Memphisin nähtävyydet

Katsaus Yhdysvaltain Tennesseen osavaltion Memphisin kaupungin parhaisiin nähtävyyksiin, mukaanlukien Beale Street Historic District, Sun Studio, sekä Graceland.

Memphis on monella tapaa ainutlaatuinen kaupunki Yhdysvaltojen mittakaavassa, paikkana, jossa musiikki, historia, taiteet, ja ulkoilmaharrastukset luovat yhdessä vahvan pohjan turismille.

Memphis Tennessee Yhdysvallat.

Loman suunnittelu Memphisissä tulisi alkaa kuitenkin siitä, mikä kaikkein eniten on uniikkia kaupungin suhteen: amerikkalainen musiikki.

Blues-musiikki löysi ensimmäistä kertaa suuret yleisöt kaupungin Beale Street kadun varren klubeissa, ja Elvis Presley toi maailmaan aivan uuden äänimaailman pienestä Sun Recording Service studiosta käsin.

Graceland, tietysti, on yksi Yhdysvaltain vierailluimmista historiallisista kodeista, kokemuksena, jossa aika on aidosti pysähtynyt, tuoden kaupunkiin Elviksen pitkäaikaisia ja uusia faneja vuosi toisensa jälkeen.

Stax, joka tunnetaan nimellä Soulsville USA, toi omalta osaltaan soul-musiikin maailman tietoisuuteen – ja paikka on samalla erinomainen interaktiivinen museo, kuin on myös kaupungin kansallinen kansalaisoikeusmuseo (National Civil Rights Museum).

Oma lukunsa nähtävyyksien joukossa on uskomaton pyramidin muotoisessa rakennuksessa toimiva Bass Pro Shops at the Pyramid, joka sisältää Bass Pro Shops kuntoilu-retkeilytavaraliikkeen ja laajan joukon viihdykkeitä ja oheispalveluita, kuten keilailusalin, akvaarion, ja pyramidin huipun näköalatasanteen.

Asetettuna Mississippi-joen jyrkänteille, luonto on keskeinen osa Memphisin kokemista, ja luontoon tutustuminen voi sisältää kaikkea aina yksinkertaisesta kävelystä Mississippin myötäisesti Mud Island Riverpark -puistossa käyntiin saakka.

Kokonaisuudessaan Memphis on rento kaupunki, johon on helppo tutustua ja navigoida etenkin autolla.

1) Sun Studio

Sun Studio Memphis Tennessee Yhdysvallat.

Sun Studio on pieni paikka, mutta sen puitteissa on tapahtunut todella suuria musiikkimaailman tapahtumia.

Kaikista kuuluisin näistä tapahtumista on tietysti Elvis Presleyn äänitys “That’s Alright, Mama” vuonna 1954. Vuoden sisällä singlen julkaisusta Elvis oli supertähti ja Sun -levymerkistä oli tullut maailmankuulu.

Artisteja, joiden nimistä on tullut ajan myötä synonyymejä rock, country, ja jopa blues-musiikille äänittivät Sun-studioilla, mukaanlukien Jerry Lee Lewis, Johnny Cash, Carl Perkins, Roy Orbison, ja B.B. King.

Kuuluisa Sun julkisivu on yksi kaikkein valokuvatuimpia kohteita Memphisin kaupungissa. Paikan 1950-luvun tyylinen ruokabaari / muistoesinemyymälä tarjoaa valikoiman naposteltavaa ja musiikkiin liittyviä matkamuistoja.

2) Dixonin galleria ja puutarhat (Dixon Gallery and Gardens)

Vuonna 1976 perustettu museo pitää sisällään erinomaisen impressionisti-kokoelman, johon kuuluu teoksia taiteilijoilta kuten Degas, Monet, sekä Pisarro, ja jolle vetävät vertoja vain museota ympäröivät puutarhat.

Edesmenneet Hugo ja Margaret Dixon jättivät talon ja sen maa-alueet Memphisin asukkaille tämän museon perustamiseksi.

Alkuperäinen Dixon kokoelma sisälsi taideteoksia ranskalaisilta ja amerikkalaisilta impressionisteilta.

Museon vaihtuvat näyttelyt ovat yleensä poikkeuksellisia kokoelmia, jotka perustuvat tiettyyn teemaan tai aikaperiodiin.

Dixonin gallerian toimintaan kuuluvat lisäksi erikoiskonsertit ja piknikit kevätperiodista läpi syksyn puutarhan puitteissa, joista useisiin ei tarvita pääsylippua osallistumiseen.

3) Mud Island River Park

Mud Island River Park Memphis Tennessee Yhdysvallat.

Mud Island River Park on puisto, joka ottaa kaiken hyödyn irti Mississippi-jokeen varhaisen 1900-luvun aikana muodostuneesta saaresta, sisältäen monipuolisesti erilaisia nähtävyyksiä.

Nähtävyyksien joukossa on Mississippi-joen museo, joka kertoo sekä joen kehityksestä että sen varrella kasvaneesta kulttuurista ja kaupungeista.

