Michaelerkirche Wien, joka on omistettu arkkienkeli Mikaelille, on yksi harvoista jäljelläolevista Romaanisen tyylisuunnan kirkoista kaupungissa, jota tosin on jälleenrakennettu vuosisatojen kuluessa.
Kirkko sijaitsee yhdellä kaupungin historiallisesti tärkeimmistä aukioista, Michaeleraukiolla, jolla sijaitsevat myös Hofburgin palatsi ja Loos Talo (joka on paljon tuoreempaa rakennustyyliä, vuodelta 1911).
Michaelerkirche oli hovin pitäjänkirkko Imperiaaliselle Itävallan hallitsijasuvulle, joka asui Hofburgin tiloissa.
KUVA: Michaelerkirchen julkisivu, jota hallitsee sen gotiikan tyylisuuntaan jälleenrakennettu solakka torni.
Tornin ohella julkisivua hallinnoi barokin tyyliin tehty sisäänkäyntiportaali, jonka suunnitteli Antonio Beduzzi, ja muutoin kirkon klassisen julkisivun takana on Ferdinand von Hohenbergin suunnitelma vuodelta 1792.
Kirkon läpi menevä teema on “Enkelin Putoaminen”, aina Lorenzo Mattiellin sisäänkäynnin veistosyksityiskohdista Michelangelo Unterbergerin kolossaalisen maalaukseen sisällä, ja pääkuoren itäpäädyssä olevaan Karl Georg Mervillen stukkotyöhön.
Michaelerkirche – Wien
Michaelerplatz
Wien
www.michaelerkirche.at
Näiden töiden ohella kirkko on täynnä myös muita hengellisiä taideaarteita, kuten 1200-luvulta olevan freskon jäänteet joka esittää pyhimyksiä, “Pyhän Gregorin Messu” 1300-luvulta, sekä T Pockin teos “Neljätoista Auttajaa Avun Tarpeessa”, joka sijaitsee Johannes Nepomukilaisen Alttarilla.
Kuuluisin osio kirkkoa on kuitenkin sen alla oleva Michaelergruft krypta, johon on haudattu lukuisa historiallisia arvohenkilöitä, joista kuuluisin on Pietro Metastasio (1698-1782), tunnettu librettostaan “Libretto Il sogno di Scipione”, jota Mozart käytti Taikahuilu-oopperassaan.