Mikaelinkirkko Turku – Turun nähtävyyksiä

Mikaelinkirkko Turku, yksi keskeisiä Turun nähtävyyksiä, on Lars Sonckin suunnittelema, vuosina 1899–1905 rakennettu kirkkorakennus Port Arthurin kaupunginosassa.

Mikaelinkirkon, jonka suunnitteli myös Tampereen tuomiokirkon arkkitehti Lars Sonck, arkkitehtuuri on tyyliltään suomalaista kansallisromantiikkaa, johon on otettu yksityiskohtia uusgotiikasta (julkisivu) sekä jugendista (sisätilat).

Vuosina 1899–1905 rakennetun kirkon rakennusaineina käytettiin mm. ruotsalaista punatiiltä sekä kattorakenteiden osalta myös norjalaista harmaanvihreää liuskekiveä.

Mikaelinkirkko Turku - Turun nähtävyyksiä.

Turun Mikaelinkirkko Puistokadun puoleiselta julkisivulta nähtynä.

Kirkon rakentamista varten järjestettiin vuonna 1894 suunnittelukilpailu, jonka tuolloin vasta 23-vuotias Sonck voitti suunnitelmallaan, jonka työnimi oli “Soli Deo Gloria Aeterna” (Yksin Jumalalle ikuinen kunnia).

Yksi kirkon, joka on pyhitetty arkkienkeli Mikaelille, kohokohdista, on sen kaikkiaan 77 metriä korkea dramaattinen päätorni.

Kirkko on vaikuttava myös sisätiloiltaan, joihin Sonck teki maalausten luonnokset suurimmalta osaltaan itse, mutta niiden viimeistelystä vastasi arkkitehti Max Frelander.

Kirkon lasimaalaukset ovat Bruno Willy Baerin, joka teki alkuperäiset lasimaalaukset myös (nykyisellään purettuun) Turun Beetlehem-kirkkoon, suunnittelemia ja toteuttamia.

Mikaelin kirkko on ollut valmistumisestaan saakka paikallisten suuresti ihailema, josta osoituksena on mm. se, että kirkko on Turun suosituin vihkikirkko. Kaupungissa turistina käydessäsi kirkko on toisaalta erinomainen kokemus nähtävyytenä.

Mikaelinkirkko Turku – Turun nähtävyyksiä
Puistokatu 16
20100 Turku
Aukioloajat: keskiviikko-perjantai 11-17, lauantai-sunnuntai 11–14
turunseurakunnat.fi/mikaelinkirkko

Yksi tapa saada lisätietoja Mikaelinkirkko Turku – Turun nähtävyyksiä toiminnoista, virallisten verkkosivujen ohella, on seurata Suomen evankelis-luterilaisen kirkon Facebook-sivua osoitteessa facebook.com/kirkkosuomessa/.


Sivulle tulee päivityksiä muun muassa kirkon tapahtumiin Suomessa, ajankohtaisiin palveluihin maan alueella, ja paljon muuta.