Miamin parhaat nähtävyydet

Katsaus Yhdysvaltain Floridan osavaltion Miamin kaupungin parhaisiin nähtävyyksiin, mukaanlukien Vizcaya museo & puutarhat, Everglades Safari Park, sekä Shark Valley Visitor Center.

Lista syistä, miksi Miami on houkutteleva matkakohde on loputon, mutta keskeisimpinä monelle ovat täydellinen sää ympäri vuoden ja upeat rannat, joita löytyy kilometri toisensa jälkeen.

Miami Florida Yhdysvallat.

Voit toki tulla Miamiin ja istua auringossa koko lomasi ajan siemailemassa mojito-drinkkejä, mutta kaupunki tarjoaa niin paljon enemmänkin, antaen syitä seikkailla kaupungin elämään mukaan ja tutustumaan paikkoihin.

Luonto on keskeinen osa Miamin seudun viihtyvyyttä, esimerkiksi useiden Evergladesin alueen kohteiden tarjotessa tilaisuuksia tulla metrien päähän Floridan alligaattoreista, tai jopa seurata paikallisten Miccosukee-intiaanien perinteistä alligaattoripainia.

Shark Valleyn alueella voit kävellä tai patikoida pitkin yhtä pisimmistä osioista melkein koskematonta Evergladesin luontoa, tarvitsematta laittaa jalkaan käärmesaappaita tai tarvitsematta kahlata suonurmikkoa.

Mutta jos tällaiset kokemukset ovat hieman liian vaativia, Everglades Safari Park tarjoaa vaihtoehtoina suokiituri-ajeluja, jotka ovat yksi hauskimmista tavoista päästä paikasta toiseen Evergladesin puitteissa.

Näiden kohteiden ohella nähtävyyksiin kuuluvat Miamin eläintarha ja Jungle Island, joissa on nähtävänä villieläimistöä kaikkialta maailmasta, ja jotka kehittyvät jatkuvasti, luoden uusia näyttelyitä, show-ohjelmia, sekä jännittäviä eläinten kohtaamisia.

Zoo Miamissa ja Jungle Islandissa pääset halutessasi mm. syöttämään kirahveja, ottamaan valokuvia ara-lintujen kanssa, seuraamaan tiikereiden ruokailua, kuuntelemaan mölyapinoiden “lauluja”, sekä jopa tulemaan kasvotusten puoliapinoiden kanssa.

1) Holokausti-muistomerkki (Holocaust Memorial)

Tämä voimakkaan liikuttava muistomerkki on taiteilija-arkkitehti Kenneth Treisterin luoma kokonaisuus, kunnioittaen juutalaisen väestön Euroopassa kokeman holokaustin uhreja ja selviytyjiä.

Mukana memoriaalin designissa on lehtimaja, joka kuvaa holokaustin historiaa sen mustassa graniittiosiossa, sekä tunneli, joka avautuu “The Sculpture of Love and Anguish” teokselle.

“The Sculpture of Love and Anguish”, eli “Rakkauden ja ahdistuksen veistos”, on valtava pronssinen käsi jalustanaan kiemurtelevat ihmishahmot, jota voidaan vaihtoehtoisesti tulkita joko epätoivon tai toivon symboliksi.

Muistomerkkiin kuuluu mukaan lisäksi heijastusallas ja tuhansien uhrien nimillä varustettuja seinämiä.

Kokonaisuutena muistomerkki on sekä visuaalisesti että emotionaalisesti henkeäsalpaava kokemus.

2) Fairchildin trooppinen kasvitieteellinen puutarha (Fairchild Tropical Botanic Garden)

Viheriäs ja moitteettomasti ylläpidetty Fairchildin trooppinen kasvitieteellinen puutarha esittelee laajaa valikoimaa trooppisia kasveja.

Puutarhan 33,5 hehtaarin puitteissa menestyvät sekä palmupuut että käpypalmut, ja sen 1486 m2 kokoinen konservatorio on suojapaikkana joukolle harvinaisia lajikkeita.

Fairchildiin kuuluu myös perhospuutarha, arboretum (kasvitieteellinen puisto), sademetsä, sekä maailmanmainetta saavuttanut tutkimuslaitos.

Rauhalliset kävelyt puutarhojen läpi ovat sekä kaunis kokemus että palanen inspiraatiota vaikkapa kotipuutarhaa varten.

Kokonaisuuteen kuuluu usein taide-installaatioita maailmankuuluilta artisteilta kuten Dale Chihuly, kuin myös puolenyön konsertteja ja elokuva-iltoja.

Kasvitieteellisessä puutarhassa on pieni museo, muistoesinemyymälä, sekä kahvila, ja ilmainen raitiovaunukierros, joka lähtee liikkeelle tunnin välein (tasatunnein).

