Moskova nähtävyydet

Moskova nähtävyydet parhaimmistoon kuuluvat Kremlin, Pyhän Vasilin katedraali, Punainen tori, Moskovan GUM tavaratalo, sekä Tverskaya katu.

Kreml (www.kreml.ru) on historiallinen linnoitettu rakennuskompleksi aivan Moskovan sydämessä, joka toimii myös Venäjän presidentin virallisena asuntona.

Kompleksiin kuuluu yhteensä neljä palatsia, neljä katedraalia, sekä Kremlin muuri ja Kremlin tornit.

Kremlin rakentamisen organisoi Suurprinssi Ivan III:s, joka kutsui useita Renesanssi Italian arkkitehtejä, kuten Pietro Antonio Solarin ja Marco Ruffon, toteuttamaan hänen visiotaan linnoitusalueesta.

Kremlin sisältää useita kohokohtia, kuten sen 2235 metriä pitkän muurin ja vartitornit, jotka rakennettiin Italilaisten mestarien valvonnassa vuosien 1485 ja 1495 välillä. Katedraali aukio on Kremlin keskipiste, ja sitä ympäröi kuusi rakennusta, mukaanlukien kolme katedraalia.

Aukion nurkasta löytyy myös Ivan Suuren kellotorni, jonka sanotaan olevan muinaisen Moskovan keskipisteen merkki. Sen 21 kelloa soitettiin varoitusäänenä kun vihollisarmeija oli lähestymässä. Tsaarin kello, joka on maailman suurin kello, on näytillä alustalla tornin vieressä.

Moskova nähtävyydet parhaimmistoa on myös Pyhän Vasilin katedraali(www.museum.ru/M338), joka on monitorninen kirkko Punaisella torilla, joka tunnetaan maailmalla varsinkin erikoisista sipulikupoleistaan.

Katedraalin rakennutti Tsaari Ivan IV:s ja sitä on uudelleenrakennettu vuosisatojen läpi, tärkeimpänä osana 1588 Tsaari Fedor Ivanovichin lisäämä kappeli pyhän Vasilin, jonka mukaan kirkko on nimetty, haudan päälle.

Katedraalin sisäpuoli on kokoelma erillisiä kappeleita, joista jokainen on täynnä kauniita ikoneita, keskiaikaisia maalattuja seiniä, sekä erilaisia taideteoksia varsinkin kupolien sisäpuolilla.

Mahtavan katedraalin kauneutta kuvastaa se, että legendan mukaan tsaari Ivan IV:s antoi sotilaidensa sokaista rakennuksen arkkitehdin, Postnik Yakovlevin, ettei tämä voisi rakentaa yhtä mahtavaa rakennusta kenellekään muulle.

Punainen tori, jolla Pyhän Vasilin katedraali sijaitsee, on kenties maailman kuuluisin aukio. Aukio erottaa Kremlin historiallisesta kauppias kaupunginosasta nimeltään Kitay-gorod.

Koska suurimmat Moskovan kadut lähtevät aukiolta kaikkiin suuntiin, kasvaen päämoottoriteiksi Moskovan ulkopuolella, aukiota pidetään usein sekä Moskovan että koko Venäjän keski-aukiona.

Aukion nimi tulee sanasta “krasnaya“, joka voi tarkoittaa sekä “kaunis” että “punainen” sanoja. Sanaa käytettiin alunperin tarkoituksessa “kaunis” viitaten torilla olevaan Pyhän Vasilin katedraaliin.

Aukiota, joka on 330 metriä pitkä ja 70 metriä leveä, reunustavat useat Moskovan kuuluisimmista rakennuksista, kuten:

  • Leninin mausoleumi,
  • GUM tavaratalo,
  • Kazan katedraali,
  • Valtion historiallinen museo, sekä
  • Iberian portti sekä kappeli.

Moskovan GUM tavaratalo (www.gum.ru) on ostoskeskus, joka sijaitsee Punaisen torin reunalla.

Rakennus on ollut kenties koko Venäjän kuuluisin tavaratalo ja ostoskeskus rakentamisestaan vuonna 1893 saakka, ja Venäjän vallankumouksen aikoihin vuonna 1917 rakennuksessa toimi noin 1 200 myymälää. Nykyään rakennuksessa toimii noin 200 kauppaa.

Tavaratalo pitää sisällään pääasiallisesti korkealuokkaisia putiikkeja ja luksus myymälöitä, ja monille paikallisille paikka on yksi parhaista vapaa-ajan kävelyjen ja näyteikkuna ostoksien tekopaikkoja.

GUM:n lisäksi Moskovassa toimii toinen historiallinen tavaratalo joka kilpailee GUM:n kanssa kooltaan, elegantiltaan, ja opulentilta arkkitehtuuriltaan, nimeltään Tsentralniy Universalniy Magazin(‘Keskustavaratalo’ suomeksi), josta käytetään usein lyhennystä TsUM. Se sijaitsee Bolshoi teatterista hieman itään.

Moskova nähtävyydet kohokohtiin kuuluva Tverskaya katu on GUM:n ohella yksi parhaista paikoista tehdä ostoksia Moskovassa.

Kadulla on nykyisen ostoskeskus statuksen lisäksi myös historiallinen merkitys, sillä se on ollut olemassa jo 1100-luvulta, ja toimi aikanaan Moskovan ja kilpailevan alueellisen kaupungin Tverin, yhdyskatuna.

Katu tuli tunnetuksi myös 1600- ja 1700-luvuilla Moskovan sosiaalisen elämän keskuksena, ja tuollon kadulle rakennettiin useita ylhäisön palatseja, kuten Moskovan kaupunginjohtajan talo vuodelta 1782 sekä englantilainen klubi 1780-luvulta.


Nykyään Tverskaya katu on kaikkein kallein Moskovan ja koko Venäjän ostoskaduista. Colliers International yrityksen selvityksen mukaan katu on myös vuokriltaan maailman 3:ksi kallein. Katu toimii ostosten teon lisäksi myös kaupungin yöelämän ja viihdykkeiden keskuspisteenä.