen, Maui on lomapaikkana etenkin ulkoilmakohde.

Paikallista kulttuuria edustavat kohteet kuten Maui’s Vineyards & Winery sekä Surfing Goat Dairy löytyvät suhteellisen maalaisilta alueilta Mauita.

1) Sail Maui purjehdus-charterit (Sail Maui Sailing Charters)

Harva näkymä Mauin saarelle vetää vertoja sille, kun olet merta vaivattomasti kyntävän katamaraanilaivan kannella.

Vuonna 1994 perustettu Sail Maui purjehdus-charter palvelu on yksi alan johtavia ja kokeneimpia toimijoita Mauilla.

Yhtiön toiminta keskittyy Paragonin (I ja II) aluksiin, jotka ovat modifioituja, pidennetyn rungon ja kiinteän keskushytin omaavia katamaraaneja.

Katamaraanilla pääsee purjehtimaan helposti 20+ solmun nopeuksilla, mukana ollessa maksimissaan noin 30 matkustajaa ja henkilökunta, snorklauslaitteita sekä ruokaa ja juomaa kaikille mukanaolijoille.

2) Maui’s Winery viinitarha & viinitila

Maui's Winery viinitila Havaiji Yhdysvallat.

Maui’s Winery sijaitsee epätavallisella paikalla kaupalliselle viinitilalle, yli 600 metriä merenpinnan yläpuolella, Haleakalan kraaterin suojanpuoleisilla rinteillä.

Rikas vulkaaninen maaperä ja Havaijin leuto ilmasto Ulupalakua Ranch alueella, jossa viinitila sijaitsee, on mahdollistanut menestyksekkään viinitarha-toiminnan vuodesta 1974.

Maui’s Wineryn kasvattamat rypäleet ovat seudulle tyypillisiä, eikä olekaan parempaa tapaa tutustua olennaisimpiin Mauin makuihin kuin maistella viinitilan tekemään paikallista viiniä.

Viinitilan tarjonta ei ole toisaalta rajoittunut perinteisiin viineihin, sillä Maui’s Winery tunnetaan myös ananasviinistään sekä vadelma-jälkiruokaviinistään, joiden ainutlaatuisia makuja on mahdotonta jäljitellä.

Vakavat viininharrastajat eivät mahdollisesti löydä vaihtoehtoja henkilökohtaisiin kokoelmiinsa täältä, mutta viinitilan ainutlaatuinen sijainti ja paikan uskomattomat maisemat sekä asiantuntevat henkilökunta tekevät käynnistä kokemisen arvoisen.

Maui’s Wineryn oheispalveluihin kuuluvat opastetut kiertokäynnit ja ilmaiset viininmaistiaiset.

3) Surfing Goat Dairy

Surfing Goat Dairy on erikoinen juusto-ja maitotuotteiden kauppa Kulan kylässä, jonka osaaminen tulee omistajien laajan tutkimustyön tuloksena saksalaisista, itävaltalaisista, ja ranskalaisista juuston valmistuksen perinteistä.

Myymälässä voit koemaistaa tarjolla olevien tuotteiden laatua, myynnissä ollessa voita, juustoja, sekä jäätelöjä.

Kokonaisuuteen kuuluu paijauseläintarha, mukana lähes aina vauva-vuohia, sekä kävelykierros paikan kohokohtiin.

4) Molokini-kraateri (Molokini Crater)


Molokini-kraateri on puolikuun muotoinen saari, ja jäänne nykyisin sammuneelle tulivuorelle.

Saari, joka itsessään on suljettu kävijöiltä, on lintujen suojelualuetta, mutta sitä ympäröivät vesistöt ovat todellisia snorklaajien ja sukeltajien paratiiseja.

Kaikkein kokemattomimmatkin snorklaajat voivat nauttia saarta ympäröivien vesien tyyneydestä, jotka ovat maksimissaan hieman yli 18 metriä syvät saaren poukaman alueella.