3) Vizcayan museo & puutarhat (Vizcaya Museum & Gardens)

Teollisuuspohatta James Deeringin rakennuttamaa, vuonna 1916 valmistunutta italianate-tyylistä Vizcaya-palatsia kutsutaan usein idän Hearst Castle -linnaksi.

Rakennus, jonka tarkoituksena oli valmistuessaan vaikuttaa vuosisatoja vanhalta, sisältää runsaasti erilaisia arkkitehtuurillisia yksityiskohtia ja koristeellisia lisäyksiä.

Noin tuhannelta käsityöläiseltä kului itse asiassa yli viisi vuotta valmistaa loppuun saakka rakennuksen koristeelliset kohokohdat.

Deeringiä kiehtoi 1500-luvun taide sekä arkkitehtuuri, ja useimmat työt hänen upeasta kokoelmastaan ovat näytillä Vizcayan puitteissa.

Kauniisti maisemoitu tontti täydentää osuvasti palatsia, jonka nimi on johdettu baskinkielisestä kohotettua sijaintipaikkaa tarkoittavasta termistä.

Lahden yhteyteen rakennettu Vizcaya tarjoaa kauniita vesinäkymiä samalla kun kierrät sen tiluksia.

4) Little Havana

Little Havana (suomeksi “Pieni Havanna”) on pienikokoinen asuinalue, jolla on kokoonsa nähden suuri kulttuurillinen vaikutus.

Castron vallankumousta seuranneina vuosina muodostunut asuinlähiö on nykyisin kotiseutua noin kolmannekselle Miamin 2 miljoonasta asukkaasta.

Asuinalueen pääväylä, Calle Ocho (joka tunnetaan myös nimellä Southwest Eighth Street), on Little Havanan ydin, paikkana, jossa voit nauttia aidosta kuubalaisesta ruoasta, käsinrullatuista sikareista, sekä vahvasta, voimakasaromisesta kahvista.

Maximo Gomez Park -puisto on puolestaan Little Havanan paikka, jonne vanhempi väestö kerääntyy pelaamaan dominopeliä, puhumaan politiikasta, ja jakamaan tarinoita, kun taas varhaisen maaliskuun “Calle Ocho Festival” juhlistaa latinokulttuuria riehakkaalla katujuhlalla.

Jos haluat tietää lisää kuubalaisesta taiteesta ja kulttuurista, alueelta löytyy Cubaocho Museum and Gallery, latinotanssimista yökerhoissa kuten Hoy Como Ayer, sekä monipuolinen valikoima herkullisia ruokailupaikkoja, joissa voi kokeilla kuubalaisia, nigaragualaisia, honduraslaisia, meksikolaisia, sekä salvadorelaisia makuja.

Käynti Little Havanassa ei ole täydellinen kokeilematta kuubalaista kahvia, jonka sanotaan olevan miamilaisten energianlähde.

5) Evergladesin safaripuisto (Everglades Safari Park)

Evergladesin safaripuisto on kaikenkattavin alligaattorikokemus Miamissa, antaen muistoja, jotka pysyvät mukana koko eliniän ajan.

Voit kulkea korkeiksi kasvavien Evergladesin taarnakasvien läpi joko suokiiturilla tai Swamp Buggy -ajoneuvolla, samalla kun matkan aikana voit tarkkailla alligaattoreita niiden luonnollisissa elinolosuhteissaan turvallisen välimatkan päästä.

Palatessasi rannalle, voit nähdä alligaattoripaini-shown, paijata vauva-alligaattoreita (sormille turvallisella tavalla), sekä tulla kasvotusten monenlaisten muiden villieläinten kanssa.

Käynnin päätteeksi tarjolla on lisäksi muistoesinemyymälä sekä ravintola, jonka ruokalistalla on myös alligaattoreista tehtyjä herkkuja.

6) Jungle Island

Jungle Island on epätavallinen saaripuisto, jossa trooppiset linnut ovat pääroolissa.

Saarelta löytyy noin 1100 papukaijaa ja arapapukaijaa sekä muita siivellistä asukasta, yhdessä jättimäisten matelijoiden ja eksoottisten kädellisten kanssa, luoden erikoisen ominaispiirteen nähtävyydelle.

Puiston 7,2 maisemoitua hehtaaria sisältävät noin 500 erilaista lajiketta kasveja ja kukkia, joiden ihailu tapahtuu lintujen luoman taustakonsertin kera.

Lintujen ja kasvien ihailun ohella Jungle Islandin toimintaan kuuluvat show-ohjelmat kuten “Winged Wonders” (laulavat Amazonin ja Andien kondorikotkat), “Reptile Giants” (käärmeitä, alligaattoreita, krokotiilejä), sekä “Wild Encounters” (apinoita, tiikereitä, ja jopa liikeri).

