Mirabellin palatsi ja puutarhat Salzburg, jotka on tehty barokkityyliin, ovat suosituin nähtävyys Salzburgin uudessa kaupungissa.
Mirabell palatsin rakennutti Arkkipiispa Wolf Dietrich von Raitenau vuonna 1606 rakastajattarelleen ja 15 lapsensa äidille, kauppiaan tyttärelle Salome Altille.
Kun von Raitenau syrjäytettiin vuonna 1612, palatsista tuli arkkipiispojen kesäresidenssi, joka uudelleen rakennettiin vuonna 1727 myöhäiseen barokkityyliin mestari-arkkitehti Lukas von Hildebrandtin toimesta.
KUVA: Mirabell palatsi tarjoaa varsin hillityn barokkityylisen julkisivun, joka sopii kuitenkin ympäristöönsä, josta löytyy mm. St. Andrä kirkko.
KUVA: Mirabell palatsin barokkipuutarhat, jotka suunnitteli vuonna 1690 Itävallan kuuluisin historiallinen arkkitehti, Johann Berhard Fischer von Erlach, tarjoaa mm. terasseja, suihkulähteitä, ja marmoripatsaita, kuin myös upean panoraman yli vanhankaupungin Salzburgin aina Festung Hohensalzburg linnoitukselle saakka.
KUVA: Palatsin puutarhojen patsaat ovat useamman taiteilijan työn tulos, ja tarjolla on veistoksia mytologiasta keskussuihkulähteen ympärillä ja toisaalta myös kuvan kaltaisia patsaita antiikin jumalista ja jumalattarista puutarhan laidoilla.
KUVA: Kuvan leijonapatsaat, joiden tekijä on Michael Bernhard Mandl, olivat alunperin Salzburgin Klessheimin palatsissa. Pegasos patsas puolestaan on nykyään kuuluisinta osaa palatsista, sillä vuoden 1965 “Sound of Music” elokuvan “Do-Re-Mi” laulukohtaus kuvattiin juuri Pegasos patsaan ympärillä.
KUVA: “Siipien avulla hyppy linnalta toiselle on huomattavasti helpompaa”.
KUVA: Palatsin vieressä oleva mytologia-teema patsaissa, kuten kuvan yksisarviset, muuttuu kohti puutarhan kauempaa päätyä antiikin jumala ja sankari teemaan, kuten kahteen “Borghesen gladiaattori” teokseen, jotka ovat kopioita alkuperäisestä antiikin aikaisesta kuuluisasta teoksesta, joka on näytillä Pariisin Louvre museossa.
KUVA: Yksi erikoisimpia osioita palatsin alueessa on Zwerglgarten (Kääpiöiden puutarha), joka lisättiin palatsi alueeseen vuonna 1715. Alkuperäisestä 28 kääpiöpatsaasta on tosin jäljellä vain osa.
KUVA: Ottavio Moston teos vuodelta 1960, joka kuvaa tapahtumaa ‘Aeneas pelastuu poikansa Anchiseksen avulla palavasta Troijasta’, joka on kohtaus Homerin Ilias-runoista. Takana näkyvä moderni rakennus on Salzburgin Mozarteum yliopiston (www.moz.ac.at) päärakennus.
KUVA: Entisessä talvipuutarhassa toimii nykyään Barokkimuseo (www.barockmuseum.at), mutta sen tilalle on suunniteltu Sound of Music museota.
Nykyisen nimen palatsille antoi Salzburgin kuuluisa arkkipiista Markus Sittikus, ja se on yhdistelmä italian kielen sanoista “mirabile” (ihailtava) ja bella (kaunis).
Palatsi on ollut vuodesta 1947 kaupunginhallituksen toimitila ja kaupunginjohtajan residenssi.
Palatsin sisätiloista kohokohtiin kuuluvat varsinkin sen mahtava Engelstiege (Enkeleiden portaat) portaikko, stukko kohokuvio taideteokset, sekä Georg Raphael Donnerin tekemät kerubi-patsaat.
Oman mainintansa ansaitsee palatsin marmorihalli, jota on kutsuttu usein tittelillä “maailman kaunein hääpaikka” ja se onkin yksi kaupungin suosituimpia hääseremonian pitopaikkoja.
Puutarha muodostaa eri kokonaisuuksia, jossa sen keskussuihkulähteen ympärillä olevat teemat ovat antiikin taruista Ottavio Moston tekeminä, mukana mm. teema ‘Persephone kaapataan alamaailmaan Hadeksen toimesta’.
Alueen kulmissa olevat marmorivaasit ovat puutarhan pääsuunnittelijan Johann Bernhard Fischer von Erlachin itsensä suunnittelemia.