Saaren yksi nähtävyyksistä on “River Walk”, joka on skaalaan pienennetty malli Mississippin virtauksesta, tarjoten vierailijoille mahdollisuuden seurata tätä mahtavaa jokea sen alkulähteiltä Minnesotassa sen päätöspisteeseen, Meksikonlahteen, saakka. Mallijoen virtaus on tehty matkimaan aidon joen virtausta.

Mud Island -saaren amfiteatteri houkuttelee paikan päälle musiikkimaailman huippunimiä, kun taas monorail-yhteyden avulla saat upean yleisnäkemyksen seudusta, ja alueen polkupyörä- & polkuvenevuokraus tuo mahdollisuuden käydä tutustumassa alueeseen laajemmaltikin.

Kaikkiaan yli 21 hehtaarin kokoisella saarella on lisäksi ravintoloita ja muistoesinemyymälöitä.

4) Beale Street Historic District

Toimien aikoinaan keskuksena mustien omistamille yrityksille ja yökerhoille, Beale-kadusta tuli keskus amerikkalaiselle blues-musiikkikultturille 1900-luvun alussa – merkkipisteenä väylällä Mississippi Delta-alueelta Chicagoon.

W.C. Handy asui ja esiintyi tällä seudulla, ja kaikki, joilla on nimeä blues-musiikin parissa ovat esiintyneet alueen klubeilla, mukaanlukien Blind Mississippi Morris, B.B. King, sekä Robert Johnson.

Nykyään Beale-kadun klubit ja ravintolat ovat edelleen merkittäviä blues-musiikin keskuksia.

FedEx Forum, NBA-koripallosarjan Memphis Grizzlies joukkueen koti-areena, on aivan Beale-kadun vieressä, ja tätä kuuluisaa katua ympäröi lyhyen kävelymatkan sisällä erinomainen valikoima hotelleja, museoita, ja ruokailupaikkoja.

Blues-fanit voivat tehdä kunnianosoituksen blues-legenda W.C. Handylle käymällä hänen kotimuseossaan kadun päädyssä. Musikaaliseen teemaan lähistöltä löytyvät lisäksi Memphis Rock ‘n’ Soul Museum ja Gibson Guitar Factory.

Tarjolla Beale-kadun varrella on myös Center for Southern Folklore -keskus, jossa voi tutustua yleisemmin eteläisen Yhdysvaltain tarinankerronnan ja kansantaiteen perinteisiin.

Kadunvarren Handy Park -puistossa on pieni lavatila, jossa voi käydä lounasaikoina ja viikonloppuisin seuraamassa erilaisia konsertteja, mukaanlukien ilman etukäteisvaroitusta tapahtuvat jamit.

Parasta blues-musiikkikokemusta varten sinun kannattaa kokeilla paikkoja kuten B.B. King’s, Rum Boogie, tai Alfred’s.

5) Kansallinen koristemetallimuseo (National Ornamental Metal Museum)

Koristeelliset metallityöt ovat Amerikan eteläosien designin ja arkkitehtuurin tunnusomaisia elementtejä, ja Memphisin kansallinen koristemetallimuseo on omistettu kokonaisuudessaan tälle taiteen alalle ja sen historialle.

Näyttelyt sisältävät kaikkea aina lävistystaiteesta antiikkisiin aseisiin, ja museon neljän esineitä sekä taidetöitä täynnä olevan gallerian läpi kulkeminen on aina mielenkiintoinen tapa viettää iltapäivä.

Museossa on usein paikan päällä työskenteleviä taiteilijoita esittelemässä käsityötaitojaan, ja tiloista löytyy jopa sepänpajan myymälä.

Rakennuksen tontilla oleva kaunis veistospuutarha ylikatsoo Mississippi-joelle, tarjoten yhden kauneimmista maisemapisteistä koko seudulla.

6) Graceland

Graceland on toiseksi vierailluin historiallinen koti Yhdysvaltain alueella, toivottaen vuosittain tervetulleeksi yli 600 000 kävijää, joista kukin tulee osoittamaan kunnioitusta “kuninkaalle”.

Käynnin pituus Gracelandissa riippuu usein siitä, kuinka iso Elvis-fani on kyseessä. Elviksen kartano on kierrettävissä nopeasti noin tunnissa, tai voit viettää koko päivän paikan päällä, kiertäen myös tilan puitteissa olevat oheisnäyttelyt.

Suurimmille Elvis-faneille löytyy aina jotain uutta nähtävää Gracelandin käynnin yhteydessä, sillä paikan vaihtuvat teemanäyttelyt uusitaan melko tihein väliajoin.

Kartano itsessään on oikeastaan vain suurikokoinen perhekoti, joka on pysyvästi jäänyt edustamaan 1970-luvun design-tyyliä.

Elviksellä oli syvä kiinnostus sisustamiseen, jonka vuoksi hän itse näytteli suurta roolia paikan sisustamisessa, etenkin sen kellarikerroksen suhteen.