7) Shark Valleyn vierailijakeskus (Shark Valley Visitor Center)

Osana Evergladesin kansallispuistoa oleva Shark Valleyn vierailijakeskus sijaitsee laajan ruohojoen keskellä, jonka keskellä kulkee 24 km pitkä asfalttiväylä.

Voit valita paikan tutustumiseen raitiovaunukierroksen, polkupyöräilyn, tai patikoinnin.

Alueella ei ole lainkaan aitoja, joten täysikasvuiset alligaattorit usein lämmittelevät auringossa keskellä kulkuväylää.

Väylän varrella voi usein nähdä myös ainoastaan Floridassa esiintyviä Key-peuroja, samoin kuin käärmeitä, kilpikonnia, ja osavaltiolle ominaisia lintulajeja.

Puolessavälissä väylää sijaitsevaan vesitorniin voi helposti kiivetä käymään, ja huipun tyyneys ja näkymien puhdas kauneus ovat koskettava kokemus.

Kokonaisuutena Shark Valley vierailijakeskuksineen on paikka, jossa todella voi nähdä Evergladesin siinä olomuodossa kuin se on tarkoitettu nähtäväksiä, koskemattomana ja turmeltumattomana.

8) Miamin eläintarha (Zoo Miami)

Zoo Miami on Yhdysvaltain ainoa subtrooppisessa ilmastossa sijaitseva eläntarha, joka houkuttelee kävijöitä luokseen merkittävillä ulkoilmanäyttelyillään ja eksoottisten olioiden valikoimillaan.

Kävijöiden suosikkieläinlajeihin kuuluvat muun muassa puuleopardit, komodonvaraanit, rengashäntämakit, sekä puukengurut.

Niille kilpailua kävijöiden sydämissä tuovat esimerkiksi kirahvit, leijonat, meerkatit, koalat, gorillat, ja värikkäät linnut.

Kun alueen lämpötila alkaa käydä puuduttavaksi, sinun kannattaa piipahtaa Dr. Wilde’s World -osiossa, joka on sademetsäteemainen, ilmastoitu paikka, tai voit myös hypätä yksiraiteisen rautatien kyytiin, jolta on näkymät koko puistoon lintuperspektiivistä.

Lapsia varten Zoo Miami tarjoaa kaiken lisäksi esimerkiksi paijauseläintarhan, villieläin-ohjelmia, sekä jopa joutsen- ja ankkavene-ajeluita.

9) Robert Is Here

Robert Is Here on Robert Moehlingin vuonna 1959 perustama pientilan hedelmiä myyvä kauppapaikka ja paikallinen traditio.

Voit myymälässä käydessäsi ostaa kaikenlaisia trooppisia herkkuja mukaasi, kuten papaijoja, sapote-hedelmiä, jakkipuun hedelmiä, avokadoja, sekä Kent ja Keitt mangoja.

Trooppisten ja sitruskasvien hedelmien ja kasvisten myynnin ohella kaupan hyllyillä on makeita, suolaisia, ja maustettuja säilykkeitä ja maustekurkkuja, kuin myös kotitekoista salsaa ja kastikkeita.

Voit tilata päivän virkistykseksi key lime mehusta, guavasta, pitaijasta, tai passiohedelmästä tehdyn pirtelön, ja myymälän ohessa on kauppiasperheen pitämiä eläimiä, kuten emuja, vuohia, hanhia, kilpikonnia, sekä aaseja.

Robert Is Here on yleensä avoinna marraskuusta myöhäiselle elokuulle saakka.

10) Lummus Park Beach – South Beach

Lummus Park on ranta-alue Ocean Drive kadun varrella aina 5th Street kadulta 15th Street kadulle saakka, tarjoten kaikenkattavan South Beach -rantakokemuksen.

Kyseessä on kaistele upeinta hiekkarantaa, joka on aina huippusuosittua käyntikohdetta niin paikallisten kuin turistienkin keskuudessa.

Kokonaisuuteen kuuluu mini-leikkipuisto 2-5 vuotiaille lapsille, mutta lapset viihtyvät yleensä myös rannalla.

Lummus Park Beach on kävijöiltään yksi värikkäimmistä rantakokemuksista Floridasta, brasilialaisten bikineiden ja loisteputkilamppu-rusketusten ollessa vakionäkyjä.


Juuri tällä rannalla auringon palvominen on erinomainen valinta myös siltä kannalta, että viereinen Ocean Drive on päivän päätteeksi täynnä erinomaisia baareja ja ravintoloita.