Mikkeli nähtävyydet

Mikkeli nähtävyydet kohokohtiin kuuluvat mm. Mikkelin tuomiokirkko, Taidemuseo, Päämajamuseo ja Mannerheimin vaunu, Mikkelin tori, sekä sisävesiristeily Saimaalla.

Mikkelin tuomiokirkko on kaupungin pääkirkko, yksi koko Suomen parhaita uusgotiikan mestariteoksia, jonka on suunnitellut arkkitehti Josef Stenbäck, ja joka valmistui vuonna 1897.

Punatiilisen rakennuksen ulkoisiin kohokohtiin kuuluu sen itäpuolisessa, kaupunginpuoleisessa päädyssä oleva näyttävä kellotorni.

Mikkelin tuomiokirkko

KUVA: Mikkelin punatiilisen, uusgotiikan arkkitehtuurityyliä edustavan tuomiokirkon eteläinen sivusta.

Kellotornin kirkonkellot ovat peräisin bochumilaisesta, saksalaisesta perinteestä, ja aikaa näyttävä kello tilattiin aikanaan aikansa yhdeltä kuuluisimmista kellosepistä, tukholmalaiselta G. V. Linderothilta.

Sisätilojen näyttävimpiin yksityiskohtiin kuuluvat puolestaan vuonna 1955 tiloihin lisätyt alttarikuorin ikkunoiden lasimaalaukset, jotka on tehnytAntti Salmenlinna, ja jotka esittävät Viipurin hiippakunnan sekä Mikkelin ja Savon alueiden historiaa.

Taidemuseo (www.mikkeli.fi/fi/museot/01_mikkelin_taidemuseo/) on ollut toiminnassa nykyisessä muodossaan vuodesta 1976, ja syntyiJohannes Haapasalon museon laajentuessa Martti Airion lahjoittaman taidekokoelman ansiosta.

Museo toimii graniittisessa, Armas Rankan suunnittelemassa, vuonna 1912 valmistuneessa talossa, aivan Mikkelin keskustan alueella.

Taidemuseon kokoelma ja pysyvä näyttely koostuu varsinkinsuomalaisesta kuvataiteesta aina 1870-luvulta 1980-luvulle saakka, töiden edustaessa varsinkin jälki-impressionistista ja ekspressionistista tyylisuuntaa.

Mukana on kuitenkin myös taiteellisesti merkittäviä huonekaluja, yksityiskohtaisia itämaisia mattoja, ja pienesineistöä Martti Airion henkilökohtaisesta kokoelmasta.

Päämajamuseo ja Mannerheimin vaunu kertovat nähtävyyksinä niistä kolmesta itsenäisen Suomen sota-ajan periodista (1918, 1939–40, ja 1941–44), jolloin Mikkeli on toiminut maan armeijan päämajan sijoituspaikkana.

Näistä kahdesta Päämajamuseo (www.mikkeli.fi/fi/museot/02_paamajamuseo/), joka avattiin vuonna 1989, esittelee aidon, sodanaikaisen päämajan aikaisessa asussa olevat tilat näyttelyineen, kohokohtana Mannerheimin sodan aikainen työhuone.

Mannerheimin vaunu on puolestaan ylipäällikkö Mannerheimin henkilökohtainen, sodanaikainen salonkivaunu, jota hän käytti etupäässäkomentokeskuksena.

Vaunu, joka sijaitsee nykyisin osana Mikkelin rautatieasemaa, oli myös paikka, jossa Mannerheim tapasi Hitlerin vuonna 1942, ja tästä tapaamisesta otetut valokuvat muodostavat osan vaunusta löytyvää näyttelyä.

Mannerheimin salonkivaunu on yleisölle avoinna vain yhtenä päivänä vuodesta, 4.6., mutta vaunun sisätiloihin voi käydä katsomassa sen ikkunoista ympäri vuoden.

Mannerheimin vaunu Mikkeli

KUVA: Manneheimin vaunu osana kaupungin rautatieasemaa.

Mikkelin tori (www.mikkelintori.fi) on hallitustorilla toimiva kaupunkimarkkina, josta löytyviin kauppiaisiin kuuluvat keskeisesti kahvila- ja leipomokojut, kalakauppiaat, käsityö- ja lahjatavaratuote myyjät, sekä tekstiilikauppiaat.

Näistä Mikkeliläisiksi muistoesineiksi ja tuliaisiksi soveltuvia tuotteita myyvät esimerkiksi Ompelimo Pipsa (www.ompelimopipsa.com),Taikatuu (www.taikatuu.net), sekä Kissakartano (www.kissakartano.fi), jonka tarjonta koostuu kissa-aiheisista taideveistoksista, tauluista, ja puureliefeistä.

Tori on idyllinen paikka viettää valoisaa suomalaista kesäiltaa, sillä paikan torikahvilat ovat auki kesäisin, 1.5. alkaen, ympäri vuorokauden(24h).

Mikkeli nähtävyydet parhaimmistosta sisävesiristeily on puolestaan yksi aidoimpia tapoja nauttia paikallisesta, kesäisestä sisävesielämästä Saimaan sinisillä aalloilla.

Kesäkauden läpi risteilyjä Mikkelin satamasta tekee Varustamo Erkki Montosen m/s Jaarli (www.msjaarli.com). Laivalla tehtävien risteilyjen valikoimaan kuuluvat muun muassa päivittäiset 2 tunnin maisemaristeilyt sekä lounasristeilyt Hotelli Heimariin (www.heimari.com).