Koska saaren alue on merellistä suojelualuetta, kohde on erinomainen paikka nähdä eksoottisia kaloja, mustekaloja, papukaijakaloja, ankerioita, sekä monia muita merellisiä otuksia.

Jos etsit laivacharteria läntiseltä tai eteläiseltä rannikolta (joka tarvitaan paikalla käyntiin) yksi mahdollinen vaihtoehto on Pacific Whale Foundation (www.pacificwhale.org).

Pacific Whale Foundation charterin avulla pääset myös tarkkailemaan valaita matkalla Molokinille, sekä saat opastusta paikan päällä nähtävillä oleviin mereneläviin.

5) Iao Valley osavaltiopuisto (Iao Valley State Park)

Iao Valley osavaltiopuisto Havaiji Yhdysvallat.

Iao Valley osavaltiopuisto on Mauin viheriäs, viidakkomainen puisto, jonka tyyneydessä on hienoa käydä ihailemassa Havaijin kauneutta.

Laakso on myös historiallisesti merkityksekäs, sillä se toimi näyttämönä Kepaniwain taistelulle myöhäisen 1700-luvun aikana.

Taistelu, joka oli yksi historian raa’immista alueen valloituksista, johti Mauin armeijan teurastukseen kuningas Kamehameha I:n joukkojen toimesta.

Taistelu käytiin sen vuoksi, että Kamehameha I halusi yhdistää kaikki Havaijin saaristoon kuuluneet saaret osaksi kuningaskuntaansa.

Nykyään Iao Valley on yksi Mauin parhaiten hoidetuista julkisista puistoista, sisältäen päällystettyjä kävelypolkuja ja useita paikkoja joenvarrella, joista käsin voi käydä pulahtamassa vedessä kuuman päivän puitteissa.

Nähtävyys tunnetaan parhaiten huipulla olevasta Iao Needle (“Iao-neula”) -kivimuodostelmastaan, ja sille pääsee erilaisia kävelyreittejä pitkin, joista osa on suunniteltu perheiden käyttöön.

6) Mauin taide- ja kulttuurikeskus (Maui Arts and Cultural Center)

Maui Arts & Cultural Center Havaiji Yhdysvallat.

Kun Mauin taide- ja kulttuurikeskus valmistui vuonna 1994, paikka oli monen mauilaisen unelmien täyttymys, tarjoten viimein soveliaan taiteille omistetun tilan saarella.

Noin 4,8 hehtaarin kokoinen keskus on melko vaikuttava kaikissa suhteissaan, ja sisältää useita teattereita, museolaatuisen taidegallerian, amfiteatterin, sekä useita luokkahuoneita ja studioita, kuin myös joukon muita ominaisuuksia.

Keskus, josta löytyy tiloja performanssitaiteilijoille ja muille taiteilijoille tuoda teoksiaan yleisön tietoon, on täydellinen paikka turistille tutustua paikalliseen Mauin taidekulttuuriin.

Voit jopa osallistua vierailusi aikana keskuksessa järjestettäville tanssi- tai maalauskursseille.

7) Alii Kula laventelimaatila (Alii Kula Lavender Farm)

Alii Kula laventelimaatila on erinomainen rento nähtävyys muutoin kiireisen loma-aikataulun yhteyteen.

Voit varata paikan paikan puutarhakierrokselle, jossa nähtävillä on yli 40 lajiketta laventeleita, samalla nauttien puhtaasta vuoristoilmasta.

Maatila tarjoaa vierailijoille myös erikoiskoulutuksia, joissa voit oppia kaikenlaista laventeliin liittyvää, sekä teemallisia kiertokäyntejä, mukaanlukien suosittu “kerää-omat-laventelisi” kierros.

Vaikka maatilan tarjoamat palvelut vaihtelevat kaudesta toiseen, laventeli itsessään viihtyy tasaisen varmasti kuivassa Kulan seudun ilmastossa, kasvaen vuoden ympäri kerättävään kuntoon.

Maatilan yhteydessä on samaan teemaan kuuluva muistoesine-lahjatavarakauppa, josta voit ostaa mukaasi esimerkiksi kylpyhuoneen tuotteita ja ruokatuotteita.