Surullisenkuuluisa Jungle Room, jossa Elvis bändeineen äänitti kertaalleen albumin, on yliampuvan trooppinen, sisältäen leopardipilkkuja, trooppisen tyylin sisustushuonekaluja, sekä vihreää mattoa lattialla ja seinillä.

Vieraat eivät pääse katsomaan kartanon yläkerroksia, jossa sijaitsevat Presleyn perheen yksityiset asuintilat.

Elviksen hautapaikka osana Meditation Garden -puutarhaa on osa vakiokartanokierrosta.

7) Bass Pro Shops at the Pyramid

Bass Pro Shops at the Pyramid on yksi Memphisin uniikeimmista nähtävyyksistä ja kauppakeskuksista, jonka rakentaminen maksoi yli $190 miljoonaa dollaria.

Tämä massiivinen, pyramidin sisällä toimiva ostoskeskus sisältää jättimäisen Bass Pro Shop ulkoilma- ja eräkaupan, sypressisuon täynnä kaloja ja alligaattoreita, 13-väyläisen keilailukeskuksen, 28-kerrosta nousevan lasihissin…

…120-asiakashuoneen hotellin, joka muistuttaa tyylikästä mökkiä, näköalatasanteen pyramidin huipulla (jonne on pääsymaksu), veneitä, ATV-ajokkeja, ammuntakeskuksen, jousiammuntapaikan, päiväkylpylän, ja paljon muuta tutustuttavaa.

8) Memphisin eläintarha (Memphis Zoo)

Memphis Zoo on vuodesta toiseen yksi arvostetuimmista yhdysvaltalaisista eläintarhoista, kiitos sekä näyttelyiden laajuuden helposti navigoitavissa olevassa tilassa, että sen faktan, että pääset melko lähelle eläimiä lähes kaikkien niiden elinympäristöjen puolesta.

Kokonaisuuteen kuuluu jättipandoja Kiinasta, Teton-ekosysteemi harmaakarhuilla ja susilla, sekä luoteisväylä-elinympäristö täynnä jääkarhuja ja jokisaukkoja, tehden paikasta huipputason nähtävyyden, joka viihdyttää sekä lapsia että vanhempia.

Talven aikana eläintarhan luisteluteltta ja juhlavalaistukset tuovat loma-ajan tunnetta, paikan ollessa avoinna myös valittuina aikoina iltakäynneille.

9) Kansallinen kansalaisoikeuksien museo (National Civil Rights Museum)

Moderniin kuntoon remontoitu Kansallinen kansalaisoikeuksien museo tarjoaa interaktiivisuutta, teemojaan syväluotaavia näyttelyitä, sekä tunteita herättävää tarinankerrontaa amerikkalaisesta kansalaisoikeusliikkeestä.

Paikka on yksi kaikkein emotionaalisesti koskettavimmista museoista Amerikassa, kronikoiden myös Martin Luther Kingin salamurhan vuoden 1968 Memphisin jätehuollon työntekijöiden lakon yhteydessä.

Tähän osaan museon toimintaa kuuluvat näyttelyt Lorraine Motel hotellissa, jossa King seurueineen oli majoittuneena, sekä vastapäisellä puolella katua oleva täysihoitola, jossa asemies James Earl Ray oli leiriytyneenä.

Kansalaisoikeusliikkeen pioneerit profiloidaan lisäksi museon erikoisnäyttelyissä, jotka on omistettu niille ihmisille, jotka museo huomioi vuosittaisilla kansalaisoikeuspalkinnoillaan.

10) Amerikkalaisen soul-musiikin Stax-museo (Stax Museum of American Soul Music)

Amerikkalaisen soul-musiikin Stax-museo on vähemmän tunnettu Memphisin useista merkittävistä musiikkiin liittyvistä nähtävyyksistä, mutta silti yksi parhaimmista tarjolla olevista kokemuksista.

Stax on paikka, joka tuli tunnetuksi “Memphis Sound” äänimaailman luojana, studiona, jossa Isaac Hayes, Al Green, Otis Redding, Aretha Franklin, Sam and Dave, Booker T. and the M.G.’s, Staple Singers ja monet muut tähdet äänittivät satoja Top 100 hittejä 1960- ja varhaisen 1970-luvun puitteissa.

Soulsville USA nimellä myös tunnettu museo kartoittaa soul-musiikin historiaa aina sen bluesin ja gospelin alkujuurilta saakka, tarjoten fantastisen katsauksen amerikkalaiseen 1970-luvun pop-kulttuuriin – mukaanlukien Isaac Hayesin komeasti varusteltu Cadillac sekä kultalevyjen sali, joka kertoo studion vuosien varrella näkemästä osaamisen määrästä ja hiteistä.


Museossa käydessäsi pidä silmällä useita Grammy-palkintoja voittanutta, memphisiläistä saksofonisti soul-taiteilija Kirk Whalumia, joka on nykyään Stax Foundation -säätiön johtaja ja usein itse paikan päällä museossa.