Meteora Kreikka nähtävyydet

Meteora Kreikka nähtävyydet muodostuvat alueen maailmankuuluista, kaikkiaan kuudesta kalliomuodostelmien päällä olevasta luostarista.

Metéoran (joka kreikan kielestä suomennettuna tarkoittaa “ylhäällä taivaissa”) alue on toiseksi suurikokoisin ortodoksisten luostareiden alue Kreikassa, Athos vuoren vastaavan jälkeen.

Meteoran luostarit on rakennettu luonnollisten hiekkakivestä muodostuneiden kalliopylväiden päälle, alueella, joka sijaitsee lähellä Pineios-jokea sekä Pindus vuoristoa, Keski-Kreikassa.

Kaikkien alueen luostarien rakentamisen tarkka ajankohta ei ole tiedossa, mutta varhaisimmat tulivat alueelle jo myöhäisen 1000-luvun ja varhaisen 1100-luvun aikana, kun paikalla toimi alkeellinen luostarivaltio nimeltään Stagoin Skete, Theotokoksen kirkon (joka on olemassa edelleenkin) ympärillä.

Parhaimmillaan Meteorassa toimi yli 20 luostaria, joista kuusi (joiden keskikorkeus merenpinnasta on 313 metriä) on jäänyt jäljelle näihin päiviin saakka, ja niiden nykytoiminnan päätarkoitus on olla turisminähtävyyksiä.

Luostareista Suuri Meteoron Pyhä Luostari on suurin alueella olevista, ja rakennettiin 1300-luvun puolessavälissä, toimien nykyisin päämuseona turisteja varten.

Luostarin Katholikon (pääkirkko) on pyhitetty Jeesuksen kirkastumiselle (yksi ihmeteoista), ja sitä rakennettiin aina vuoteen 1388 asti.

Toiseksi suurin rakennuskomplekseista on Varlaamin Pyhä Luostari, joka valmistui vuonna 1542, ja edustaa tyyliltään Athoslaista rakennustyyliä (risti neliössä kupolilla ja kuoreilla). Luostarin historiallista munkkien ruokailusalia käytetään nykyisin museona.

Sijainneista draamaattisimpiin kuuluu Pyhän Kolminaisuuden Luostarin sijainti, korkean ja kapean kalliopylvään huipulla. Luostari valmistui vuonna 1475, mutta sitä on jälleenrakennettu useaan otteeseen, etenkin vuosina 1684, 1689, 1692, ja 1741.

Muihin alueen luostareihin kuuluvat Rousanoun luostari, joka perustettiin 1500-luvun puolessavälissä, pyhän Nicholas Anapausaksen luostari, jonka kohokohtiin kuuluvat kreetalaisen taiteilija Theophanis Strelitzaksen tekemät työt vuodelta 1527, sekä Pyhän Stefanoksen Luostari, joka on nunnien hoitama rakennuskompleksi.


Alueella pääsee käymään Kreikan suuremmista kaupungeista esimerkiksi Thessalonikista järjestettävien päiväretkien avulla.