8) Mauin trooppinen plantaasi (Maui Tropical Plantation)


Mauin trooppinen plantaasi on yli 24 hehtaarin kokoinen toiminnassa oleva plantaasi, joka on erinomainen pakopaikka kiireisestä läntisestä Mauin saaren osasta.

Pääsy plantaasin alueelle on ilmainen, mutta pääset lisämaksusta tutustumaan maatilan peltoihin raitiovaunun kyydissä, nähden ananasviljelmiä, kahviviljelmiä, sokeriruokoja, macadamia-pähkinöitä, ja muita viljelmiä, joista Havaiji on alueena tullut vuosien mittaan kuuluisaksi.

Maaseutumaisen Waikapun vuoriston alueella sijaitsevana kohteena Mauin trooppinen plantaasi on käynnin arvoinen jo pelkästään näköalojensa puolesta.

Nähdäksesi paikan lintuperspektiivistä, voit ottaa hurjapäisen zip-köysiratamatkan halki plantaasin.

Paikka tarjoaa taimitarhan, josta voi ostaa mukaan erilaisia trooppisia kasveja, sekä myymälän ja lahjatavarakaupan, joista saa hankittua muistoesineitä, myös syötäviä sellaisia.

Mikäli nälkä yllättää kesken plantaasiin tutustumista, paikan puitteissa on olemassa myös ravintola kattavalla menulla.

9) Hana-näköalatie

Hanan näköalatie Havaiji Yhdysvallat.

83 km pituinen Hana näköalatie on tehty rautahermoisille matkustajille, sillä reitti kiemurtelee pitkin Mauin saaren itäistä ja eteläistä rannikkoseutua.

Matkalle ei kannata lähteä kiireellä, vaan sillä mielellä, että kyseessä on näköalareitti, ei varsinainen pääväylä perinteisessä mielessä, ja retken toteuttamiseen tarvitaan seikkailumieltä ja kärsivällisyyttä.

Sinun on oltava valmiina antamaan tietä kapeilla, yksisuuntaisilla silloilla ja jopa peruuttamaan pahimmissa kurveissa ja kukkuloilla kun vastaantuleva ajoneuvo ei mahdu ohittamaan.

Koska reitille löytyy myös modernimpi vaihtoehto saaren läntisellä puolella, Hana moottoritie on huomattavasti vähemmän liikennöity, mutta sinun tulee silti olla varuillaan muun liikenteen suhteen koko matkan ajan.

Näkyminä Hanan reitti on upea, sisältäen mahtavia vesiputouksia, panoramisia rannikkonäkymiä, sekä ainutlaatuisia näkökulmia havaijilaiseen viidakkoon.

10) Haleakalan kansallispuisto (Haleakala National Park)

Haleakalan kansallispuisto Maui auringonnousu Havaiji Yhdysvallat.

Sanotaan, että olet nähnyt aidon Mauin auringonnousun vasta todistettuasi sen Haleakala vuoren huipulta nähtynä.

Haleakala vuori on havaijilaisten pyhänä pitämä, vuodesta 1790 sammuksissa ollut tulivuori, joka muodostaa nykyisen Haleakalan kansallispuiston.

Paikan vierailijakeskus on hyvä paikka aloittaa vierailu puistoon, tarjoten tietoa mm. siitä, miten vuoren kraateri muodostui, paikan henkilökunnan ollessa valmiita vastaamaan muihin esille nouseviin kysymyksiin.

Lähimmät suuret Mauin läntisen puolen lomakylät ovat noin 2-3 tunnin ajomatkan päässä, mutta käynti paikan päällä kannattaa pitkästä välimatkasta huolimatta.

Nähtyäsi auringonnousun voit myös tutustua puistoon patikoiden, retkeille, pyöräillen, tai jopa ottamalla hevoskyydin itse kraaterille.


Jos aiot olla yliyön kraaterin lähistöllä, tarjolla on näitä vierailijoita varten muutama alueelta löytyvä mökki.